Nišavić: DPS, izgleda, ima monopol i na koronu

Predsjednik NVO Miholjski zbor ističe da ga čudi odnos lokalne uprave i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTSZ) prema njihovim volonterima i njihovoj spremnosti da se stave na raposlaganje OTZS-u
3196 pregleda 3 komentar(a)
Nišavić dijeli zaštitne pakete Miholjskog zbora radnicima Komunalnog preduzeća, Foto: Siniša Luković
Nišavić dijeli zaštitne pakete Miholjskog zbora radnicima Komunalnog preduzeća, Foto: Siniša Luković

NVO Miholjski Zbor iz Tivta već dvadeset dana ne dobija nikakav odgovor nadležnih iz Opštine Tivat na ponudu da se dvadesetak njenih volontera uključe u aktivnosti pružanja humanitarne pomoći i podrške stanovništvu tog grada koje je ugroženo od koronavirusa i ekonomskih posljedica koje je pandemija izazvala.

To je juče „Vijestima“ kazao predsjednik te NVO, Zdravko Nišavić, ističući da ga čudi takav odnos lokalne uprave i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTSZ) prema njihovim volonterima i njihovoj spremnosti da se stave na raposlaganje OTZS-u.

Opština Tivat je, inače, formirala svoj volonterski tim kojeg čine većinom zaposleni u lokalnoj upravi, a čelnici grada u više navrata su upozoravali da se aktivnosti na humanitarnoj pomoći i podršci grupama stanovništa koje spadaju u rizične za obolijevanje od koronavirusa, ne smiju pružati „na svoju ruku“, već da bi svi koji žele da to rade, trebalo da to čine preko OTZS-a i Crvenog krsta Tivta.

„Imamo više od 20 volontera naše NVO koji su spremni da obavljaju sve aktivnosti koje od njih traže OTZS i Crveni krst, ali već 20 dana niko iz Opštine ne odgovara na našu prijavu, niti poziva naše volontere. Ne znam zašto oni tako postupaju, osim ako ne smatraju da je aktuelna epidemija koronavirusa nešto što bi isključivo vlast trebala da monopolizuje i da iz toga isključi svaki drugi segment društva", kazao je juče „Vijestima“ Nišavić.

Iz OTZS „Vijesti“ juče nisu dobile odgovor na pitanja da prokomentarišu Nišavićeve tvrdnje i da objasne zašto volontere NVO Miholjski Zbor ne ukljuluju u aktivosti koje obavljaju volonteri Opštine i tivatskog Crvenog krsta.

Inače, aktivisti Miholjskog Zbora do sada su građanima Tivta, zaposlenima u trgovinama i dijelu radnika Komunalnog preduzeća podijelili preko 1.500 zaštitnih paketa koje čine gumene rukavice i platnena zaštitna maska za lice koje oni sami šiju.

„Preko Crvenog krsta Tivta dostavili smo danas pakete pomoči u namirnicama i higijskim sredstvima za 12 porodica u Tivtu, a ranije smo to uradili za još dvije tivatske, odnosno tri familije u Kotoru. Danas smo uputili i pomoć jendoj porodici iz Bara, a sutra ćemo obezbjediti još deset porodičnih paketa pomoći", istakao je Nišavić.

Aludirajući na činjenicu da je OTZS Tivta krajem prošle nedjelje među prvima građanima koje je podržao, podijelio 114 pakete pomoći porodicama romsko-egipćanske populacije iz neformalnih naselja 7. jul, Lovanja i iz Gradiošnice, Nišavić je naglasio da „bez ikakve i primjese nacionalizma i šovinizma, moram konstatovati da nisu samo Romi i Egipćani ugroženi ovom situacijiom sa koronavirusom u Tivtu i da ima i drugih koji su gladni i kojima treba da se pomogne“.

„Moramo se zapitati da li DPS pokušava da veoma neprimjereno, i ovu vanrednu situaciju koja sve građane pogađa jednako, iskoristi za sopstenu političku promociju jer su aktivisti i članovi te partije listom članovi opštinskog volonterskog tima, a Opština Tivat koju DPS vodi, ignoriše ponude svih drugih subjekata društva da se uključe u opštekorisne i humanitarne aktivnosti, te istovremeno upozorava da se to ne može činiti mimo njihovog oficijelnog tima. U isto vrijeme, oni iz sredstava koji pripadaju svima, prve pomažu društvene grupe koje su rezervoar njihovih „sigurnih glasova“. Stoga se ja pitam da li je ovo sa njihove strane iskrena akcija pomaganja svim gražanima, ili svojevrsna predizborna kampanja DPS-a koji izgleda, ima monopol i nad koronom", zaključio je Nišavić.

Iz Opštine Tivat juče nisu odgovorili ni na pitanja „Vijesti“ u vezi dosadašnje raspodjele paketa pomoći koja je preko njih išla raznim kategorijama stanovništva, kao i kriterijuma oko određivanja prioriteta za tu podjelu.

Bonus video: