Potvrđeno obolijevanje od malih boginja kod još dva dječaka

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno osam pacijenta od kojih je sedam bilo nevakcinisano, a kod jedene odrasle i oboljele osobe ne postoje validni dokazi o vakcinacij
103 pregleda 5 komentar(a)
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2018. 13:05h

Institut za javno zdravlje potvrdio je oboljevanje od malih boginja kod dva dječaka.

"Radi se o dječacima rođenim 2016. i 2017. godine koji nisu vakcinisani protiv morbila. Kod jednog se radi o epidemiološki jasnoj izloženosti virusu tokom boravka u inostranstvu dok se kod drugog pacijenta radilo o oboljevanju koje je povezano sa importacijom. Oba pacijenta su trenutno dobrog opšteg zdravstvenog stanja, a lokalne epidemiološke službe sprovode nadzor nad kontaktima", navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno osam pacijenta od kojih je sedam bilo nevakcinisano, a kod jedene odrasle i oboljele osobe ne postoje validni dokazi o vakcinaciji.

Na bolničkom liječenju od morbila u Crnoj Gori nalaze se dva pacijenta kod kojih je ranije potvrđena dijagnoza infekcije virusom morbila – oba u Institutu za bolesti djece i trenutno dobrog opšteg stanja.

"Bez obzira na činjenicu da se kod nas slučajevi morbila nisu registrovali od 2015. godine, trenutni nivo oboljevanja ne predstavlja osnovu za proglašenje epidemije morbila. Svi slučajevi oboljevanja su uvezeni – importovani ili su povezani sa importacijom, tako da „domaći“ odnosno autohtoni slučajevi oboljevanja još uvijek nisu registrovani kod nas", saopšteno je iz Instituta.

JWPlayer video mesto

Bonus video: