Petnjica: U izolaciji 37 ljudi, stiglo još 20 iz karantina

Petnjičani su se našli u problemu nakon što je naložena zabrana kretanja između gradova, jer ni nakon šest godina od obnavljanja statusa opštine Petnjica i dalje nema bolnicu, dom zdravlja, službu hitne pomoći, benzinsku pumpu pa čak ni kiosk za novine
7743 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Petnjica, Foto: Opština, Opština
Zgrada Opštine Petnjica, Foto: Opština, Opština

U Petnjicu je juče stiglo 20 iseljenika koji su po dolasku u Crnu Goru smješteni u karantin u glavnom gradu i u Herceg Novom. U tom gradu se od ranije u izolaciji nalazi 37 iseljenika koji su se vratili u rodno mjesto.

Mada svjesni opasnosti koju koronavirus nosi sa sobom, Petnjičani se uglavnom ne plaše.

"Pa nema baš pretjerano straha, ne treba pretjerivati. Narod poštuje koliko je moguće, jedino, eto, baš ko ima potrebu kreće se”, kazala je za “Vijesti” Samra Korać.

Iz kriznog štaba još jednom pozivaju da građani poštuju sve mjere NKT i IJZ.

Petnjičani su se našli u problemu nakon što je naložena zabrana kretanja između gradova, jer ni nakon šest godina od obnavljanja statusa opštine Petnjica i dalje nema bolnicu, dom zdravlja, službu hitne pomoći, benzinsku pumpu pa čak ni kiosk za novine.

Iako je građanima mnogo lakše od kada su im, posredovanjem Opštine, dozvoljeni odlasci do 17 kilometara udaljenih Berana, koji važe za hitne slučajeve i registrovane poljoprivredne proizvođače, nije im jednostavno što prije svakog puta moraju da čekaju na potvrde lokalne samouprave.

Sagovornica “Vijesti”, koja se bavi poljoprivredom, kazala je da u Berane moraju prije svega zbog goriva za mašine.

"Moramo i za sjemena koja su nam potrebna, jer mi se svi ovdje uglavnom bavimo poljoprivredom. Treba nam i hrana za stoku, a ovdje to ne možete da kupite”, kazala je Koraćeva, dodajući da takva situacija umnogome otežava bavljenje poljoprivredom.

Ovakve krizne situacije dovode u pitanje funkcionalnost malih opština u Crnoj Gori, ali predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović to ne smatra nedostatkom.

"Pa zavisi kako to posmatrate. Imamo tu jednu situaciju za koju možemo reći da imamo hendikep, zato što u Petnjici nema benzinskih stanica, i naravno zato što nema dom zdravlja. Sve ostalo su građani u prednosti što imamo opštinu, zato što smo uspjeli da pomognemo građanima i u ovakvoj situaciji veoma brzo i odgovorno. I na kraju krajeva, sve ono što su građani i u ovako teškim vremenima bili u bilo kakvoj vrsti potrebe, lokalna uprava je odgovorila na pravi način”, kazao je Agović.

Bonus video: