Tivatska NVO "Miholjski zbor": Opština ne prihvata našu pomoć

“Već 20 dana niko iz Opštine ne odgovara na našu prijavu, niti poziva naše volontere. Ne znam zašto tako postupaju, osim ako ne smatraju da je aktuelna epidemija nešto što bi isključivo vlast trebala da monopolizuje i da iz toga isključi svaki drugi segment društva“, kazao je predsjednik NVO Zdravko Nišavić
1465 pregleda 0 komentar(a)
Nišavić dijeli zaštitne pakete radnicima Komunalnog, Foto: Privatna arhiva
Nišavić dijeli zaštitne pakete radnicima Komunalnog, Foto: Privatna arhiva

NVO “Miholjski zbor” iz Tivta, koja je pokrenula brojne humanitarne aktivnosti, optužila je lokalnu vlast da već dvadeset dana ne dobija nikakav odgovor nadležnih iz Opštine na ponudu da se dvadesetak njenih volontera uključe u aktivnosti pružanja humanitarne pomoći i podrške stanovništvu.

Predsjednik te NVO Zdravko Nišavić, kazao je da ga čudi takav odnos Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTSZ), s obzirom na obim pomoći koju nude i broj akcija koje su preduzeli.

Opština je formirala svoj volonterski tim kojeg čine većinom zaposleni u lokalnoj upravi, a čelnici grada u više navrata su upozoravali da se aktivnosti na himanitarnoj pomoći i podršci grupama stanovništa koje spadaju u rizične za obolijevanje od koronavirusa, ne smiju pružati “na svoju ruku“, već da bi svi koji žele da to rade, trebalo da to čine preko OTZS-a i Crvenog krsta.

“Već 20 dana niko iz Opštine ne odgovara na našu prijavu, niti poziva naše volontere. Ne znam zašto tako postupaju, osim ako ne smatraju da je aktuelna epidemija nešto što bi isključivo vlast trebala da monopolizuje i da iz toga isključi svaki drugi segment društva“, kazao je Nišavić.

Iz OTZS “Vijesti“ juče nisu dobile odgovor na pitanja da prokomentarišu Nišavićeve tvrdnje.

Aktivisti Miholjskog zbora do sada su građanima Tivta, zaposlenima u trgovinama i dijelu radnika Komunalnog preduzeća podijelili preko 1.500 zaštitnih paketa koje čine gumene rukavice i platnena zaštitna maska za lice koje oni sami šiju. „Preko Crvenog krsta Tivta dostavili smo danas pakete pomoći u namirnicama i higijenskim sredstvima za 12 porodica u Tivtu, a ranije smo to uradili za još dvije tivatske, odnosno tri familije u Kotoru. Danas smo uputili i pomoć jendoj porodici iz Bara, a sjutra ćemo obezbijediti još deset porodičnih paketa pomoći. Moramo se zapitati da li DPS pokušava da veoma neprimjereno, i ovu vanrednu situaciju koja sve građane pogađa jednako, iskoristi za sopstvenu političku promociju jer su aktivisti i članovi te partije listom članovi opštinskog volonterskog tima, a Opština koju DPS vodi, ignoriše ponude svih drugih subjekata društva da se uključe u opštekorisne i humanitarne aktivnosti, te istovremeno upozorava da se to ne može činiti mimo njihovog oficijelnog tima”, kazao je Nišavić.

Iz Opštine Tivat juče nisu odgovorili ni na pitanja „Vijesti“ u vezi s dosadašnjom raspodjelom paketa pomoći koja je preko njih išla raznim kategorijama stanovništva, kao i kriterijuma oko određivanja prioriteta za tu podjelu.

Bonus video: