Pljevlja: Radnici Komunalnih usluga se vratili na posao

Radnici su u petak najavili prekid rada ukoliko im rukovodstvo preduzeća ne isplati makar jednu zaradu, ili ne obezbijedi pomoć u osnovnim životnim namirnicama.
648 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan, Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan, Goran Malidžan

Radnici Komunalnih usluga juče su se vratili na posao nakon jednodnevne obustave rada, zbog višemjesečnog kašnjenja u isplati zarada.

Radnici su u petak najavili prekid rada ukoliko im rukovodstvo preduzeća ne isplati makar jednu zaradu, ili ne obezbijedi pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

Iako nijesu dobili ni jedno ni drugo, već samo obećanje da će im Opština avansno plaćati za poslove koje budu za njih odrađivali, radnici su se vratili svojim radnim zadacima.

Predsjednik Sindikata Komunalnih usluga Vukomir Šljukić kazao je da su u ponedeljak rad prekinuli svi zaposleni osim njih šest koji se nisu solidarisali sa svojim kolegama.

„Mi nismo bili u štrajku. Mi smo totalno prekinuli rad. Štrajk podrazumjeva minimum procesa rada a kod nas to bi značilo isto kao da nismo u štrajku jer bi odrađivali skoro sve poslove koje inače radimo. Održali smo sastanak sa predsjednikom opštine i resornimm sekretarom koji su nam obećali da će nam ubuduće avansno plaćati za poslove koje budemo odrađivali, kako bi što ranije dobijali plate. U petak je plata uplaćena za 18 od 50 radnika koliko ih je zaposleno u našem preduzeću. Ukoliko ne ispoštuju dogovoreno nama jedino ostaje da sa familijama izađemo na ulicu u vrijeme kada je zabrana pa neka nas pohapse i pritvore“, rekao je Šljukić.

On je odbacio kao netačne tvrdnje resornog Sekretarijata da su prošle godine primili devet zarada.

„Tačno da smo u 2019 primili šest plata a 2020 dvije. Poslednju smo primili 7 februara za za april prošle godine“, rekao je Šljukić. On je odbacio tvrdnje resornog Sekretarijata da je trećina radnika Komunalnih usluga na bolovanju.

Iz opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i vode saopštili su da je najavljena obustava rada urađena bez poštovanja Zakona o štrajku.

“DOO “Komunalne usluge” je u petak, trećeg aprila obavijestio Opštinu Pljevlja da će obustaviti rad na svim od Opštine Pljevlja povjerenim javnim poslovima koji uključuju organizovanje procesa rada na gradskom groblju Ravni, gradskoj pijaci i azilu za napuštene kućne ljubimce, iz razloga ugrožene egzistencije, a radi neizmirenih zaostalih zarada. Opština Pljevlja, odnosno nadležni Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode se u poslednjih godinu dana intenzivno bave saniranjem stanja i iznalaženjem najboljeg modela poslovanja bivših javnih preduzeća koja se nalaze u većoj ili manje finansijski teškoj situaciji. O razlozima takvog finansijskog stanja i mjerama koje su dovele do oporavka određenih komunalnih preduzeća smo govorili ranije, a ta tema će biti na sledećem zasijedanju Skupštine opštine Pljevlja s obzirom na obavezu predsjednika Opštine da uputi izvještaj i predloži Skupštini opštine put izlaska komunalnih preduzeća iz teške finansijske situacije”, navodi se u saopštenju Sekretarijata koje je objavljeno dan prije nego su radnici juče odlučili da nastave da rade.

Saopšteno je da će nadležni Sekretarijat i Opština Pljevlja učiniti sve napore da se u ovom teškom vremenu bitne komunalne funkcije za grad obavljaju u okviru mogućeg.

“Obustava rada najavljena je bez poštovanja Zakona o štrajku odnosno zakonskih obaveza vezanih za obavljanje minimalnog procesa rada, a i formiranje štrajkačkog odbora; Dospjele finansijske obaveze preduzeća DOO “Komunalne usluge” su preko 700.000 eura od kojih je preko 300.000 poreskih obaveza. U preduzeću radi duplo veći broj zaposlenih od potrebnog, a tokom 2019. zaposleni su vodili česte parnične postupke za naplatu svih neisplaćenih zarada i troškova prevoza uz stvaranje dodadnih sudskih i advokatskih troškova. Barem 30 odsto radnika, iz raznih razloga ne dolazi na posao, a svi radnici od avgusta, odnosno za zadnjih 8 mjeseci primili su devet zarada a prošle nedelje počela isplata desete, s tim da su za 3 mjeseca ove godine isplaćene 3 zarade i počela je isplata četvrte. Napominjemo da je predsjednik Opštine u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja onemogućen da u izbornoj godini daje pomoć građanima Pljevalja koja uključuje i zaposlene za koje se procijeni da su u teškoj materijalnoj situaciji. Ukoliko dođe do promjene ovog zakonskog rješenja, predsjednik Opštine će se po svakom zahtjevu odnijeti na zakonom utvrđen način”, navodi se u saopštenju.

Tvrde i da se Opština Pljevlja prema ovom preduzeću u skladu sa zakonom, bez tendera, svaki put kada je to moguće, pokušava da angažuje preduzeće za izvođenje radova.

“Na žalost, tokom 2019. u nekoliko navrata zaposleni su odbili da rade dogovorene poslove sa Opštinom. Na današnji dan Opština nema neizmirenih finansijskih obaveza prema “Komunalnim uslugama” koje uključuju i uplatu bruto zarada za sedam zaposlenih i kompletnih troškova za rad azila za napuštene kućne ljubimce. Opština Pljevlja poziva sve radnike u preduzeću da preuzmu odgovornost, da ne odbijaju ponuđene poslove i ne onemogućavaju stvaranje uslova za izvršenje istih, kako bi mogla da finansijski pomogne preduzeću. Opština Pljevlja će u saradnji sa Vladom Crne Gore, Privrednom komorom, Zajednicom opština i Nacionalnim koordinacionim tijelom kreirati set mjera koje će imati za cilj pomoć privrednim subjektima i sanaciju stanja u preduzećima čiji je osnivač opština Pljevlja, kao i podršku najugroženijim kategorijama stanovništva i iste predložiti Skupštini opštine Pljevlja na usvajanje”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: