OTZS Tivat javno odbio pomoć koju nude volonteri raznih NVO

“Crveni krst izražava zahvalnost Opštini Tivat, koja je svojim asistencijama obezbijedila velika sredstva u robi i ljudstvu, kao i predsjedniku Kusovcu koji je pomogao u komunikaciji sa privrednim sektorom grada i obezbjeđenju njihove podrške.”- stoji u saopštenju Opštine Tivat
2504 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Shutterstock
Tivat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2020. 16:41h

Kontigent humanitarne pomoći za porodice sa evidencije Udruženja penzionera Tivta i drugih koji su prijavljeni putem Call centra Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje biće podijeljen u naredna dva dana, saopšteno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), Opštine Tivat kojim je predsjedavao gradonačelnik dr Siniša Kusovac.

Radi se o 80 paketa namirnica i higijensko-sanitarnih sredstava koji će dobiti 45 porodica evidentiranih u Udruženju penzionera, kao i 35 porodica koje su evidentirane putem OO Crvenog krsta i Call centra OTZS.

Do sada je inače, u Tivtu preko OTZS podijeljeno 300 setova pomoći.

“Nedavno je RE populaciji uručen kontigent koji je Tivtu i doniran u svrhu pomoći RE populaciji. Radi se o humanitarnim paketima koji su obezbijedila romska udruženja kao pomoć svojim sunarodnicima u Tivtu. Na taj način pomoć je dobilo 115 porodica.”- kazao je Duško Božović, sekretar Crvenog krsta Tivat.

Na sastanku OTZS je ocijenjeno da konstatno pristižu donacije privrednog sektora i preduzeća, a ta pomoć će se sljedeće sedmice dijeliti najugroženijima, shodno spiskovima predsjednika mjesnih zajednica, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad.

“Crveni krst izražava zahvalnost Opštini Tivat, koja je svojim asistencijama obezbijedila velika sredstva u robi i ljudstvu, kao i predsjedniku Kusovcu koji je pomogao u komunikaciji sa privrednim sektorom grada i obezbjeđenju njihove podrške.”- stoji u saopštenju Opštine Tivat, uz napomenu da su članovi OTZS “podsjetili na preporuku Instituta za javno zdravlje da na terenu volontira što manji fond volontera koji posjećuje korisnike i distribuira pomoć, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa.”

“Nikakvo omasovljavanje volontera nije dobro u situacijama pandemija. Sa tim u vezi, Tim je zahvalio na interesovanju nevladinih organizacija čije ponude za pomoć su evidentirane i biće kontaktirani u slučaju da se ukaže potreba za novim volonterima.”- zaključuje se u saopštenju OTZS Tivta.

Jedan broj tivatskih NVO izrazio je protest zbog činjenice da njihove volontere koji su se Opštini stavili na rapsolaganje još prije 20 dana, niko ne poziva niti uključuje u akcije volonterskog tima koji je lokalna uprava u međuvremenu formirala od sopstvenih zaposlenih. NVO Miholjski Zbor koja sama sprovodi brojne humanitarne aktivnosti, izrazila je rezervu zbog načina na koji se u Tivtu određuju prioriteti za raspodjelu huimanitarne pomoći građanima u hrani i higijenskim potrepštinama i javno je prozvala opštinsku upravu da i vanrednu situaciju sa koronavirusom koji jednako pogaša sve, neprimjereno pokušava da monopolizuje i zloupotrebi u cilju političke promocije DPS-a.

Bonus video: