Sadržaji #UčiDoma od danas dostupni na mobilnoj aplikaciji

Nenad Novović, direktor agencije Amplitudo koja je radila sajt i aplikaciju #UčiDoma, rekao je da je aplikacija koja je od danas dostupna jednostavna, praktična i dostupna Play i App store-u
1770 pregleda 1 komentar(a)
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvete
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvete

Sadržaji #UčiDoma od danas su dostupni na mobilnoj aplikaciji za sve operativne sisteme, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Time će se, kako kažu, dodatno značajno olakšati pristup učenju na daljinu.

"I trenutni, najnoviji podaci, pokazuju ogromno interesovanje za #UčiDoma sadržaje: prema reprezentativnom istraživanju IPSOS-apreko 2/3 građana je makar jednom pogledalo #UčiDoma sadržaje; preko 80% njih je zadovoljno; a #UčiDoma YouTube kanal je za dvije nedjelje imao 800.000 pregleda." To je danas saopštio ministar prosvjete dr Damir Šehović tokom prezentacije Aplikacije i planova za razvojkoncepta učenja na daljinu #UčiDoma.

Nenad Novović, direktor agencije Amplitudo koja je radila sajt i aplikaciju #UčiDoma, rekao je da je aplikacija koja je od danas dostupna jednostavna, praktična i dostupna Play i App store-u.

"No, ono što je još važnije istaći, jeste da je naša kompanija, koja se bavi kreiranjem digitalnih proizvoda, našla pravi način da svoje resurse, kreativnost i kapacitete usmjeri ka društveno-odgovornom poslovanju. Jer stabilnost sistema počiva uvijek na pojedincu“, rekao je Novović.

Novović
Novović(Foto: Ministarstvo prosvete)

Šehović je izložio i planove za nadogradnju #UčiDoma platforme u pravcu virtuelne učionice:

„Ministarstvo prosvjete je u procesu izrade projekta za Centralnoevropsku inicijativu. Cilj je da se u sajt #UčiDoma integrišu rješenja koja podrazumijevaju interakciju nastavnika sa učenicima. Ukoliko Projekat bude odobren, već u narednim danima imaćemo jednu potpuno inoviranu platformu, koja je ogroman skok u odnosu na postojeće rješenje".

Ministar je izložio i detaljnije podatke o korišćenju #UčiDoma sadržaja:

„Sajt #UčiDoma je do sada imao blizu 200 hiljada posjeta od strane 66 hiljada korisnika, dok je YouTube kanal imao 800 hiljada pregleda za dvije nedjelje. #UčiDoma sadržaje na drugom kanalu TVCG samo prvog dana pogledalo 103 hiljade građana, a kanali #UčiDoma 1 i 2 takođe su bili u vrhu gledanosti. Gledanost je u danima nakon toga ostala na izuzetno visokom nivou - u prosjeku oko 80 hiljada gledalaca”, rekao je Šehović.

Novović je govorio o važnosti solidarnosti u ovim vremenima:

“Kao što naši klinci uz sjajne prosvjetne radnike uče doma uz TV, sajt i aplikaciju, tako cijenim i da crnogorsko društvo ovih sedmica uči jednu veliku lekciju o zajedništvu. Zato bih iskoristio ovu priliku da istaknem da svaki član našeg tima radi faktični danononćno kako bi sistem funkcionisao, a svi objektivni nedostaci bili u realnom vremenu otklonjeni. Saradnja sa Ministarstvom prosvjete je pravi primjer uspješne, dvosmjerne komunikacije. I, kako će se platforma #UčiDoma nadograđivati u pravcu virtuelne učionice, vjerujem da ćemo na kraju imati proizvod koji će biti održiv i kad sve ovo prođe”, rekao je Novović.

Šehović je rekao da je prosvjeta kroz #UčiDoma "pokazala da nije tromi mehanizam koji ima višak vremena, a manjak odgovornosti."

"Naprotiv. Prosvjeta se pokazala kao, iako veliki, istovremeno vrlo fleksibilan sistem, koji ima toliko volje i znanja da može ne samo da bude sudionik promjena, već i jedna od ključnih pokretačnih snaga. Dakle: ne ministar prosvjete, ne Ministarstvo, već kompletan sistem Kriza nas je “gurnula” nepripremljene u ovu priču, ali je, kako to često biva, početni strah prevladan voljom za opšti interes. Tako smo iz nečeg lošeg dobili dobro. Dobili projekat koji će, bez sumnje, u izmijenjenom obliku nastaviti da živi i bude značajna podrška obrazovnom sistemu. I ne manje važno: dobili smo atmosferu u kojoj se djeca ne obrazuju samo u školi, već ih vaspitava čitavo društvo ovakvim svakodnevnim djelovanjem koje je za ponos, a koje djeca oponašaju. A društvo koje djecu vaspitava ne samo riječima nego sopstvenim djelima, može se nadati samo dobru”, rekao je Šehović.