PROCJENA NA OSNOVU DOBIJENIH INFORMACIJA

Direktorat: Situacija sa požarima na otvorenom prostoru komplikovana

Takođe, vrše se nekontrolisana paljenja ogromnih površina livada, makija i šumskog područja, naročito na sjeveru Crne Gore
693 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2020. 14:28h

Na osnovu dobijenih informacija od strane komandira opštinskih službi zaštite i spašavanja, situacija vezana za požare na otvorenom prostoru je ovih dana veoma komplikovana, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a. 

Kažu da zahvaljujući lijepom vremenu veliki broj građana boravi u prirodi i uređuje svoja imanja i, na taj način, prikuplja značajnu količinu gorivih materija u vidu suvog granja, lišća itd. 

Takođe, vrše se nekontrolisana paljenja ogromnih površina livada, makija i šumskog područja, naročito na sjeveru Crne Gore.

"Sve to ukupno stvara veliki rizik na pomenutim područjima, koji se vrlo često pretvara u nekontrolisane požare, a koji pričinjavaju značajnu materijalnu štetu i iziskuju maksimalno angažovanje učesnika sistema zaštite i spašavanja. Imajući u vidu da su pripadnici službi zaštite i spašavanja i ostali učesnici sistema zaštite i spašavanja angažovani i na poslovima vezanim za suzbijanje širenja koronavirusa, njihovo angažovanje na gašenju požara predstavlja dodatno opterećenje. Razumijevajući potrebu građana za obavljanjem poljskih radova, apelujemo da aktivnosti koje preduzimaju na spaljivanju prikupljenog korova i čišćenju svojih imanja čine u kontrolisanim uslovima koji neće dozvoliti širenje požara", saopšteno je iz Direktorata.

Kažu da je veoma važno da u tim aktivnostima imaju opremu i sredstva kojima mogu izvršiti gašenje požara u početnoj fazi (lopate, ašove, grabulje, sudove napunjene vodom itd).

"Nadležni državni organi pažljivo će pratiti situaciju u vezi sa ovim pitanjem i, shodno informacijama sa terena, preduzimati zakonom predviđene mjere. Naglašavamo da će posebnu odgovornost snositi oni građani sa čijih imanja dođe do prenošenja požara i izazivanja materijalne štete. Direktorat za vanredne situacije MUP-a i ostali subjekti u sistemu zaštite i spašavanja  spremni su da, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, odgovore na ovakve situacije. Još jednom pozivamo građane da, u situaciji kada se borimo za zdravlje naših građana, pokažu potreban nivo svijesti i odgovornosti", zaključeno je.

Preporučujemo za Vas