Volonteri Opštine Tivat pružili podršku za više od 250 korisnika

U istom periodu primljeno je više od 300 poziva građana, saopštila je danas koordinatorka Volonterskog tima Dubravka Koparan.
457 pregleda 0 komentar(a)
Dubravka Koparan, Foto: Siniša Luković
Dubravka Koparan, Foto: Siniša Luković

Za proteklih dvadeset dana Volonterski tim Opštine Tivat pomogao je i olakšao svakodnevno funkcionisanje za više od 250 korisnika širom grada.

U istom periodu primljeno je više od 300 poziva građana, saopštila je danas koordinatorka Volonterskog tima Dubravka Koparan.

Ona je podsjetila da je, u skladu sa propisanim mjerama Vlade Crne Gore, Opština Tivat 20marta formirala prvi volonterski tim kao i Kol centar za podršku rizičnim grupama stanovništva. Volonterski tim čine zaposleni u lokalnoj samoupravi i članovi opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat.

“Akcija ima za cilj da osobe po koje je koronavirus najveći rizik ostanu u svojim domovima, a da namirnice dobiju na efikasan i brz način", objasnila je Koparan.

Pravo na dostavu namirnica putem servisa Kol centra imaju osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe otežanog kretanja, trudnice, slabovide osobe i druge rizične kategorije.

“Kol centar je dostupan 24 časa dnevno, dok su naši volonteri na terenu svakodnevno od 9 časova do 19 sati", dodala je Koparan.

Prema njenim riječima, Kol centar prima razne pozive, od servisnih do molbi za humanitarnu pomoć, pozive za usluge kupovine i dostave namirnica i ljekova, plaćanja računa i slično kao i pozive za psihosocijalnu podršku.

“Psihosocijalnu podršku pruža na volonterskoj bazi stručno lice, diplomirani psiholog Dušan Radoman koji je građanima, putem poziva Kol centra dostupan svakog dana od 16h do 18h. Psihosocijalna podrška je jako važna u ovakvim kriznim situacijama. Moramo govoriti o mentalnom zdravlju i sačuvati ga. Normalno je da ovakve situacije izazivaju jednu dozu zbunjenosti, stresa, straha. Ovim putem pozivam građane da se bez ustručavanja jave i za ovaj vid pomoći našem Kol centru na dežurne brojeve telefona.” -istakla je Koparan.

Brojevi Kol centra su 069 351 251 i 032 671 318.

Inače, na gradskim tržnicama u Tivtu, na Trgu Magnolija i na Seljanovu, postavljeni su aparati sa sredstvom za dezinfekciju ruku i otirači sa sredstvom za dezinfekciju obuće posjetilaca kao i obavještenja o obaveznoj dezinfekciji. Kako su saopštili iz Komunalnog preduzeća, jedna ekipa radnika Službe komunalija zaduženih za održavanje čistoće javnih površina , pored svojih redovnih aktivnosti, danas je izvršila novi ciklus dezinfekcije kontejnera za otpad i kontejnerskih mijesta u centru grada.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Tivta danas je donio nove mjere po kojima je svim Skupštinama stanara i upravnicima ulaza u stambenim zgradama naložio da ispred ulaza u te objekte postave otirače ili sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvom, kao i da pojačaju održavanje higijene na stubištima, u liftovima i na ogradama, te da se njihova dezinfekcija radi na dnevnom nivou. Naložena je i obavezna dezinfekcija ruku svih koji ulaze na gradske tržnice, kao i svih kupaca koji ulaze u maloprodajne objekte koji još rade. Ove mjere OTZS izazvale su danas negodovanje dijela građana koji žive u stambenim zgradama jer je u gradu i dalje prisutna velika nestašica dezinfekcionih sredstava, ali dijela lične zaštitne opreme poput gumenih rukavica. Ta sredstva inače i kada ih ima, značajno su skuplja nego ranije pa se građani pitaju kako da, posebno ioni slabijeg imovnog stanja ili oni koji već ne primaju plate jer je večina privrede prestala sa radom, kupe ta sredstav ispune ono što od njih traži OTZS.

Građanima ne daju ni na klupe da sjednu, građevinarima ništa nije zabranjeno

Komunalna policija i Komunalna inspekcija Tivta vrlo revnosno sprovode mjere spriječavanja građana da se okupljaju na javnim mjestima i redovno patroliraju gotovo svakim dijelom te opštine.

Detalj iz Tivta
Detalj iz Tivta(Foto: Siniša Luković)

U tome i OTZS i Komunalna policija ponekad i pretjeruju, pa je tako, nakon što su prethodnih dana zapečatili i ogradili većinu gradskih parkova, sva igrališta i većinu šetališta, Komunalna policija trakama upozorenja i zabrane oblijepila čak i sve parkovske klupe u gradu i na šetalištima, kako bi spriječila građane da koruste taj urbani mobilijar. Stoga je Tivćanima čak i sjedanje na otvorenom i gledanje u more prije policijskog časa, postalo nedostupno. Sve to inače, dešava se u vrijeme dok u gradu nesmetano funcioniše ogroman broj gradilišta, a stotine građevinskih radnika svakodnevno nesmetano idu na posao i rade najčešće bez korišćenja bilo kakvih zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju, odnosno higijenu, a pritom često idu za užinu u trgovine koje koriste iz kojih se snabdijevaju i svi ostali građani.

Bonus video: