U Podgoricu sletio avion sa donacijom medicinske opreme predsjednika Turske

Riječ je o 50.000 medicinskih maski, 1.000 zaštitnih odijela i 1.000 testova
2126 pregleda 4 komentar(a)
Vojni avion Republike Turske, sa donacijom predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Twitter
Vojni avion Republike Turske, sa donacijom predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.04.2020. 16:40h

Na aerodrom u Podgorici sletio je vojni avion Republike Turske, sa donacijom predsjednika te države, Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako je ranije saopšteno, riječ je o 50.000 medicinskih maski, 1.000 zaštitnih odijela i 1.000 testova.

"Turska je ranije donirala 1.000 testova, pomoć u transportu isto toliko iz Kine i obezbijedila prevoz crnogorskih građana iz te prijateljske zemlje", saopšteno je ranije iz kabineta predsjednika.

Vojni avion će, kako je navedeno, pomoć dostaviti i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a na dočeku će biti ambasadorka Turske Songul Ozan, predstavnici Ministarstva odbrane i Kabineta predsjednika Crne Gore.

"Medicinska oprema se sastoji od 50.000 maski, 1000 zaštitnih odijela i 1000 testova. Ova, kao i prethodne donacije na raspolaganju su Ministarstvu zdravlja i zdravstvenom sistemu Crne Gore. U ovom vremenu najveće pandemije koja je zahvatila svijet i izazvala najveću krizu poslije Drugog svjetskog rata, iskaz je solidarnosti naroda Turske i prepoznat u velikom prijateljstvu sa Crnom Gorom', poručio je državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zahvalio ambasadorki Turske, narodu te države, kao i predsjedniku Erdoganu, "našim saveznicima i prijateljima".

"Od momenta kada je izbila epidemija, Turska i Crna Gora kao prijateljske i savezničke zemlje dijele solidarnost. Nadam se da će ova oprema biti naš doprinos ozbiljnoj borbi koju država Crna Gora vodi", poručila je ambasadorka Ozan. Ona se, kako su saopštili iz ministarstva, zahvalila svima koji daju svoj doprinos, "a posebno predsjedniku države Milu Đukanoviću, koji je nedavno razgovarao sa predsjednikom Erdoganom, kao i premijeru Dušku Markoviću".

"Ambasadorka je podsjetila da je Turkish Airlines doveo i mnogo državljana Crne Gore, kao i da je ovome prethodila još jedna donacija Turske u vidu testova za COVID19, što je još jedan primjer odlične saradnje dvije države", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: