,,Sadimo za naše dobro, da nas hrani naša zemlja“

Nove podsticajne poljoprivredne mjere lokalne uprave za Mojkovčane

Mišnić je danas razgovarao i sa sa lokalnim prirednicima. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine, “ razmijenjivala su se mišljenja i davali predlozi za formiranje lokalnih mjera koje bi olakšale poslovanje u ovim novoizmijenjenim okolnostima”
1898 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Mojkovac
Sa sastanka, Foto: Opština Mojkovac

Opština Mojkovac kreirala je novu mjeru u okviru Programa podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede na području opštine Mojkovac za 2020 godinu. 

,,Sadimo za naše dobro, da nas hrani naša zemlja“  naziv je mere koja podrazumijeva bespovratnu podršku za nabavku sadnog materijala po maksimalno pojednostavljenoj proceduri, poštujući  ograničenja koja su trenutno na snazi zbog mjera koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za suzbijanje zaraznih bolesti.

“Mjera podrazumijeva bespovratnu podršku za nabavku sadnog materijla za ratarske kulture (luk, krompir, cveklu,  boraniju,  pasulj, šargarepu, kupus   i  grašak),  nabavku plastenika za proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru sa sistemima “kap po kap”,  kao i nabavku sadnog materijala za postojeće plastenike minimalne površine 50 m2.,,Moramo naglasiti da je ovo bespovratna podrška u iznosu od 100 odsto  vrijednosti sadnog materijla za  naše  građane  koji imaju neobrađnu zemlju,  koja predstavlja veliki neiskoriščeni potencijal. “- saopšteno je iz mojkovačke Opštine.

Kako su kazali, tom podrškom žele da pošallju  “da se u ovom vremenu izazova, moramo prilagoditi novonastalim uslovima,  da moramo zajedno iskoristiti maksimum iz onoga što  imamo na raspolaganju , ali i stvarati nove vrijendosti”. 

“Trebamo iskoristiti  mogućnost  da sami na svojim imanjima proizvodimo hranu za naše porodice. Možemo reći da je ovo i jedna od mjera koja ima za cilj i ublažavanje posledica po one građane koji će u narednom periodu biti u situaciji da ostanu bez stalnih izvora prihoda. U saradnji sa Privrednom komorom , potrudili smo se da ti građani koji žele da viškove proizvoda plasiraju na domaće tržište,  za to imaju obezbijeđenu mogućnost. Naša zemlja u ovom momentu predstavlja našu sigurnost “-  rekao je predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

Prijave za ovu mjeru građani sa teritorije opštine Mojkovac moćiće od 9. aprila preuzeti sa web stranice  opštine Mojkovac ili lično u agrobiznis centru Opštine Mojkovac . Popunjene prijave mogu se podnijeti lično ili elektronskido 1. maja. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti pozivom na brojeve telefona  069556284, 069 376 396  ili  na e- mail adresu agrobizniscentarmk@t-com.me

Mišnić je danas razgovarao i sa sa lokalnim prirednicima. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine, “ razmijenjivala su se mišljenja i davali predlozi za formiranje lokalnih mjera koje bi olakšale poslovanje u ovim novoizmijenjenim okolnostima”.

Mojkovački privrednici su obećali da  će se potruditi da ni jedno radno mjesto neće biti ugašeno, a podrška u tom nastojanju obećana je i od mojkovačke izvršne vlasti. 

Preporučujemo za Vas