Pljevaljski komunalci obustavili rad samo jedan dan

„Mi nismo bili u štrajku, već smo totalno prekinuli rad. Štrajk podrazumjeva minimum procesa rada a kod nas to bi značilo isto kao da nismo u štrajku jer bi odrađivali skoro sve poslove koje inače radimo"
936 pregleda 0 komentar(a)
Komunalno prduzeće u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Komunalno prduzeće u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Radnici Komunalnih usluga juče su se vratili na posao nakon jednodnevne obustave rada, zbog višemjesečnog kašnjenja u isplati zarada, iako su u petak najavili prekid rada ukoliko im rukovodstvo preduzeća ne isplati makar jednu zaradu, ili ne obezbijedi pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

Iako nijesu dobili ni jedno ni drugo, već samo obećanje da će im Opština avansno plaćati za poslove koje budu za njih odrađivali, radnici su se vratili svojim radnim zadacima. Predsjednik Sidikata Komunalnih usluga Vukomir Šljukić kazao je da su juče rad prekinuli svi zaposleni osim njih šest.

„Mi nismo bili u štrajku, već smo totalno prekinuli rad. Štrajk podrazumjeva minimum procesa rada a kod nas to bi značilo isto kao da nismo u štrajku jer bi odrađivali skoro sve poslove koje inače radimo. Održali smo sastanak sa predsjednikom opštine i resornimm sekretarom koji su nam obećali da će nam ubuduće avansno plaćati za poslove koje budemo odrađivali, kako bi što ranije dobijali plate. U petak je plata uplaćena za 18 od 50 radnika koliko ih je zaposleno u našem preduzeću. Ukoliko ne ispoštuju dogovoreno nama jedino ostaje da sa familijama izađemo na ulicu u vrijeme kada je zabrana pa neka nas pohapse i pritvore“, rekao je Šljukić.

On je odbacio kao netačne tvrdnje resornog Sekretarijata da su prošle godine primili devet zarada.

“Tačno je da smo u 2019. primili šest plata a 2020. dvije. Posljednju smo primili 7. februara za za april prošle godine“, rekao je Šljukić. On je odbacio tvrdnje resornog Sekretarijata da je trećina radnika Komunalnih usluga na bolovanju. Iz opštinskog Sekretarijata saopštili su da je najavljena obustava rada urađena bez poštovanja Zakona o štrajku.

“Dospjele finansijske obaveze preduzeća su preko 700.000 eura od kojih je preko 300.000 poreskih obaveza. U preduzeću radi duplo veći broj zaposlenih od potrebnog, a tokom 2019. zaposleni su vodili česte parnične postupke za naplatu svih neisplaćenih zarada i troškova prevoza uz stvaranje dodadnih sudskih i advokatskih troškova. Barem 30 odsto radnika, iz raznih razloga ne dolazi na posao, a svi radnici od avgusta, odnosno za zadnjih osam mjeseci primili su devet zarada a prošle nedelje počela isplata desete, s tim da su za tri mjeseca ove godine isplaćene tri zarade i počela je isplata četvrte. Napominjemo da je predsjednik Opštine u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja onemogućen da u izbornoj godini daje pomoć građanima. Na današnji dan Opština nema neizmirenih finansijskih obaveza prema Komunalnim uslugama koje uključuju i uplatu bruto zarada za sedam zaposlenih i kompletnih troškova za rad azila ”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: