Preminula Jelisava Kalezić

Kalezić je bila poslanica u Skupštini Crne Gore i profesorica na Univerzitetu Crne Gore
49905 pregleda 25 komentar(a)
Kalezić, Foto: Boris Pejović
Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.04.2020. 09:32h

Prof. dr Jelisava Kalezić, bivša poslanica u Skupštini Crne Gore i profesorica na Univerzitetu Crne Gore, preminula je u 75. godini.

Od 2009. objavljivala je u dnevniku Vijesti tekstove o prostoru i aktuelnim društvenim temama, a od početka 2011. godine imala i kolumnu o prostoru. U Forumu i Artu povremeno je objavljivala i tekstove o UCG, društvenim temama, pitanjima koja nameće globalizacija.

Jelisava Kalezić, rođ. Dobrašinović, rođena je 1946. godine u Beogradu.

Arhitekt i urbanist, diplomirala je na AF Univerzitetu u Beogradu 1969, atelje prof. Uroša Martinovića. Specijalizirala je na AF 1978 (tema: Stanovanje - planiranje pratećih sadržaja; mentor prof. Mate Bajlon). Magistrirala je u oblasti urbanizma 1985. godine (tema: Kritički osvrt na korišćenje urbanog prostora na primjeru Titograda; mentor prof. Ljubinka Pjanić, komentor prof. Ranko Radović). Doktorski rad iz multidisciplinarnih oblasti odbranila je 1997. godine (tema: Nacrtna geometrija i razvoj vizualnog opažanja i vizualizacije primjenom izmijenjenih stanja svijesti; mentori prof. Ljubica Gagić i prof. Žarko Korać), Centar za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.

Na UCG je radila od 1984. godine, a bila je i vanredna profesorica u penziji na Građevinskom fakultetu u oblasti teorijskog i praktičnog rada: prostorno i urbanističko planiranje; urbana ekologija; razvoj sposobnosti vizualizacije oblika i prostora.

Oblasti teorijskog rada i interesovanja bile su joj urbanologija; rodno osjetljivo planiranje; urbana antropologija; urbana toponimija i memorija. Iz navedenih oblasti ima brojne naučne i stručne radove, istraživanja i projekte.

Od sredine sedamdesetih godina, do početka devedesetih, objavljivala je u časopisu za kulturu Ovdje, eseje iz oblasti urbanizma i urbanoligije

Prvi je birani nastavnik na UCG iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, 1997. godine.

Predmeti koje je predavala na UCG bili su:

- Građevinski fakultet: Nacrtna geometrija, Urbanističko planiranje; Inženjerska ekologija;

- Arhitektonski fakultet: Vizualizacija i modeli I i II;

- Mašinski fakultet: Prostorno planiranje;

- Tehnološko – metalurški fakultet: Urbana ekologija

Kalezić je bila jedna od troje inicijatora (Petar Perović, prof. Gvozdenija Bogetić i prof. Jelisava Kalezić) i osnivača NVO AFINA - asocijacije za razvoj kreativnosti, koja je djelovala u Podgorici od decembra 1998. godine do 2006. godine.

Od septembra 2011. u penziji, školske 2011/12 i 2012/13 honorarno je predavala na UCG.

Od novembra 2012. do novembra 2016. bila je poslanica u Skupštini Crne Gore.

Majka je troje djece: Đorđije, d.i.a. (1978.), Milica, dipl. farmaceut (1980.) i Marko, aps. Fakulteta političkih nauka (1986.)

Bonus video: