Sindikat: Prosvjetni radnici pokazali odgovornost i zalaganje

Iz Sindikata prosvjete su rekli da brz prelazak na onlajn nastavu i učenje na daljinu ukazuju na to koliko su kvalifikovani nastavnici značajni za društvo
1331 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Prosvjetni radnici u aktuelnoj situaciji pokazali su odgovornost, potrebne kompetencije i visok nivo zalaganja da se učenicima omogući obrazovanje kakvo zaslužuju, saopšteno je iz Sindikata prosvjete Crne Gore.

Navodi se da se prosvjetni radnici u Crnoj Gori nijednog trenutka nijesu dvoumili da osiguraju kontinuitet učenja, radeći od kuće kako bi predavali na daljinu.

„Prosvjetni radnici su u novonastaloj situaciji u obrazovnom procesu pokazali odgovornost, potrebne kompetencije, visok nivo zalaganja i truda da se omogući obrazovanje kakvo njihovi učenici zaslužuju“, naveli su iz Sidnikata prosvjete.

Ocjenjuje se da je pokazan visok stepen koordinacije između svih djelova obrazovnog sistema.

„Sindikat prosvjete na početku podržao je sve segmente obrazovnog sistema, konkretnom podrškom realizaciji nastave na daljinu i značajnom materijalnom pomoći Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Sindikat prosvjete ima važnu ulogu prvenstveno praćenjem situacije u školama i praktičnim savjetima kolegama.

Iz Sindikata su rekli da brz prelazak na onlajn nastavu i učenje na daljinu ukazuju na to koliko su kvalifikovani nastavnici značajni za društvo.

„Televizijski kanali, YouTube kanal i druge digitalne platforme koje je Ministarstvo prosvjete u rekordnom roku uspostavilo plasiraju obrazovne sadržaje koji podržavaju podučavanje i učenje na daljinu“, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su rekli da je u rekordno kratkom vremenskom roku napravljen podvig, snimljeno je više od 800 časova koji se emituju na kanalima i platformama.

Kako su naveli, kriza se neminovno odražava i na sektor obrazovanja i njegove radnike u Crnoj Gori.

„Napori da se uspori širenje COVID-19 rezultirali su zatvaranjem svih škola i drugih obrazovnih ustanova. Nastavnici i drugo nastavno osoblje nastoje da sačuvaju sebe, svoje učenike i zajednicu, prilagođavajući se kontekstu koji se brzo mijenja“, kazali su iz Sindikata.

Bonus video: