Za nikšićke i šavničke vatrogasce pune ruke posla

„Gorjelo je u Bogetićima, Bresticama, Jasenovom Polju, Grahovu, Župi, Trepčima i Šipačnom
1665 pregleda 0 komentar(a)
Požar Šavnik, Foto: Privatna arhiva
Požar Šavnik, Foto: Privatna arhiva

Nikšićki vatrogasci su od vikenda do danas imali preko 50 intervencija i uglavnom je bilo riječ o požarima na otvorenom.

„Gorjelo je u Bogetićima, Bresticama, Jasenovom Polju, Grahovu, Župi, Trepčima i Šipačnom. Tokom marta smo imali oko 80 intervencija i uglavnom je riječ o požarima na otvorenom i to u prigradskim naseljima i na seoskom području“, kazao je „Vijestima“ komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević.

Požar NK
Požar NK(Foto: Privatna arhiva)

Prethodnih dana bio je ugrožen objekat na farmi Durutovića u Jasenom Polju, kao i kuće u selu Zagora, u Grahovu.

„Objekat na farmi Durutovića smo spasili maltene u posljednjem trenutku. U Zagorima smo gasili do ponoći. Trenutno je na tom prostoru vatra pod kontrolom, a mještanima smo ostavili naprtnjače“, kazao je Gardašević.

Prema njegovim riječima od početka godine imali su 350 intervencija, a većina se odnosila na požare na otvorenom.

Požar Šavnik
Požar Šavnik(Foto: Privatna arhiva)

„Preko 70 požara je bilo na stambenim i pomoćnim objektima, oko 20 intervencija vezanih za saobraćajne udese, dok se ostatak intervencija odnosio na požare na otvorenom. Apelujem još jednom na građane da ne pale vatru na otvorenom“, kazao je Gardašević.

I u šavničkoj opštini, prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Mirčete Jelić, svi požari su pod kontrolom, a trenutno su aktivna tri požara – u selima Miloševići i Kruševice i na prostoru Studene.

„Što se tiče Studene u ovom trenutku požar je pod kontrolom. Riječ je o prostoru koji se graniči sa Dragišnicom i koji je nepristupačan za vozila, a gdje još uvijek ima snijega. Aktivni su požari u Miloševićima i Kruševici, dok smo na desetine drugih požara uspjeli da stavimo pod kontrolom“, kazao je Jelić „Vijestima“.

Kako je kazao, uspjeli su da sačuvaju desetak kuća i pomoćnih objekata, kao i imovinu mještana, dok je vatra bila zahvatila isto toliko neuseljenih ili napuštenih objekata koji su, uz neznatna oštećenja, spašeni intervencijom vatrogasaca.

„Gorjelo je maltene u svim djelovima opštine. Svi požari su nastali isključivo kao posljedica ljudskog faktora, paljenjem nekošenih livada. Zamolio bih mještane da izbjegavaju paljenje vatre na otvorenom kako ne bi došlo do većih šteta“, poručio je Jelić.

Bonus video: