Zaposleni u TVCG iz Tuzi rade u zgradi RTCG: Iz karantina do Podgorice pa u etar

Menadžment Radio-televizije Crne Gore je, saznaju „Vijesti“, prethodno od Savjeta te medijske kuće tražio da se televizijske emisije na albanskom jeziku ne emituju, upravo zbog toga što ih rade zaposleni koji žive na području Tuzi
11952 pregleda 4 komentar(a)
Menadžment ne odgovara na pitanja, Foto: Luka Zeković
Menadžment ne odgovara na pitanja, Foto: Luka Zeković

Televizija Crne Gore već nekoliko dana emituje emisije na albanskom jeziku, iako je veći dio zaposlenih koji rade na njima sa teritorije opštine Tuzi, koju je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) proglasilo za opštinu karantin, zbog preko 30 zaraženih novim koronavirusom.

Dolazak kolega iz Tuzi u zgradu RTCG uznemirio je, tvrdi više izvora iz te medijske kuće, ostale zaposlene.

Menadžment Radio-televizije Crne Gore je, saznaju „Vijesti“, prethodno od Savjeta te medijske kuće tražio da se televizijske emisije na albanskom jeziku ne emituju, upravo zbog toga što ih rade zaposleni koji žive na području Tuzi.

Na pitanja „Vijesti“ juče nijesu odgovarali predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić, generalni direktor RTCG Božidar Šundić i direktor TVCG Slavko Đurđić.

Tako odgovore nijesmo dobili na pitanja pod kojim uslovima i na koji način zaposleni danima u Pogoricu dolaze iz Tuzi, s obzirom na to da NKT još nije ukinulo mjere koje važe za tu opštinu.

Iz NKT je "Vijestima" nezvanično rečeno da su mjere samoizolacije za stanovnike te opštine, koja je od 24. marta u karatinu, i dalje na snazi...

U toj opštini je registrovano 36 stanovnika pozitivnih na novi koronavirus.

Iz RTCG nijesu odgovorili ni na pitanja kakve su mjere preduzeli za zaštitu ostalih zaposlenih, ali ni zašto su započeli emitovanje televizijskih emisija za koje su ranije tražili da se odgode.

„U skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom, obavještavamo vas da RTCG mora revidirati programsku šemu u vezi s emisijama na albanskom jeziku. Naime, članovi redakcija na albanskom jeziku u Radiju i Televiziji žive na području Tuzi, koje su, kao što vam je poznato, u karantinu. Kad je riječ o programu Radija, moguće je snimiti i emitovati kraću informativnu emisiju o najznačajnijim događajima u toj opštini, te zbivanjima u zemlji i svijetu, pri čemu bi se ta emisija postavljala i na portal RTCG. Naravno, tu vrstu emisije je moguće raditi od kuće, te prisustvo radnika radijske Redakcije na albanskom u RTCG- u nije neophodno. S druge strane, televizijske emisije nije moguće raditi od kuće, te predlažemo da se njihovo emitovanje do daljnjeg obustavi u programu TVCG“, stoji u dopisu menadžmenta RTCG koji je Savjetu dostavljen 25. marta, a u koji su „Vijesti“ imale uvid.

U tom dopisu se još navodi da je „u vremenu multimedija najbitnije je da građani albanske nacionalnosti imaju pristup informacijama preko drugih platformi, budući da je priprema televizijskog programa u ovom trenutku skopčana s epidemiološkim rizikom“.

„Naglašavamo da ćeu ovom periodu biti pojačana interaktivnost izmedju Radija, portala, ali i TVCG, čiji će novinari prevoditi informacije na albanski jezik i objavljivati na našem portalu“, navodi se u tom dopisu.

Programska šema u skladu sa epidemiološkom situacijom

Prema informacijama „Vijesti“, Savjet se krajem marta saglasio da obavezne emisije na TVCG treba stalno emitovati Jutarnji program, Vijesti, Dnevnik 1, Dnevnik 2 i Dnevnik 3. Emisije Argumenti, Fokus, Teleskopija i Živa istina, saglasio se tada Savjet, će se takođe emitovati osim u slučajevima eventualnih hitnih pres konferencija i drugih informativnih sadržaja od javnog značaja i u cilju sprečavanja širenja virusa.

„Programska šema će se prilagoditi trenutnoj situaciji i shodno tome će se emitovati i reprizirati emisije naučno-obrazovnog, dokumentarnog, kulturno-umjetničkog, filmskog i serijskog programa i emisija iz programskog arhiva TVCG. Prioritet u emitovanju i reemitovanju će imati naučno-obrazovni, dječji, kulturno-umjetnički program i programski arhiv. Prioritet u emitovanju će imati i nastavni sadržaji za potrebe obrazovnog sistema u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvjete“, stoji u dokumentima do kojih su „Vijesti“ došle.

Bonus video: