Kasalica: Šumarski klan opet uništava Dragišnicu

Šef područne jednice Šavnik Mijoljub Vemić kazao je da nije riječ o nekom novom putu, već o postojećem makadamskom putu, kao i da je mještanin Šavnika dobio rješenje iz Uprave za šume da može da izveze građu
1734 pregleda 0 komentar(a)
Kompleks Dragišnice, Foto: Svetlana Mandić
Kompleks Dragišnice, Foto: Svetlana Mandić

Odbor za zaštitu Dragišnice prijavio je juče nadležnim institucijima još jedan slučaj, kako navode, devastacije u zoni Parka prirode Komarnica-Dragišnica.

Riječ je o zakonom zaštićenom području.

“U doba pandemije COVID 19, kada je sve stalo u Crnoj Gori, izgleda da jedino rad šef šumarstva u Šavniku, jer je bez ikakvog javnog poziva omogućio probijanje traktorsko-kamionskog puta, do šumskog kompleksa Dragišnica, za potrebe izvlačenja, kako šef objašnjava,’oborenih stabala-izvala i oboljelih stabala’. Poznajući šefove rane radove, iza kojih je ostajala pustoš, apelujemo na državne organe, prije svega na premijera, ministra poljoprivrede i direktora Uprave za šume, da konačno stanu na put bahatosti i sujeti šefa šavničnog šumarstva“, navodi se u saopštenju za javnost Odbora za zaštitu Dragišnice, koje potpisuje Velizar Kasalica.

Kako se u saopštenju navodi, ta devastacija ima posebnu dimenziju jer trajno uništava najatraktivniju planinarsko-pješačku stazu, koja je svake godine sve posjećenija od domaćih i stranih ljubitelja prirode.

“To će sem ekoloških izazvati i ekonomske posljedice po lokalnu zajednicu. Šef šumatstva u Šavniku je bio najveći zagovornik sprečavanja širenja granica Nacionalnog parka ‘Durmitor’, kako je bilo planirano i odlučeno, pa je sada potpuno jasno da se Park prirode Komarnica - Dragišnica, koristi za benefie šumarskog šavničnog klana. Nadamo se da će nadležne institucije izaći na teren, jer je u ovom slučaju jako bitno da lično uvjere u razmjere devastacije, te da će spriječiti da se do kraja trajno uništi jedan od najljepših šumskih kompleksa u Crnoj Gori“, piše u saopštenju, uz napomenu da će Odbor za zaštitu Dragišnice nastaviti da sa pažnjom prati pomenuti slučaj.

Šef područne jednice Šavnik Mijoljub Vemić kazao je da nije riječ o nekom novom putu, već o postojećem makadamskom putu, kao i da je mještanin Šavnika dobio rješenje iz Uprave za šume da može da izveze građu.

“Bitno je napomenuti da se ne radi o dubećim stablima, već o vjetroizvalama koje su u propadanju i mi smo ga premolili da prihoduje pomenuta stabla. U našij obavezi je, između ostalog, da vršimo i njegu šume, jer će takva stabla biti zapaljiva i predstavljaju opasnost za šumu, posebno od svih onih koji imaju takvu namjeru“, kazao je Vemić. Istakao je da je Odbor za zaštitu Dragišnice izgubio sve sudske sporove vezane za preduzeće “Trudbenik“ i koncesije u Dragišnici, pa im je vjerovatno, kako je kazao, zasmetala, uloga vječitih gubitnika.

“Jednočlani Odbor za zaštitu Dragišnice, koga čini samo Velizar Kasalica, željan nekakvih osvetničkih namjera i u dokoloci, želi da izvrće činjenice na štetu državnih organa i pojedinaca sa kojima nije u korektnim odnosima. Pokušavao je preko Regionalnog parka da se upliće u poslovanje Uprave za šume i tražio da se svi podaci, koji se mogu naći na sajtu, njemu lično dostavljaju, ali nijedna NVO ne može da se miješa u poslovanje Uprave za šume. Nekada mu je smetalo objavljivanje koncesija, a sada mu smeta što koncesija nema. Iako on želi da nastavlja konflikt, ja to ne želim“, zaključio je Vemić.

Bonus video: