Raonić: Niko nije reagovao na neistine na RTCG, veću paniku izaziva hapšenje zbog postova na Fejsbuku

"Praksa Suda za ljudska prava na ovu temu je velika, no ona se odnosi na medije, a ne i društvene mreže i uglavnom ide u prilog Rakoceviću protiv koga je pokrenut postupak. U ovom periodu je aktuelno širenje lažnih vijesti i razumijemo potrebu da se sprovedu aktivnosti u cilju njihovog sprečavanja, ali da vlast treba onda da preuzme odgovornost i pravovremeno obavještava o svemu o čemu javnost treba da zna", istakao je Raonić za "Vijesti"
16745 pregleda 4 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Vlada Crne Gore
Boris Raonić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.04.2020. 23:02h

Predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić saopštio je večeras da niko nije reagovao na neistine na Radio televiziji Crne Gore (RTCG) i da će veća panika nastati ako se građani počnu hapsiti zbog postova na Fejbuku.

Raonić je to izjavio povodom hapšenja Bjelopoljca, Radovana Rakočevića, koji je danas uhapšen zato što je na svom Fejsbuk profilu podijelio vijest sa srbijanskog tabloida "alo.rs", u kojoj se navodi da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zaražen koronavirusom.

"Praksa Suda za ljudska prava na ovu temu je velika, no ona se odnosi na medije, a ne i društvene mreže i uglavnom ide u prilog Rakoceviću protiv koga je pokrenut postupak. U ovom periodu je aktuelno širenje lažnih vijesti i razumijemo potrebu da se sprovedu aktivnosti u cilju njihovog sprečavanja, ali da vlast treba onda da preuzme odgovornost i pravovremeno obavještava o svemu o čemu javnost treba da zna", istakao je Raonić za "Vijesti".

On je dodao da hapšenje nije rješenje, već samo pokazuje da država nema odgovor na ovu pojavu, tim prije što u ovom slučaju Rakočević nije mogao da zna da li je vijest tačna, već se postupak mora sprovesti protiv medija, ali građanski, ne krivični.

"Nejasno je gdje tužilaštvo vidi uzrok za paniku i nered, jer premijer Velike Britanije je provjereno bolestan od Covid19 virusa, pa to nije izazvalo paniku i nered. Veća panika će nastati, ako se počnu građani hapsiti zbog postova na Fejsbuku, u kojima prenose vijesti, pa bilo to i žutih i otvoreno nedobronamjernih i neprofesionalnih, nazovi medija. Imali smo primjere na Javnom servisu, u najgledanijem terminu, da se iznose neistine, koje mogu izazvati paniku, pa nije bilo reakcije ne od tužilaštva, nego ni od menadžmenta, što daje novi element priči - selektivma pravda", kazao je Raonić za "Vijesti".

Bonus video: