Novinari i NVO traže od Markovića da odloži javne konsultacije o izmjenama i dopunama Zakona o SPI

U otvorenom pismu blizu 50 NVO i više od 30 urednika i novinara navodi se da je u situaciji kada se očekuje vrhunac epidemije i atmosferi neizvjesnosti više nego ikada potrebno da građani imaju puno povjerenje u institucije države i da lažne vijesti mogu da imaju ogromne posljedice
1226 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Više nevladinih organizacija (NVO), urednika i novinara crnogorskih medija pozvali su premijera Duška Markovića da do okončanja epidemije koronavirusa odloži održavanje javnih konsultacija o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI).

U otvorenom pismu blizu 50 NVO i više od 30 urednika i novinara navodi se da je u situaciji kada se očekuje vrhunac epidemije i atmosferi neizvjesnosti više nego ikada potrebno da građani imaju puno povjerenje u institucije države i da lažne vijesti mogu da imaju ogromne posljedice.

"Zbog toga smo očekivali da će Vlada raditi na povećanju otvorenosti institucija, u saradnji sa medijima i nevladinim sektorom, umjesto da u ovakvim trenucima stvara uslove da krije još više informacija", stoji u pismu upućenom Markoviću.

Predstavnici NVO i medija koji su uputili pismo kazali su da odluka Ministarstva da sada stavi na raspravu Zakon o SPI zasigurno ne doprinosi povjerenju građana u rad Vlade.

Prema njihovim riječima, taj zakon oštro su kritikovali novinari, aktivisti nevladinog sektora i strani eksperti, a Evropska komisija je više puta ukazivala na loš zakonski okvir i na još goru praksu institucija.

"Uočili smo da je Ministarstvo javne uprave (MJU) u petak produžilo rok za dostavljanje komentara do 13. aprila i najavilo da će poslije toga organizovati raspravu putem video konferencije", navodi se u otvorenom pismu.

Predstavnici NVO, novinari i urednici rekli su da je sada posebno izražena potreba za tačnim i provjerenim informacijama kako bi se izbjegla poplava lažnih vijesti.

Kako su kazali, to neće biti moguće ako institucije nastave da kriju informacije, a naročito ukoliko za to dobiju zakonsko utemeljenje koje će postojati ukoliko se takav zakon usvoji.

U pismu upućenom Markoviću navodi se da i ova verzija izmjena zakona sadrži brojne norme koje, suprotno Ustavu i standardima, sužava prava građana na informacije u posjedu državnih organa, a posebno ograničavaju rad istraživačkih novinara i nevladinog sektora.

Predstavnici NVO i medija kazali su da, iako mogu da pošalju detaljnije primjedbe do 13. aprila, ne smatraju da je konsultacije o tako važnim pitanjima svrsishodno održavati video linkom u aktuelnoj situaciji.

Oni su rekli da se predloženim izmjenama institucijama omogućava da kriju još više informacija nego do sada, a uoči izbora političkim partijama se ukida obaveza da objavljuju informacije o svim finansijama.

U pismu upućenom Markoviću navodi se da nije propisano šta se može podvesti pod poslovne ili poreske tajne i pod kojim uslovima se mogu sakriti podaci koji se razmjenjuju sa drugim državama ili međunarodnim organizacijama.

Dodaje se da se istovremeno sudovima i tužilaštvima omogućava da sakrivaju sve podatke o sudskim postupcima i istragama.

“U trenutku kada je zvanično proglašena epidemija, dok su građani zatvoreni u kućama i nakon što su uvedena brojna ograničenja kretanja i okupljanja, ne postoje elementarni uslovi za održavanje smislene javne debate o tom pitanju”, stoji u otvorenom pismu.

Navodi se da se rasprava o Zakonu u doba epidemije nikako ne uklapa ni u započeti dijalog u okviru "Savez za Evropu" i da u potpunosti negira sve ono što je predstavljeno kao cilj te inicijative.

“Nadamo se da je odluka o održavanju javnih konsultacija o ustavnom pravu građana na pristup informacijama u doba epidemije, bila ishitrena i zato Vas pozivamo da tek nakon što građanima bude omogućeno učešće na javnim skupovima održite adekvatnu javnu raspravu o tom Zakonu”, zaključuje se u pismu.

Bonus video: