Zeković: Građani Cetinja poštuju privremene mjere, policija dosljedno primjenjuje zakon

"Građani su bili bez primjedbi i pohvalili su odnos i postupanje policijskih službenika prema njima. Nije bilo procesuiranih zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", kazao je Zeković
744 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa Cetinja, Foto: Uprava policije
Detalj sa Cetinja, Foto: Uprava policije

Građani Cetinja poštuju privremene mjere, a tamošnja policija dosljedno primjenjuje zakon, ocijenio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

On je pratio postupanje cetinjske policije i poštovanje standarda ljudskih prava, nakon čega je zaključio da građani Cetinja imaju odgovoran odnos prema zdravlju i poštuju mjere Vlade, a da službenici Odjeljena bezbjednosti Cetinje dosljedno primjenjuju zakon i sa građanima komuniciraju ljubazno, odgovorno i profesionalno.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije sprovodi aktivno praćenje poštovanja ljudskih prava pri primjeni policijskih ovlašćenja. Privremene, protivepidemijske mjere značajno ograničavaju i zadiru u osnovna prava i slobode pa je zato potreban stalan i efikasan nadzor", kazao je Zeković.

Objasnio je da je sa cetinjskim patrolama provedo dva sata na terenu, kako bi neposredno pratio postupanje policije i poštovanje standarda ljudskih prava.

"U tom periodu u gradu i na prilazima Cetinju kontrolisana su 32 vozila i dodatno 15 građana legitimisanih na ulici. Građani su bili bez primjedbi i pohvalili su odnos i postupanje policijskih službenika prema njima. Nije bilo procesuiranih zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Građani Cetinja imaju odgovoran odnos prema zdravlju i poštuju mjere Vlade Crne Gore. Savjet je ocijenio da su policijski službenici OB Cetinje dosljedno primjenjivali zakon a sa građanima komunicirali ljubazno, odgovorno i profesionalno", kazao je on.

Istakao je da je u OB Cetinje organizovan takav režim rada kojim se ne uskraćuje zaštita lične i imovinske sigurnosti građana.

"Uz potrebnu zaštitu zdravlja, omogućen je nesmetan rad sa građanima. Određena je posebna kancelarija sa zasebnim ulazom, takođe snabdijevena dezinfekcionim sredstvima, u kojoj se poštuje socijalna distanca. Sa policijskim slubenciima u dežurnoj službi je diskutovano o zaštitnim mjerama i uslovima rada. U Stanici policije je zatečena dovoljna količina lične zaštitne opreme za policijske službenike a dezinfekciona sredstva su se nalazila i u patrolnim vozilima. Vidljivi su brojni nedostaci u objektu, posebno kvarovi na vratima i prozorima, koji pogorošavaju uslove rada policijskih službenika", kazao je Zeković.

Bonus video: