Iz nikšićke bolnice šest pacijenata naredne sedmice biće otpušteno sa bolničkog liječenja

Bolnica u Brezoviku je dobila, kako se navodi u saopštenju za javnost, veliku isporuku zaštitne opreme od Montefarma. U toj bolnici izvršena je reorganizacija kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih. Ostali pacijenti su u izdvojenim paviljonima, gdje im se pruža redovna njega
3924 pregleda 0 komentar(a)
Opšta bolnica u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Opšta bolnica u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.04.2020. 12:48h

„U Opštoj bolnici Nikšić, koja je u potpunosti opremljena da adekvatno pruži njegu i liječenje oboljelim, smješteno je šest pacijenata, koji su izuzetno stabilnog stanja i koji će naredne nedjelje biti otpušteni sa bolničkog liječenja. Među osobljem nema zaraženih, a 18 zaposlenih je smješteno u hotelu 'Onogošt'", saopšteno je nakon danas održane sjednice nikšićkog Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.

Bolnica u Brezoviku je dobila, kako se navodi u saopštenju za javnost, veliku isporuku zaštitne opreme od Montefarma. U toj bolnici izvršena je reorganizacija kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih. Ostali pacijenti su u izdvojenim paviljonima, gdje im se pruža redovna njega.

Na sjednici je konstatovano da je da epidemiološka situacija u Nikšiću znatno povoljnija, jer posljednjih nekoliko dana nijesu zabilježeni novi slučajevi obolijevanja od koronavirusa.

"Do danas je u Nikšiću analizirano 250 uzoraka, a zabilježena su 32 slučaja pozitivna na pomenuti virus, od čega su tri stanovnici Podgorice i svi su stabilnog stanja. Jedan broj naših sugrađana je u samoizolaciji, koje pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić i drugih službi obilaze i kontrolišu da li poštuju predočene mjere, dok se protiv svih koji ih krše pokreću krivične prijave. Smještene u karantinu na Vučju obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gori", navodi se u saopštenju za javnost.

Posljednjih dana, kako se ističe u saopštenju, osjetan je pad broja krivičnih djela, kao i pad kršenja mjera koje je izdalo Nacionalno koordinaciono tijelo.

"Od proglašenja epidemije službenici CB Nikšić podnijeli su 52 krivične prijave, 59 lica je lišeno slobode, a 63 prijave su predate nadležnom tužilaštvu. Do sada je izdato 859 rješenja licima koja su ušla u Crnu Goru, od čega je 567 za zdravstveni nadzor, 270 sa samoizolaciju i 22 za karantin", istakli su iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.

Vodovod i kanalizacija svakodnevno vrši pranje i dezinfekciju gradskih ulica, a Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama u gradskom jezgru i šetalištima, a od juče je na snazi mjera zabrane korišćenja šetališta "Vita Nikolića".

"Opštinskom odboru Crvenog ksta Nikšić do sada je podnešeno 1350 zahtjeva, a posredstvom velikog broja volontera uručeno je 850 paketa. Imajući u vidu da u ovom momentu ne funkcionišu Dnevni centri za stare, 30 korisnika svakodnevno dobija obroke od Narodne kuhinje, koja dnevno isporuči 400 toplih obroka", navodi se u saopštenju uz napomenu da, bez obzira na povoljniju epidemiološku situaciju, iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti apeluju na građane da se pridržavaju svih mjera NKT-a, kao i Opštinskog tima, a sve u cilju očuvanja zdravlja.

Bonus video: