GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Bombe su opasnije od pošumljavanja pašnjaka, stoga odustanite i od poligona

"Kao što ste shvatili da sadnja četinara može pogubno uticati na pašnjake, isto se nadamo da će Ministarstvo odbrane shvatiti da bi bombardovanje Sinjajevine bilo još pogubnije za biodiverzitet tog područja o čemu GI Sačuvajmo Sinjajevinu i druge ekološke organizacije govore već duži vremenski period", kaže se u saopštenju
1344 pregleda 0 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Građanski pokret sačuvajmo Sinjajevinu
Sinjajevina, Foto: Građanski pokret sačuvajmo Sinjajevinu

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pozdravlja i pohvaljuje odluku Ministarstva odbrane zbog odluke da odustane od plana pošumljavanja pašnjaka Sinjajevine, saopšteno je iz te organizacije.

"Ova konačno zdravorazumska odluka Ministarstva odbrane daje nadu da će taj resor nastaviti da sluša struku , koja je rekla da Sinjajevina treba da bude zaštićeno područje i regionalni park prirode, te da će od nas uskoro dočekati i novu pohvalu, koja će stići kada ponište odluku da na našoj planini uspostave vojni poligon". kaže se u saopštenju.

Oni su izrazili zahvalnost kolegama iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica koji su pokrenuli inicijativu da se razmotri opravdanost pošumljavanja Sinjajevine, kao i Ministarstvu održivog razvoja i turizma što je konačno stalo u odbranu ekoloških vrijednosti Sinjajevine.

"Sinjajevina predstavlja najveći pašnjak na Mediteranu i drugi po veličini pašnjaka u Evropi zato je potpuno neshvatljiva i nerazumna bila odluka i namjera Ministarstva odbrane da na pašnjacima ove planine zasadi 100.000 sadnica i pretvori pašnjačke predjele u šumske površine što bi uticalo negativno, odnosno pogubno, na biodiverzitet ovog područja i predione vrijednosti planine te dovelo do gubitaka travnatih površina", tvdrde oni.

Kako objašnjavaju, a odluka bi negativno uticala i na stočare i stočarstvo koje predstavlja važnu poljoprivrednu djelatnosti na ovoj planini, "i od koje zavisi egzistencija velikog broja domaćinstava koja koriste Sinjajevinu za ispašu svojih stada".

"Kao što ste shvatili da sadnja četinara može pogubno uticati na pašnjake, isto se nadamo da će Ministarstvo odbrane shvatiti da bi bombardovanje Sinjajevine bilo još pogubnije za biodiverzitet tog područja o čemu GI Sačuvajmo Sinjajevinu i druge ekološke organizacije govore već duži vremenski period", kaže se u saopštenju.

Oni su Ministarstvo odbrane uputili na studiju Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kojom je, kako tvrde, nedvosmisleno rečeno da Sinjajevina treba biti zaštićena, a taj projekat je finansijski podržala Evropska unija.

"Očekujemo još i da će Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore konačno postupiti po inicijativi naše partnerske organizacije Ekološkog pokreta ,,Ozon“ koji je još u novembru tražio inspekcijski nadzor, zbog ugrožavanja prirodnog ekosistma lokaliteta Margita na Sinjajevini, pošumljavanjem invazivnim vrstama, koje je izvršila Vojska Crne Gore", zaključuje se u sapštenju.

Bonus video: