KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Mugoša: Još dva slučaja koronavirusa; Lazović: Danas otpuštena dva pacijenta

Mugoša je kazao da su svi novooboljeli iz Podgorice i da je od jutrošnjeg presjeka analizirano 125 uzoraka
46983 pregleda 24 komentar(a)
Mugoša i Lazović, Foto: PR Centar
Mugoša i Lazović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 10.04.2020. 19:03h

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša kazao je na konferenciji za medije da su u Crnoj Gori potvrđena još dva slučaja obolijevanja od koronavirusa.

On je kazao da je time je broj zaraženih porastao na 257.

Mugoša je dodao da su svi novooboljeli iz Podgorice i da je od jutrošnjeg presjeka analizirano 125 uzoraka.

"Nikako ne treba ovo da nas zavara. Mjere se moraju poštovati, što ih više poštujemo, prije ćemo izaći iz ove situacije", kazao je firektor IJZ.

Šef kriznog medicinskog štaba, prof. dr Ranko Lazović je govoreći o pacijentima oboljelim od koronavirusa, rekao da je u KCCG na Infektivnoj klinici trenutno 11 pacijenata, na Internoj dva, a četiri su na intenzivnoj njezi.

On je kazao da su danas otpuštena dva pacijenta, koja su negativna na koronavirus.

"Zdravstveno stanje pacijenata na Infekttivnoj i Internoj klinici je stabilno, a od četiri koji su intenzivnoj njezi tri su na respiratoru, na najnižem modu ventilacije. To u praksi znači da se spremaju za odvajanje sa mašine“, kazao je Lazović.

Kako je naveo, u nikšićkoj bolnici je šest pacijenata, svi su stabilnog stanja i niko nije na respiratoru.

„U barskoj bolnici danas smo otpustili dva, ostalo je njih deset, stabilnog zdravstvenog stanja, i sjutra se za otpust spremaju još tri“, kazao je Lazović.

U beranskoj bolnici su, kako je naveo, hospitalizovana četiri pacijenta, dobrog su zdravstvenog, a dva su u procesu testiranja i spremaju se za otpust

Lazović je kazao da će u KCCG od naredne sedmice početi operativni tretman malignih bolesnika, a operacije će biti obavljane po listi prioriteta.

On je podsjetio da su u KCCG od početka pandemije, operisali hitna stanja, odnosno maligne bolesnike koji krvare i koji su respiratorno kompromitovani, i one koji imaju znakove spleta crijeva.

„Danas smo donijeli odluku da iza nedjelje krenemo u operativni tretman malignih bolesnika“, rekao je Lazović.

Kako je naveo, direktor Hirurške klinike će sačiniti spisak svih malignih bolesnika koji su na listi čekanja za plastičnu, hirurgiju dojke, endokrinu, digestivnu i grudnu hirurgiju.

„Prvo idu oni bolesnici koji su prošli radio i hemioterapiju, i sada su u optimalnom vremenu za hirurško liječenje. Iza toga idu po prioritetu bolesnici sa težim malignim stanjima i oni za koje procijenimo da ne treba više da čekaju.

Na kraju će, kako je kazao, biti operisani oni bolesnici koji su „potpuno bezbjedni u toj varijanti čekanja od deset do 15 dana“.

Mugoša je rekao da se na Vrelima Ribničkim svakodnevno obavlja na desetine testova koji za sada daju negativne rezultate, i da se preduzimaju sve mjere kako ne bi došlo do daljeg širenja virusa.

Na pitanje o postepenom ukidanju mjera, s obzirom na pretpostavku da će to uslijediti krajem maja i početkom juna, Mugoša je kazao da je još uvijek rano govoriti o tome.

“Predstoji nam još borbe i čvrstog poštovanja mjera. Situacija će zavisiti od toga kako je budemo tretirali”, rekao je Mugoša.

On je zahvalio medijima, navodeći da su pokazali zavidnu želju i volju da informacije prenose na pravi način, poštujući zvanične izvore.

Na pitanje o zaraženim osobama u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), on je rekao da su oni sa blagim simptomima u kućnim uslovima liječenja.

“Nijedna inficirana osoba iz MUP-a ne nalazi se na bolničkom liječenju”, kazao je Mugoša.

On je ukazao na to da se u aktuelnoj situaciji posebno treba posvetiti pažnja djeci, kroz vitaminsku ishranu i izvođenje na svjež vazduh, uz poštovanje propisanih preporuka.

Komentarišući brze testove za antitijela koje će Amerika, kako je najavljeno, uskoro nabaviti, Mugoša je rekao da je IJZ upoznat sa situacijom.

“Pratimo i znamo o kojim se testovima radi. Oni trenutno nijesu dostpuni i trebaće više vremena da dođu do nas. Dotad se pridržavamo savjeta Svjetske zdravstvene organizacije i koristimo PCR kao suverenu metodu”, kazao je Mugoša.

Lazović je kazao i da se zdravstveni radnici dobro nose sa novonastalom situacijom.

On je, komentarišući broj zaraženih trudnica, kao i slučajeve koronavirusa potvrđene kod porodilja, kazao da su u zdravstvenoj ustanovi Kodra /Codra/ porođene četiri trudnice, od kojih je jedna bila pozitivna na koronavirus.

“Porođaj je obavljen prije tri dana, majka je bila pozitivna, a beba je rođena zdrava i test na koronavirus je bio negativan. Oboje su otpušteni iz bolnice, na lični zahtjev”, kazao je Lazović.

On je naveo da su u četvrtak prirodnim putem porođene dvije trudnice koje su imale simptome, i da su rodile zdravu djecu.

Lazović je, govoreći o situaciji kada su oba roditelja inficirana virusom, rekao da je mala vjerovatnoća da djeca ostanu negativna.

Na pitanje o mogućnosti ljekara da adekvatno odgovore na potrebe pacijenata i da izdrže opterećenje, s obzirom na procjena iz Instituta za javno zdravlje da bi mjere mogle potrajati do kraja maja ili početka juna, on je kazao da će zdravstveni radnici raditi onoliko koliko bude potrebno.

“Nadamo se da će pandemija trajati kraće, ali pomoć zdravstvenih radnika neće izostati”, rekao je Lazović.

On se osvrnuo i na predložene mjere ograničenja u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

“Mjere predlaže Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, koje je tijelo Vlade, a članovi su ugledni ljekari. Mjere predlaže struka, a svaka mjera je usvojena bez rezerve”, kazao je Lazović.

On je naveo da se radi o situaciji kada politika sluša struku.

Na pitanje o snabdjevenosti apoteka zaštitnim maskama, on je rekao da su apoteke Montefarma snabdjevene i da će cijena maski biti identična onoj koju plaća apotekarski centar.

“Naredni korak je razmatranje populacije socijalno ugroženih kada je riječ o cijeni zaštitnih maski”, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistem je snabdjeven dovoljnom količinom ljekova.

“Nema zastoja ni po pitanju zaštitne opreme, ni kada je riječ o ljekovima”, kazao je Lazović.