Gazivoda: Osumnjičenima za nepostupanje po zdravstvenim propisima ne određivati pritvor

"Jedna od mjera nadzora koja se čini adekvatnom za ovu specifičnu situaciju je i mjera zabrane napuštanja stana. Naravno, ne za svako lice za koje postoji osnov sumnje da je izvršilo ovo krivično djelo, već onda kada postoje okolnosti zbog kojih bi se tražilo određivanje inače pritvora", rekao je Gazivoda
11195 pregleda 1 komentar(a)
Gazivoda, Foto: Boris Pejović
Gazivoda, Foto: Boris Pejović

Licima za koje postoji osnov sumnje da su izvršila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti ne treba određivati pritvor već mjeru nadzora, i to u situacijama kada za tim postoji realna potreba, rekao je za "Vijesti" advokat Siniša Gazivoda.

Gazivoda ukazuje da Zakonik o krivičnom postupku propisuje da se pritvor određuje samo izuzetno i ako se njegova svrha ne može ostvariti drugom mjerom, poput mjera nadzora.

"Jedna od mjera nadzora koja se čini adekvatnom za ovu specifičnu situaciju je i mjera zabrane napuštanja stana. Naravno, ne za svako lice za koje postoji osnov sumnje da je izvršilo ovo krivično djelo, već onda kada postoje okolnosti zbog kojih bi se tražilo određivanje inače pritvora", pojašnjava on.

Gazivoda dalje navodi i da ova specifična situacija nalaže posebnu brigu o zdravlju lica koja su već lišena slobode.

"Lica koja su već u pritvoru ili zatvoru nalaze se u zatvorenom krugu i najveći rizik da budu zaraženi stvara se ukoliko se u taj krug uvode lica sa slobode koja su potencijalno zaražena. Posebno treba imati u vidu ograničene prostorne kapacitete pritvorskih prostorija, kao i činjenicu da tamo nije moguće sprovoditi sve preventivne i higijenske preporuke kako bi se spriječilo širenje zarazne bolesti" naglašava Gazivoda.

On je skrenuo pažnju i da je komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović nedavno pozvala sve države članice da u okolnostima pandemije virusa COVID19 naročitu pažnju obrate na zatvorsku populaciju i njihovo zdravlje u ovim okolnostima.

Bonus video: