OO Demokrate Danilovgrad: Sramno je da tužilaštvo brani kafančenje predsjednika danilovgradskog DPS-a

"Kako izgleda čuvena DPS "pravda i jednakost" imamo prilike da vidimo i ovih dana, kada i u situaciji vanrednog stanja, koje to još samo zvanično nije, vladajuća partija ne odustaje od principa političke podobnosti i nepodobnosti, koji joj je i dalje iznad svakog principa pravednosti i pravičnosti. Dakle, u tom smislu se po aršinima DPSa ništa ne mijenja - bile redovne ili vanredne prilike, ako si funkcioner DPS-a, onda si nedodirljiv i za Ustav i za zakon i za "mjere"", navodi se u saopštenju OO Demokrata Danilovgrad
2466 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Opštinski odbor (OO) Demokrata Danilovgrad saopštio je da je princip podobnosti iznad svakog principa pravednosti prisutan i u "vanrednom" stanju, a primjer toga je predsjednik danilovgradskog Odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Vukota Stanišić koji neće krivično odgovarati, iako je zatečen u jednom kafiću u tom gradu.

"Kako izgleda čuvena DPS "pravda i jednakost" imamo prilike da vidimo i ovih dana, kada i u situaciji vanrednog stanja, koje to još samo zvanično nije, vladajuća partija ne odustaje od principa političke podobnosti i nepodobnosti, koji joj je i dalje iznad svakog principa pravednosti i pravičnosti. Dakle, u tom smislu se po aršinima DPSa ništa ne mijenja - bile redovne ili vanredne prilike, ako si funkcioner DPS-a, onda si nedodirljiv i za Ustav i za zakon i za "mjere"", navodi se u saopštenju OO Demokrata Danilovgrad.

Iz ovog OO uporedili su ovu situaciju sa hapšenjem poslanika Demokratskog frona (DF).

"Tako, s jedne strane imamo poslanicu Demokrata, Zdenku Popović, i lokalne funkcionere Demokrata sa Žabljaka, koji se hapse i protiv kojih se podnose krivične prijave samo zato što su dostavili pomoć starici od skoro 90 ljeta, koja joj je bila prijeko potrebna, dok sa druge strane imamo Vukotu Stanišića, predsjednika Opštinskog odbora DPS-a u Danilovgradu, koji zatvara "već zatvorene" kafane po Danilovgradu, i to ne sam, već u društvu. I za njega, naravno, ni hapšenje, njemu ni prijava. Njemu, što bi narod rekao, ni prutom po prstu", saopštili su iz OO Demokrata Danilovgrad.

Dodali su da nije objašnjeno šta je Stanišić radio u kafani koja je zatvorena.

"Gospodin Stanišić, koji je, usput rečeno, bukvalno instaliran za predsjednika lokalnog odbora, kako bi valjda pomirio „struje“ u njemu kojima se ne zna broj, zatečen je od strane policije u jednoj kafani u Danilovgradu sa, kako tvrde, još jednom osobom. A glasine govore da ih je bilo i više. I onda imamo sramnu izjavu tužilaštva, koju su, očigledno, duže sastavljali nego optužnicu protiv Marovića, sa namjerom da opravdaju i „operu“ njihovog partijskog kolegu iz Danilovgrada. Osnov sumnje upućuje da su to učinili po nalogu Milutina Simovića. Pa nam tako tužioci sve potanko objasniše, osim to šta je gospodin Stanišić radio u kafani koja je „zatvorena“ i u kojoj se ne služi piće, i kako je ušao u nju ako je već bila zaključana. Da Stanišić nije možda, kao visokopozicionirani službenik u Ministarstvu poljoprivrede i navodno stručnjak za zemljište, imao namjeru da kultiviše zatvorenu kafanu i da posadi nešto u njoj?", navodi se u saopštenju.

Traže odgovore od tužilaštva.

"Tužilaštvo mora da odgovori: da li Krivični zakonik važi i dalje ili su ga trenutne mjere suspendovale, pa se više ne gleda da li je neko učinio neko drugo krivično djelo, već samo ono koje se odnosi na kršenje mjera? I, ono što je najopasnije, da li je tužilaštvo u namjeri da odbrani funkcionera DPS-a upravo poručilo građanima: u zatvorenim ugostiteljskim objektima možete da se okupljate, jer oni nisu javna mjesta, a nisu ni mjesta za stanovanje, pa se tako mjere ne odnose na njih?", upitali su iz OO Demokrata Danilovgrad.

Ipak nisu iznenađeni postupcima, istakli su iz OO Demokrata Danilovgrad.

"Ovakvo pristrasno postupanje nadležnih DPS organa nas ne iznenađuje. Iznenadilo bi nas da su se vodili principom da, naročito u sadašnjim okolnostima, ne smije biti nedodirljivih. I da budemo potpuno jasni: ne tražimo da bilo kome „leti glava“, samo tražimo „ni po babu, ni po stričevima“. Naravno, sa druge strane, nemamo iluziju da će ova vlast ikada moći da se ponaša u skladu sa tim načelom, jer je nastala, rasla i razvijala se u skladu sa potpuno suprotnim – sve ti je dozvoljeno, ako si makar i lokalni funkcioner DPS-a", zaključuje se u saopštenju OO Demokrata Danilovgrad.

Bonus video: