Tivat: Kusovčevi stanovi nijesu posao za SDT

Odbačena prijava protiv gradonačelnika Tivta, kotorski tužilac baviće se nesavjesnim radom
5183 pregleda 3 komentar(a)
Stanovi se pojavljivali i gubili: Kusovac, Foto: Opština Tivat
Stanovi se pojavljivali i gubili: Kusovac, Foto: Opština Tivat

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je kao neosnovanu, odbacilo krivičnu prijavu koju su građani prošle godine podnijeli protiv gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca (DPS) i odbornika t partije Dejana Sekulića zbog kontroverznog dodjeljivanja stambenog kredita Kusovcu iz opštinskog budžeta.

Stanovi se pojavljivali i gubili, to nije posao za SDT: Kusovac na sjednici SO TIvat
Stanovi se pojavljivali i gubili, to nije posao za SDT: Kusovac na sjednici SO TIvat(Foto: Siniša Luković)

„Ne postoji osnovana sumnja da su imenovani izvršili prijavljeno krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, niti bilo koje drugo djelo za koje je nadležno SDT“, piše u odluci tužilaštva.

Iz SDT su naveli da je prijava protiv Kusovca i Sekuliića za krivično djelo nesavjestan rad u službi nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru. To znači da bi zbog svega “kola mogla da se slome” samo na Sekuliću jer je sporno njegovo postupanje kao predsjednika Komsije koja je gradonačelniku dala kredit.

Kusovac i Sekulić su se u prijavi našli zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja. Komisija, na čijem je čelu bio Sekuilić, Kusovcu je u decembru 2017. dodijelila stambeni kredit od 52.000 eura za “rješavanje stambenog pitanja kupovinom stana”. Ona je ODT-u Kotor podnesena u septembru prošle godine, da bi je ono potom 30. oktobra dostavilo SDT koje je otvorilo izviđaj i nakon pola godine zaključilo da neće krivično goniti dvojicu funkcionera.

Kusovacu je ranije kao tadašnjem rukovodiocu tivatske ekspoziture Direkcije javnih prihoda Crne Gore, Opština Tivat već jednom riješila stambeno pitanje. Njemu je 1999. dodijeljen opštinski plac od 533 kvadrata na Seljanovu ali je on nakon par godina preprodao trećem licu po 16 puta većoj cijeni.

Kusovac je prijavljivao tri stana u Tivtu, da bi oni potom naprasno nestali iz njegovih imovinskih kartona..

Sekulovićeva komisija Kusovcu je dodijelila je krajem decembra 2017. iz opštinskog budžeta stambeni kredit od 52.000 eura za “kupovinu stana u izgradnji” u Pod Kuku, u zgradi koja je, kako su “Vijesti” pisale, međutim izgrađena još 2004. i u njoj je Kusovac godinama ranije prijavljivao da je vlasnik dva stana. od 52.000 eura kredita on će narednih 20 godina u budžet Opštine vratiti 14.560 eura, plaćajući mjesečnu ratu 60,66 eura

Bonus video: