Odvajaju od plate za pomoć, često i anonimno

Donacije u novcu i drugim vidovima pomoći najugroženijima daju i sudije, bankari, nevladine organizacije i preduzeća
5570 pregleda 1 komentar(a)
Sa dodjele pomoći u Nikšićkoj župi, Foto: Privatna arhiva
Sa dodjele pomoći u Nikšićkoj župi, Foto: Privatna arhiva

Humanitarna organizacija “Siročići Balkana” sa sjedištem na Kosovu, donirala je Ulcinju i Tuzima po 100 paketa pomoći u prehrambenim i higijenskim proizvodima.

“Siročići Balkana” poznati su po pomoći u izgradnji kuća i stanova za porodice na Kosovu. Do sada su u saradnji sa dijasporom i tamošnjim Opštinama, izgradili više od hiljadu kuća i ugroženim familijama poklonili nekoliko stanova. Prošle godine izgradili su i jednu kuću u Vladimiru u Ulcinju za jednu familiju.

Sterilizator za 10 opština na sjeveru
Sterilizator za 10 opština na sjeveru

Tri hiljade litara rastvora za dezinfekciju podijeljeno je u deset opština na sjeveru, kroz humanitarnu akciju “Sterilizator”, kao pomoć u prevenciji od novog koronavirusa. Aerodromi Crne Gore su u saradnji sa malom zanatskom pivarom “Montenegro Brewing Co” iz Spuža donaciju uručili kriznim opštinskim štabovima u Šavniku, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Andrijevici, Plavu, Gusinju i Petnjici.

Nakon zaposlenih, menadžmenta i poslovodstva EPCG, i Sindikalna organizacija zaposlenih je na račun NKT uplatila iznos od 5.500 eura. Nakon donacije od 100.000 eura i 20.000 eura doniranih Kliničkom centru, Podgorička banka i Crnogorska komercijalna banka (CKB) obezbijedile su 260 paketa pomoći najstarijim klijentima sa najnižim primanjima. Upravni odbor Fonda za zaštitu depozita je odlučio da na teret pozicije planiranih sredstava za reklamu i propagandu u 2020. godini, uplati iznos od 25.000 eura.

Tim zaposlenih Hipotekarne banke, u saradnji sa Studijom za interaktivni dizajn “Fleka”, pokrenuo je humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava preko onlajn platforme www.aplauzmedicinarima.me. Cilj akcije je sakupljanje sredstava za kupovinu zaštitne opreme za sve radnike u zdravstvu u iznosu od 50.000 eura. Prvi donatori su zaposleni u Hipotekarnoj banci, a uplatom zajednički je prikupljena suma od 8.130 eura.

Sudije Višeg suda u Podgorici su, individualno i grupno, od svojih martovskih zarada, donirali ukupan iznos od 7.812 eura.

Nakon što su sa svojim kolegama odbornicima, poslanicima i ministrima iz redova DPS-a učestvovali u donaciji 20.000 eura KCCG, odbornici DPS-a u Bijelom Polju obezbijedili su dodatna sredstva u iznosu od 2.000 eura koja će biti uplaćena NKT. Opštinski odbor DPS-a uručio je kolašinskom CK, koja sadrži 10 tona brašna, dvije palete paketa sa hranom i hemijom i 100 paketa sa garderobom.

Bjelopoljac Zoran Leković, koji se nalazi na radu u Njemačkoj, donirao je dvanaest paketa sa osnovnim životnim namirnicama MZ Nedakusi. Leković je prije nekoliko dana uputio donacije MZ Pavino Polje i Kovren. Humani Nikšićanin, koji je želio da ostane anoniman, donirao je Opštini Budva koncentrator kiseonika. Predsjednik Opštine Marko Carević proslijedio je aparat Domu zdravlja Budva.

Privrednik iz nikšićke Župe Boris Rašković donirao je 45 paketa sa osnovnim životnim namirnicama koji će biti podijeljeni mještanima Župe kojima je pomoć neophodna. Savjet te MZ, zajedno sa Crvenim krstom, do sada je podijelio pomoć za oko 50 porodica u Župi.

Viber zajednica Opštine Tivat postala je značajan izvor informacija ne samo za građane Tivta već i mnogo širu populaciju, a informacije koju su plasirane i na engleskom jeziku obezbijedile su i pažnju stranih državaljana koji žive u Boki, ocijenili su iz Opštine. Viber zajednica pod nazivom Opština TIVAT - Community, formirana prije dvadesetak dana, te je za kratko vrijeme „postigla značajan uspjeh pa informacije lokalne uprave ovim putem prati 4.500 članova“. Putem viber zajednice do sada je primljeno i odogovoreno na 136 poruka, upita i molbi građana. Opština je od 15. marta sve svoje kanale komunikacije sa građanima - veb sajt, Fejsbuk, Instagram i Tviter, stavila u funkciju informisanja o epidemiološkoj situaciji. Mjesne zajednice Opštine dostavile su spiskove osoba iz rizičnih kategorija kojima je potrebna podrška volontera opštinskog tima. Ta podrška se već realizuje a biće dopunjena i novom podjelom humanitarne pomoći za domaćinstva u stanju socijalne potrebe.

120 paketa pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu uručila je proteklih dana Služba zaštite i spasavanja iz Plužina i opštinska organizacija CK.

Beća: Hvala svima na pomoći Riversajdu

Predsjednik Udruženja za podršku Romima i Egipćanima Berane Sultan Beća zahvalio se brojnim donatorima koji su kako proteklih dana pritekli u pomoć najranjivijoj socijalnoj grupaciji u beranskom naselju Riversajd.

“Zahvalio bih se, prije svih, Odboru islamske zajednice Berane, koji je obezbijedio brašno i preko privatne pekare “Mladost” svakog dana isporučivao stotinu kilograma hljeba Romima i Egipćanima. Ova akcija će, zahvaljujući donaciji vlasnika mesare “Burko”, biti nastavljena i poslije 15. aprila“, rekao je Beća.

Prema njegovim riječima, u pomoć ovoj populaciji u Beranama priskočile su i neke nevladine organizacije i udruženja iz Crne Gore i regiona. “Tako je organizacija “Epeko” iz Slovenije obezbijedila pakete sa hranom i higijenskim sredstvima svim učenicima osnovne škole iz našeg naselja“, kazao je Beća.

On je dodao da je organizacija Mladi Romi iz Podgorice pomogla u građevinskim radovima oko naselja Riversajd, odnosno nasipanju šljunka i uređenju okolnog prostora.

„Mi se u naselju sada pridržavamo uputstava i naredbi NKT kao i svi drugi građani. Kod nas situacija jeste teža zbog velike nastanjenosti i brojnosti stanovnika, ali se trudimo da poštujemo naredbe. Zato nam je i ova pomoć koju dobijamo dobrodošla“, rekao je Beća.

Opštinski tim za vanredne situacije je u već na početku proglašenja epidemije označio ova naselja kao najugroženija, i Opština Berane je, što preko Crvenog krsta, što direktno, opredijelila značajnu pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za RAE polulaciju u ovim naseljima.

Carević: Zabrana rekreativnog ribolova je nelogična

Povodom zabrane svakog sportsko-rekreativnog ribolova, koji podrazumjeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov, koja su izazvala nezadovoljstvo kod građana primorskih opština, predsjednik Opštine Budva Marko Carević uputio je pismo NKT u kojem se protivi takvim mjerama, navodeći da ih smatra nelogičnim, previše restriktivnim i rigoroznim.

“Ovakva mjera je suvišna iz razloga što priroda sportsko-rekreativnog ribolova podrazumijeva aktivnost koja se uglavnom odvija individualno ili u paru, tako da ne može doći do kršenja socijalne distance. Sportsko-rekreativni ribolov je aktivnost koja ne podrazumijeva boravak velikog broja ljudi u zatvorenom prostoru već boravak najviše dva lica na otvorenom prostoru, pri čemu je mogućnost prenosa novog korona virusa nemoguća ili najmanje moguća u odnosu na sve druge situacije”, navodi Carević.

Ukidanje zabrane zatražili su i URA i Bokeški Forum iz Tivta.

Bonus video: