Četvoro otpušteno iz bolnice, troje na respiratoru

Za 24 sata registrovano pet oboljelih iz Podgorice, novi rast se može očekivati za desetak dana Za otpust iz bolnica sprema se još pet pacijenata U Danilovgradu troje oboljelih iz dva klastera, testirano 60 Najbolji scenario 0,1, a najgori 1 odsto oboljelih U porodilištu “Kodre” porodile se četiri žene, sve bebe negativne na kovid-19
4014 pregleda 0 komentar(a)
Razmisliće o besplatnim maskama za socijalno ugrožene: Gužve ispred apotek, Foto: Luka Zeković
Razmisliće o besplatnim maskama za socijalno ugrožene: Gužve ispred apotek, Foto: Luka Zeković

Novi koronavirus od četvrtka popodne do juče u isto vrijeme potvrđen je kod pet osoba iz Podgorice, dok su četiri pacijenta otpuštena sa bolničkog liječenja.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša kazao je da imamo 257 osoba pozitivnih na koronavirus, a da se za 10 do 12 dana može očekivati odgovor u vidu infekcije na više desetina slučajeva potvrđenih u prvim danima ovog mjeseca. On je rekao da se nadzor i testiranja redovno vrše u naselju Vrela Ribnička, da su rezultati negativni i da prate situaciju, s obzirom na vrijeme inkubacije virusa.

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da se u Kliničkom centru (KC) liječi 17 pacijenata, od kojih 11 na Infektivnoj, dvoje u Internoj klinici, dok je četvoro na intenzivnoj njezi, od kojih je troje na respiratoru i spremaju se za odvajanje od mašine. Rekao je da su iz KC otpuštena dva pacijenta.

Lazović je saopštio da je u nikšićkoj bolnici šestoro pacijenata i svi su stabilno. Pojasnio je da je iz barske bolnice otpušteno dvoje pacijenata, a sjutra se očekuje još troje za otpust, pa je u toj ustanovi 10 hospitalizovnih stabilnog stanja. Lazović je rekao da su u beranskoj bolnici i dalje hospitalizovana četiri pacijenta, od kojih su dva u procesu testiranja i spremaju se za otpust.

Na koronu testirano 60 Danilovgrađana, potvrđen kod troje iz dva klastera

Na prisustvo koronavirusa testirano je 60 Danilovgrađana, a potvrđen je kod troje, ali su iz dva klastera.

To su „Vijestima“ saopštili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), objašnjavajući da su neki od testiranih kontakti oboljelih:

“A drugi su uzorkovani iz epidemioloških ili kliničkih razloga. Ukupno su zasada potvrđena tri slučaja u dva klastera, pri čemu na osnovu do sada dostupnih podataka do zaražavanja nije došlo na teritoriji opštine Danilovgrad”.

Objasnili su i da je, do sada, među osobama smještenim u karantinima, utvrđeno pet osoba inficiranih koronavirusom.

“Sve su asimptomatske ili sa blagim simptomima infekcije, ali su iz epidemioloških razloga izdvojene i stavljene pod pooštrenu institucionalnu izolaciju i nadzor sa redovnim praćenjem zdravstvenog stanja. Zasada niko nije hospitalizovan niti trenutno postoji objektivna potreba za hospitalizacijom”, kazali su.

Nijesu odgovorili koliko je osoba, koje su pod nadzorom, testirano.

Prema posljednjim podacima, pod zdravstveno sanitarnim-nadzorom u Crnoj Gori tokom jučerašnjeg dana nalazilo se 7.391 osoba, a u institucionalnim karantinima smješteno je preko 380 osoba, koji su u proteklih 14 dana organizovanim prevozom Vlade doputovali u domovinu.

“Ovaj broj nije mjerilo rizika od obolijevanja, već u suštini indikator opterećenost zdravstvenih službi i lokalnih epidemioloških službi u državi. Za širenje bolesti u cijeloj populaciji dovoljan je i samo jedan zaraženi, neodgovoran pojedinac”, poručili su iz IJZ. Objasnili su i da nadzor nad svim osobama sprovode svakodnevno - putem novorazvijene aplikacije kojom je omogućeno direktno prijavljivanje zdravstvenog stanja SMS-om, ali i putem Call centra 1616, te putem direktnog telefonskog kontakta sa nadležnim epidemiološkim službama.

Kazali su i da su aplikacija i call centar u ogromnoj mjeri rasteretile epidemiologe Instituta i domova zdravlja i omogućili im da budu tamo gdje su najpotrebniji: “Na terenu... Da sprovode epidemiološka istraživanja i traganje za kontaktima”. Iz Nacionalnog koordinacinog tijela i IJZ nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ koliko je osoba koje su pod nadzorom obavezno da se javlja dva puta dnevno epidemiologu, koliko je njih testirano, bilo pozitivno na kovid-19 i smješteno u bolnicu. Bez odgovora ostalo je i pitanje nad koliko je osoba prestao nadzor od početka praćenja.

Najbolji scenario 0,1, najgori 1 odsto oboljelih

Lazović je rekao da su i prije prvog potvrđenog slučaja, u saradnji sa epidemiolozima, imali tri moguća scenarija epidemije u Crnoj Gori. Pojasnio je da je prvi 0,1 odsto, što znači da bi oboljelo 630 građana, dok bi hospitalizaciju zahtijevalo oko 140 apcijenata, a respirator 35 do 40. Prema drugom, srednjem scenariju, oboljelo bi oko 0,3 odsto - oko 1870 građana, hospitalizaciju bi zahtijevalo oko 400 do 420 pacijenata, a na respiratoru bi završilo između 80 i 85.

Kada je riječ o trećem, najgorem scenariju, o kojem ni ne žele da razmišljaju, ali su se skoro pripremili, obolio bi jedan odsto stanovništva, dok bi na respiratoru bilo čak 300 do 320 pacijenata.

Mugoša je juče rekao da izlazimo iz sezone gripa i da vode računa da će sve tegobe vezane za respiratorni trakt upućivati i na infekciju kovidom, ali da ne treba zaboraviti da se određene tegobe javljaju i zbog alergija.

“Mi imamo stav da treba testirati sve osobe sa simtpomima respiratorne infekcije”, kazao je.

Lazović je juče odgovorio da politika strogo sluša struku i da mjere predlažu ljudi iz struke, a NKT je svaku usvojilo bez rezerve.

Mugoša je juče rekao da djeca mogu da izlaze vani i da svaki dan postoji vrijeme kada roditelji mogu da izvedu djecu, ali naravno na onaj način kako je propisano.

“...Jedan roditelj jedno dijete i mogu da borave i na suncu i svježem vazduhu određeni dio vremena, nije zabranjeno, čak je i poželjno, ali onako kako je propisano”, odgovorio je Mugoša.

Lazović je juče kazao da će se razmotriti besplatno dodjeljivanje zaštitnih maski za socijalno ugrožene kategorije.

U svoje dvorište može i poslije 19 sati

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) juče su pojasnili da je radnim danima od 19, subotom od 13 i nedjeljom od 11 do 5 sati dozvoljen izlazak u dvorište kuće sa jednim domaćinstvom, jer se ne radi o javnoj površini.

Na pitanje da li se prisustvo više od jedne osobe odnosi i na redove pred prodavnicama, odgovorili su da ne, sve dok dvije osobe održavaju distancu od najmanje dva metra na bilo kojoj javnoj površini, uključujući i redove ispred prodavnica.

“Pomoć starim i iznemoglim osobama, uključujući i odlazak kod ljekara, treba da bude dozvoljen uz pratnju druge odrasle osobe, idealno člana porodice ili njegovatelja. Poželjno je da postoji potvrda o zakazanom pregledu, kako bi se mogla provjeriti istinitost navoda. U slučaju da se radi o akutnom stanju, ili nepokretnoj osobi, zdravstvena njega će se pružiti u kući ili stanu”, kazali su iz NKT.

Na pitanje da li se krši naredba ako se nađe dvoje odraslih na parkingu, na primjer pri ulasku u porodični auto, iz NKT su odgovorili da se naredba u dijelu motornih vozila nije mijenjala i da je poželjno da se održava distanca prilikom ulaska u automobil. Pojasnili su da samo jedno dijete može biti na javnoj površini, uz obaveznu pratnju roditelja ili staratelja, posebno zbog zloupotrebe i drastičnog kršenja ranije donijetih naredbi.

“Montefarm”: Maske smo kupili, nijesu iz donacija

Maske koje se nalaze u prodaji u apotekama dio su komercijalne nabavke, plaćene sa računa „Montefarma“ i nabavljene direktno od proizvođača bez posrednika.

To je juče saopšteno iz „Montefarma“, nakon optužbi dijela političkih partija, ali i građana na društvenim mrežama da se zloupotrebljava epidemiološka situacija, a građanima prodaju donirane maske.

Iz „Montefarma“ su kazali da je cijena po kojoj se maske prodaju nabavna, uvećana za sedam odsto PDV-a i iznosi 0,51 eura.

“Porudžba i plaćanje pomenitih maski izvršena je 20. marta 2020. godine, to jest prije nego su u Crnu Goru stigle donacije”, kaže se u saopštenju “Montefarma”. Oni su rekli da se donirana oprema ne prodaje u apotekama “Montefarma” već da je namijenjena onima koji su najviše izloženi opasnosti od koronavirusa – zdravstveni radnici, vojska, policija, vatrogasna služba, mediji...

„Montefarm“ je, kako su podsjetili, isporučio svojim apotekama, u svim opštinama u Crnoj Gori, određeni broj zaštitnih maski, srazmjerno broju stanovnika, a prodaja je počela jutros.

Jedan građanin može kupiti do pet komada, a redovi ispred „Montefarmovih“ apoteka juče su bili dugi...

Građani su juče maske u privatnim apotekama kupovali po mnogo većim cijenama, za 1,10 do 1,20 eura.

Od naredne sedmice operativni tretman pacijenata sa malignim oboljenjima

Lazović je kazao da će u KC od naredne sedmice početi operativni tretman pacijenata sa malignim oboljenjima, a operacije će biti obavljane po listi prioriteta.

On je istakao da su u KC od početka pandemije, operisali hitna stanja, odnosno maligne bolesnike koji krvare i koji su respiratorno kompromitovani, i one koji imaju znakove spleta crijeva.

“Donijeli smo odluku da iza nedjelje krenemo u operativni tretman malignih bolesnika“, rekao je Lazović.

Objasnio da će direktor Hirurške klinike sačiniti spisak svih malignih bolesnika koji su na listi čekanja za plastičnu hirurgiju dojke, endokrinu, digestivnu i grudnu hirurgiju. “Prvo idu oni bolesnici koji su prošli radio i hemioterapiju, i sada su u optimalnom vremenu za hirurško liječenje. Iza toga idu po prioritetu bolesnici sa težim malignim stanjima i oni za koje procijenimo da ne treba više da čekaju”, pojasnio je Lazović i dodao da će na kraju biti operisani oni bolesnici koji su “potpuno bezbjedni u toj varijanti čekanja od deset do 15 dana”.

GP URA: Svi su jednaki, ali su neki jednakiji od drugih

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da je nerealno od onih koji se trideset godina vode maksimom “svi su jednaki ali su neki jednakiji od drugih” da i u ovim situacijama od toga pobjegnu, ali da je tužno što Demokratskoj partji socijalista i ovakve situacije služe da građane na to otvoreno podsjete.

To je “Vijestima” kazao šef Medijskog tima GP URA Bojan Jevrić komentarišući nekažnjavanje predsjednika danilovgradskog Odbora DPS-a Vukote Stanišića, koga je policija juče zatekla da sjedi u jednom danilovgradskom kafiću.

“Više od nezamislivoga je to što i u ovim trenucima u nizu situacija vladajući DPS, kao i do sada, po starom običaju preko svojih većinski instrumentalizovanih nadležnih organa selektivno sprovodi zakon. Takav je slučaj i sa epilogom zaticanja predsjednika odbora vladajuće partije u Danilovgradu u ugostiteljskom objektu, ali i niz drugih situacija koji se ovih dana većinom mogu zateći na gradilištima velikih građevinskih kompanija usko povezanim sa DPS-om gdje se očigledno krše zakonske mjere od strane Nacionalnog koordinacionog tijela”, saopštili su iz GP URA.

Sve četiri bebe negativne

Lazović je juče odgovorio da je beba prve porodilje pozitivne na kovid-19 negativna i da su i majka i dijete otpušteni iz privatne bolnice “Kodra”, u kojoj je porodilište za korona pozitivne pacijentkinje, te da su prebačeni u barsku bolnicu. On je kazao da su u “Kodri” porođene ukupno četiri trudnice, od kojih je jedna pozitivna.

“Juče su urađena dva porođaja kod trudnica koje su imale simptomatologiju koja bi odgovarala kovidu-19, a to je temperatura, kašalj, bol u grlu, i praksa je i pravilo da takve tretiramo kao korona pozitivne dok test ne pokaže drugačije. Obje su porođene prirodno, rođeno je dvoje zdrave djece”, rekao je. Lazović je pojasnio da je jutros porođena još jedna pacijentkinja u “Kodri”. Rekao je da su dvije porodilje negativne, dok je kod jedne iz Tuzi test u toku.

Lazović je rekao i da su sve četiri bebe negativne na novi koronavirus.

Bonus video: