CEDIS: Građani, suzdržite se od spaljivanja korova da ne bi dolazilo do požara

Kako su kazali, i pored ranijih apela, trenutno je aktuelno nekoliko požara u Crnoj Gori koji prijete da ponovo ugroze distributivnu mrežu i uzrokuju nove prekide u napajanju električnom energijom
685 pregleda 0 komentar(a)
Šteta koju je pričinio jedan od požara, Foto: CEDIS
Šteta koju je pričinio jedan od požara, Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) apelovao je na građane da se suzdrže od spaljivanja prikupljenog korova prilikom čišćenja imanja, kako zbog neopreznosti ne bi dolazilo do požara koji ugrožavaju elektroenergetske objekte.

Iz CEDIS-a su zamolili mještane da se uzdrže od tih radnji, naročito u blizini energetskih objekata, da ne bi ugrožavali sebe i druge i otežavali posao njihovim ekipama koje ulažu veliki napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema u izuzetno teškom vremenu, prepunom rizika po zdravlje stanovništva.

Kako su kazali, i pored ranijih apela, trenutno je aktuelno nekoliko požara u Crnoj Gori koji prijete da ponovo ugroze distributivnu mrežu i uzrokuju nove prekide u napajanju električnom energijom.

„CEDIS još jednom apeluje na građane da se suzdrže od spaljivanja prikupljenog korova prilikom čišćenja imanja, jer te nesmotrene radnje često zbog neopreznosti izmaknu kontroli, pa dolazi do požara širokih razmjera koji ugrožavaju elektroenergetske objekte i uzrokuju dugotrajne prekide u napajanju korisnika električnom energijom, u nekim slučajevima i do 20 sati“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se ekipe CEDIS-a, koje ulažu veliki napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema i da svaki korisnik ima pouzdano snabdijevanje električnom energijom, već duže vrijeme suočavaju sa tim problemom, što im otežava ionako težak posao.

Iz CEDIS-a su rekli da je od 1. marta zamijenjeno više od 120 stubova različitih profila, vrijednih oko 40 hiljada EUR, koji su uništeni u požarima u Podgorici, Danilovgradu, Tuzima, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Pljevljima i Šavniku.

„U pojedinim situacijama trebalo im je više od 20 sati dodatnog napora da otklone posljedice požara i uspostave uredno napajanje korisnika“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: