Šavnički vatrogasci lokalizovali požar velikih razmjera u selu Kosorići

Požar im je, prijavljen juče oko 13,30 časova a u njegovom gašenju učestvovalo je šest vatrogasaca, koliko ih i broji šavnička Služba zaštite. Pored Jelića, to su Danilo Janković, Radoica Ćirović, Veselin Karadžić, Ranko Drinčić i Radenko Zarubica. Pomagao im je Milorad Milašinović, radnik Komunalnog preduzeća, i mještanin Živko Srdanović
2539 pregleda 1 komentar(a)
Požar Šavnik, Foto: Privatna arhiva
Požar Šavnik, Foto: Privatna arhiva

Vatrogasci iz Šavnika uspjeli su sinoć oko ponoći da lokalizuju požar velikih razmjera na prostoru sela Kosorići, između Šavnika i Boana. Riječ je, kako je kazao komandir šavničke Službe zaštite i spašavanja, Mirčeta Jelić, o četvrtom požaru od februara ove godine, koji se pojavio na istom prostoru, a uzrok je, kako sumnja, kao i kod svih ostalih, ljudski faktor.

Požar Šavnik
Požar Šavnik(Foto: Privatna arhiva)

„Selo je maltene nenastanjeno. Ima oko 15 kuća, koje su i ljeti maltene prazne. Tamo žive samo dva momka ali je njihova kuća na osami, odvojena od ovog dijela sela, tako da ni njihova ni imanje, koje održavaju, nije bilo ugroženo. Ali zato jesu ostale kuće koje su nenastanjene i požar se, zbog jakog vjetra širio prema njima“, kazao je „Vijestima“ Jelić.

Požar Šavnik
Požar Šavnik(Foto: Privatna arhiva)

Požar im je, prijavljen juče oko 13,30 časova a u njegovom gašenju učestvovalo je šest vatrogasaca, koliko ih i broji šavnička Služba zaštite. Pored Jelića, to su Danilo Janković, Radoica Ćirović, Veselin Karadžić, Ranko Drinčić i Radenko Zarubica. Pomagao im je Milorad Milašinović, radnik Komunalnog preduzeća, i mještanin Živko Srdanović.

Požar Šavnik
Požar Šavnik(Foto: Požari Šavnik)

„Livade u selu su zapuštene, sav je prostor zarastao u korov, a teren je nepristupačan i do njega se ne može stići vatrogasnim vozilom, pa smo koristili naprtnjače koje smo punili na rijeci i onda uz vrleti pješice išli i gasili na stotine metara opožareni prostor. Goreg dana nijesmo imali, ali bitno je da smo selo uspjeli da odbranimo“, kazao je Jelić.

Istakao je da su im pomoć nudile državne i lokalne službe.

„Procijenili smo da zaista nema potrebe da od njih tražimo pomoć, kada samo što ugasimo, neko ponovo zapali. Uspjeli smo sami da se ovoga puta izborimo sa vatrom. Gasili smo do ponoći, a onda cijelo veče nadzirali požarište. Selo nakon požara podsjeća na ostrvo koje je garež oivičio“, ističe Jelić.

Požar Šavnik
Požar Šavnik(Foto: Privatna arhiva)

Trenutno su, kako je kazao, aktivna tri požara, ali sva su pod kontrolom. Dva požara su nedaleko od sela Kosorići, jedan je kod sela Zukva a drugi između Dobrih sela i Boana, dok je treći požar odavno aktivan. Riječ je o prostoru Studene, koji se graniči sa Dragišnicom.

“Samo od početka aprila uspjeli smo da stavimo pod kontrolom na desetine požara. Samo 7. i 8. smo imali po 14 aktivnih požara, na isto toliko lokacija. Gorjelo je maltene u svim djelovima opštine.Mi ugasimo, oni dođu ponovo i zapale. Uspjeli smo da sačuvamo desetak kuća i pomoćnih objekata, kao i imovinu mještana, dok je vatra bila zahvatila isto toliko neuseljenih ili napuštenih objekata koji su, uz neznatna oštećenja, spašeni”.

Požar Šavnik
Požar Šavnik(Foto: Privatna arhiva)

Svi požari, ističe Jelić, su nastali isključivo kao posljedica ljudskog faktora, paljenjem nekošenih livada.

“Zamolio bih mještane da izbjegavaju paljenje vatre na otvorenom kako ne bi došlo do većih šteta. Apelujem na njih da ako hoće da pale livadu da nas zovu prethodno, pa da to urade uz našu kontrolu, kako se vatra ne bi otrgla kontroli“, poručio je Jelić.

Na pojedinim mjestima su bili ugroženi drveni dalekovodi i niskonaponska mreža, usljed čega je dolazilo do dugotrajnih prekida u napajanju električnom energijom.

Bonus video: