Izvršenje se može odložiti na zahtjev povjerioca ili dužnika

“Kako ne postoje opšte mjere koje odlažu izvršne postupke, koji su zakonom definisani kao hitni, to se odlaganje vrši isključivo na predlog povjerioca ili izvršnog dužnika, a na osnovu odluke suda. Dakle, ukoliko je poslovna banka kao izvršni povjerilac odobrila odlaganje plaćanja obaveza iz ugovora o kreditu i o tome obavijestila postupajućeg javnog izvršitelja predlogom za odlaganje izvršenja, koji može biti najduže na godinu dana, javni izvršitelj će rješenjem odložiti izvršenje za predloženi period i samim tim će se odložiti sprovođenje izvršnih radnji kao što su blokade računa kod banaka ili obustave kod poslodavaca, odnosno Fonda PIO”
1755 pregleda 0 komentar(a)
Banke ne mogu spriječiti da izvršitelji ne naplate novac - (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Banke ne mogu spriječiti da izvršitelji ne naplate novac - (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.04.2020. 15:51h

Nacionalno tijelo protiv zaraznih bolesti donijelo je set mjera protiv širenja novog virusa korona, ali one ne obavezuje javne izvršitelje da obustave svoje naplate, pa ni onda kada banka građanima odobri moratorijum. Odlaganje izvršenja, kako je nedavno najavio premijer Duško Marković, Vlada će zatražiti samo od onih čiji je osnivač – jedini ili većinski, država.

“Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mjera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja”, najavio je Marković u četvrtak.

“Vijestima” se obratilo više korisnika kredita, kojima su banke odobrile moratorijum, pa su u tom smislu mirni i znaju da im u narednih najduže 90 dana neće biti “skinute” rate. Banke su ih, međutim, informisale i da ne mogu da spriječe da taj novac ne naplate i javni izvršitelji.

Iz Komore javnih izvršitelja “Vijestima” su kazali da se naplata može odložiti putem suda.

“Kako ne postoje opšte mjere koje odlažu izvršne postupke, koji su zakonom definisani kao hitni, to se odlaganje vrši isključivo na predlog povjerioca ili izvršnog dužnika, a na osnovu odluke suda. Dakle, ukoliko je poslovna banka kao izvršni povjerilac odobrila odlaganje plaćanja obaveza iz ugovora o kreditu i o tome obavijestila postupajućeg javnog izvršitelja predlogom za odlaganje izvršenja, koji može biti najduže na godinu dana, javni izvršitelj će rješenjem odložiti izvršenje za predloženi period i samim tim će se odložiti sprovođenje izvršnih radnji kao što su blokade računa kod banaka ili obustave kod poslodavaca, odnosno Fonda PIO”, kazao je redakciji Vidak Latković, javni izvršitelj za područje Osnovnog suda u Cetinju.

Dodao je da izvršni povjerilac “na raspolaganju ima zakonsku mogućnost da uvijek odloži sprovođenje izvršenja, kao i izvršni dužnik da iz naročito opravdanih razloga zahtijeva odlaganje izvršenja do 90 dana”.

“A kada se razlozi tiču upravo težih oblika zdravstvene i socijalne ugroženosti, a o kojima odlučuje sud i to u roku od pet dana. Naravno, kada sud usvoji predlog izvršnog dužnika, javni izvršitelj će odložiti sve sprovedene izvršne radnje. Ove dvije zakonom predviđene mogućnosti smatramo korisnim da se cijeni u svakom konkretnom slučaju ugroženost dužnika, a da se na taj način ne ugrozi interes izvršnog povjerioca na namirenje svog potraživanja”, rekao je Latković “Vijestima”.

Iz Komore javnih izvršitelja podsjetili su da je, u skladu sa mjerama protiv širenja novog koronavirusa, u svim kancelarijama ograničen rad sa strankama.

“Ograničavanje rada sa strankama odnosi se prije svega na obezbjeđivanje prijema pošte bez direktnog kontakta i komunikacije koja se odvija u najvećoj mjeri putem e-maila, telefonskim putem i slično”, kazali su “Vijestima” iz Komore.

Stranke se za sve inforamcije u vezi predmeta u radu, kako su kazali, mogu obratiti kancelarijama javnih izvšitelja putem kontakt podataka koji se nalaze u Imeniku javnih izvršitelja, na sajtu Komore (www.javni-izvrsitelji.me).

“Takođe, shodno mjera NKT od 17. marta, obustavljeno je dostavljanje pismena iz rada javnih izvršitelja strankama i drugim licima neposredno ili posredstvom ovlašćenih lica za dostavljanje, već se dostavljanje isključivo vrši putem Pošte Crne Gore”, kazali su iz Komore.

Bonus video: