Crveni krst: Uplata od 65.000 eura stara je donacija

Pojašnjeno koji je novac na račun Crvenog krsta uplatilo Nacionalno tijelo za zarazne bolesti i šta sadrže paketi
2038 pregleda 0 komentar(a)
Volonteri CKCG pakuju pakete za najugroženije, Foto: Crveni krst Crne Gore
Volonteri CKCG pakuju pakete za najugroženije, Foto: Crveni krst Crne Gore

Iznos od 65.000 eura koji je Nacionalno tijelo za zarazne bolesti uplatilo na račun Crvenog krsta ranija je donacija Glavnog grada, koja je NKT-u namjenski uplaćena za nabavku oko 1.500 humanitarnih paketa za penzionere i Rome i Egipćane sa teritorije Podgorice.

To su “Vijestima” kazali iz Crvenog krsta, odgovarajući na pitanja u vezi sa sredstvima koja je NKT nedavno uplatio toj organizaciji.

Nacionalno tijelo za zarazne bolesti nedavno je na zvaničnom veb sajtu objavilo izvod uplata od novca koji je doniran kao pomoć državi u sprovođenju mjera protiv širenja novog virusa korona.

Pored ostalog, navodi se da je na račun Crvenog krsta, uplaćeno 65.000 eura, te da je novac uplaćen za nabavku 1.500 paketa za penzionere i RE populaciju. Tako je, dijeleći ukupan iznos uplate na broj paketa, vrijednost svakog bila oko 43 eura.

“Uplata od NKT od 65.000 eura je, u stvari, ranija donacija Glavnog grada, koja je uplaćena NKT-u namjenski za nabavku oko 1.500 humanitarnih paketa - za 1.000 penzionera sa najmanjim primanjima i za 500 domicilnih Roma i Egipćana sa teritorije Podgorice. Crveni krst je ova sredstva u potpunosti utrošio na nabavku prehrambenih i higijenskih artikala, sprovođenjem procedure hitnih nabavki, o čemu je obavještenje postavljeno na našem sajtu”, kazali su “Vijestima” iz te organizacije.

Prema podacima koji su objavljeni na internet stranici CK (www.ckcg.me), ugovor o hitnoj nabavci od 7. aprila sklopljen sa firmom “Mega promet” iz Budve.

Iz CK su kazali da paketi sa hranom sadrže 25 kilograma brašna, četiri litra ulja, po dva kilograma šećera, pasulja i pirinča, šest komada, odnosno kesa tjestenine, 10 kesa gotove supe, po četiri konzerve sardine i goveđa nareska, suvi keks... i da je njihova vrijednost oko 35 eura. Dodatno, nabavljeni su i paketi sa higijenom, koji sadrže tri kilograma deterdženta za veš, četiri sapuna, šampon, deterdžent za suđe, četiri komada toalet papira, pastu za zube, vlažne maramice... a njihova vrijednost je, kako su kazali iz CKCG, oko devet eura.

Iz te organizacije su “Vijestima” rekli i da pomoć dijele prema spiskovima “na kojima se nalaze oni kojima je potrebna pomoć”:

“I tu su ranjive kategorije stanovnika kojima mi pomažemo i u redovnim okolnostima: socijalno ugroženi pojedinci i porodice, starija samačka domaćinstva, romska populacija i drugi. Ova situacija je stvorila i novu kategoriju ugroženih i to su oni koji trenutno nisu u mogućnosti da rade i ostvaruju prihode za svoju porodicu. Sve ovo je prouzrokavalo da je broj zahtjeva i onih kojima je potrebna pomoć puno veći nego što je to situacija u redovnim uslovima”, rekla je “Vijestima” PR CKCG Milica Kovačević.

Dodaje da postoji određeni broj građana koji je nezadovoljan činjenicom da do sada nisu dobili pomoć, ali da u CK to razumiju.

“U komunikaciji sa njima pokušavamo da im objasnimo koji su kriterijumi i kako se pruža pomoć, da se podjela kontinurano odvija i da ćemo se potruditi da njome obuhvatimo što veći broj korisnika, a naše djelovanje prilično zavisi od donacija koje dobijamo. Crveni krst pomoć dijeli na sistematski način – svi zahtjevi se analiziraju, pomoć koju dobijamo od donatora je potrebno spakovati u pakete sa istom sadržinom, organizovati distribuciju na teren...”, kazala je Kovačević “Vijestima”.

Dodaje da su volonteri CKCG svakodnevno na terenu.

“Kako bismo pružili podršku što većem broju građana, a jedan od naših osnovnih principa djelovanja jeste nepristrasnost što podrazumijeva da pomoć dijelimo onima kojima je to najpotrebnije, bez obzira na pripadnost i opredjeljenje bilo koje vrste”, rekla je ona.

Dodaje i da su neki donatori koji pomažu rad CK, “u okviru svog mandata, usmjereni na određene ranjive kategorije – djecu, starije, Rome...”.

“Tako da su nekad njihovi zahtjevi da se dijeli pomoć određenim ugroženim grupama stanovnika i mi se to trudimo da ispoštujemo. Ipak, većina donatora usmjerava pomoć ka opštoj kategoriji socijalno ugroženih, kojima je pomoć najpotrebnija”, rekla je ona.

Gdje treba, angažovan je veći broj volontera

Iz CK poručuju i da i dalje nemaju potrebu za angažovanjem većeg broja volontera, a da tamo gdje je bilo takve potrebe, da je to već učinjeno.

“U opštinskim organizacijama gdje je bilo potrebno angažovati veći broj volontera, to je i učinjeno kroz saradnju sa drugim organizacijama i institucijama sa kojima Crveni krst sarađuje i u redovnim okolnostima. I u drugim opštinama će biti urađeno isto, ako se za tim ukaže potreba. Kako smo i ranije naglašavali, prvo smo usmjereni na naše volontere, jer su obučeni i imaju iskustva u ovakvom djelovanju, a i preporuka je da što manje osoba boravi na terenu i ostvaruje kontakte sa korisnicima”, poručila je Kovačević.

“Paketi sa hranom sadrže 25 kilograma brašna, četiri litra ulja, po dva kilograma šećera, pasulja i pirinča, šest komada, odnosno kesa tjestenine, 10 kesa gotove supe, po četiri konzerve sardine i goveđa nareska, suvi keks... i da je njihova vrijednost oko 35 eura. Dodatno, nabavljeni su i paketi sa higijenom, koji sadrže tri kilograma deterdženta za veš, četiri sapuna, šampon, deterdžent za suđe, četiri komada toalet papira, pastu za zube, vlažne maramice... a njihova vrijednost je, kako su kazali iz CKCG, oko devet eura”, kažu iz CKCG.

Bonus video: