Protivpožarni avioni Crne Gore gasili požar u području Konjica, BiH zahvalila

Osnov za pomoć je Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u zaštiti od prirodnih ili civilizacijskih katastrofa
4989 pregleda 5 komentar(a)
Air Tractor, Foto: Gov.me
Air Tractor, Foto: Gov.me

Tri protivpožarna aviona tipa "Air Tractor" države Crne Gore danas su u Bosni i Hercegovini gasili požar u području Konjica.

Avioni su upućeni nakon što je Vlada, bez održavanja sjednice, a na osnovu saglasnosti većine članova, donijela odluku da pozitivno odgovori na zahtjev Savjeta ministara Bosne i Hercegovine koji je zatražio međunarodnu pomoć u gašenju požara.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je na Aerodromu Mostar, ispraćajući pilote da je ovo prvi put da je Crna Gora na ovaj način pomogla Bosni i Hercegovini.

"Kanaderi iz Hrvatske nisu došli, ali smo juče razgovarali s rukovodstvom Crne Gore i, zahvaljujući njihovom razumijevanju i njihovim resursima, koje ste vidjeli, dobili smo danas veoma uspješnu asistenciju u gašenju požara. Naša dva helikoptera Oružanih snaga BiH i lokalni vatrogasci nisu mogli da postignu rezultat. Ono što je veoma važno, u stanju na terenu, da se požar gasio oko Konjica na nekoliko veoma važnih lokacija, da se kuće spašavaju, jeste i poruka Crne Gore prema BiH, ali i cijelom regionu - da dobrosusjedski odnosi jesu prioritetni i da se Crna Gora, naročito nakon ulaska u NATO, koji omogućava određene resurse i privilegije, ponaša kao lider u dobrim stvarima u cijelom regionu. BiH, Vijeće ministara i građani BiH veoma smo zahvalni na takvom gestu Crne Gore", kazao je Radončić.

Ambasador Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić rekao da je Crna gora dokazala da je prijateljska država prema BiH i prema svim drugim državama u regionu.

"Što se tiče bilateralnih odnosa Crne Gore i BiH, mogu reći da oni treba da budu primjer svima, ne samo u regionu nego i šire", kazao je Stanišić.

Osnov za pomoć je Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u zaštiti od prirodnih ili civilizacijskih katastrofa, koji je potpisan u Budvi, 7. septembra 2007. godine na neodređeno vrijeme.

Bonus video: