Kolčević završio u betonjerci bez zaštitne opreme

Majka tvrdi da je njen sin uhapšen jer je sa drugom sjedio na klupi, a da je potom u policiji smješten u prostorije “gdje boravi dvadeset njih bez ikakve zaštite i fizičke distance” Iz policije ističu da poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje
33246 pregleda 46 komentar(a)
Policija kontroliše poštovanje mjera (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Policija kontroliše poštovanje mjera (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Zbog kršenja mjera protiv širenja koronavirusa, službenici policije priveli su 9. aprila Aleksu Kolčevića i još dva mladića iz Podgorice, nakon čega su, kako tvrde, smješteni u betonjerku i kancelarije Uprave policije sa još dvadesetak drugih lica - bez zaštitne opreme.

Kolčevićeva majka Nataša Đurić tvrdi i da ih je policija o svemu informisala tek 12 sati nakon privođenja i da je mladić sa lisicama priveden u Osnovni sud, a sud je u roku “odmah” tražio uplatu u humanitarne svrhe od po 800 eura na račun Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, odnosno Doma zdravlja Podgorica.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopštili su da su mladići odbili da obavijeste porodicu, o čemu postoji i zapisnik...

Redakcija je imala i uvid u presudu sudije Osnovnog suda Gorana Đukovića. Iz Uprave policije “Vijestima” su kazali da poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje, “kako bi se spriječilo širenje virusa korona i kako bi se zaštitili kako službenici tako i građani koji borave u službenim prostorijama”.

“Kada je riječ o prethodnih nekoliko dana, kada je u Podgorici privreden veći broj lica zbog kršenja mjera NKT, obavještavamo vas da su ispoštovane sve procedure kako bi se privedenim građanima obezbijedio bezbjedan boravak u službenim prostorijama”, piše u odgovoru redakciji.

Nataša Đurić ispričala je da je policija mladića uhapsila “jer je sjeo sa drugom na klupu”.

“Poslije 24 dana izašao je da uhvati vazduha. Aleksa, kao težak astmatičar, smješten je u betonjerku, zatim u kancelarije MUP-a (Uprave policije, prim. aut) gdje boravi dvadeset njih bez ikakve zaštite i fizičke distance. A svi privedeni jer su napravili upravo krivično dijelo distanca. Ne daju im da se jave. A oni nas ne obavještavaju. Prvi kontakt i saznanje imamo od advokatica poslije 12 sati”, napisala je Đurić, pored ostalog, i na Fejsbuku.

Dodala je da su Aleksa i još dva mladića sa lisicama sprovedeni u Osnovni sud.

“Sud u roku odmah traži uplatu za Aleksu 800 eura, a bilo ih je i do 3.000 eura. Uplata je na ime ‘humanitarne pomoći’ za Zavod za hitnu medicinsku pomoć. I 30 dana kućnog zatvora... Moj Aleksa i njegovi drugovi su momci koji su skoro postali punoljetni. Nikad se ni kao djeca nisu potukli, a sa lisicama na rukama su u marici sprovedeni”, ispričala je ona.

U presudi Osnovnog suda piše da su Kolčević i još dva mladića krivi jer su 9. aprila oko 13.00 sati u Podgorici, u Ulici 19. decembra, sjedjeli u bašti lokala “Klub boćara”, suprotno naredbama Ministarstva zdravlja kojima je ustanovljena zabrana prisustva i zadržavanja na svim javnim površinama više od jednog lica, “u čemu su istog dana otkriveni od strane službenika policije Centra bezbjednosti Podgorica”.

“Čime su učinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz člana 287 Krivičnog zakonika... pa ih sud... osuđuje na kazne zatvora u trajanju 30 dana...”, piše, pored ostalog, u presudi koja je dostavljena “Vijestima”.

U obrazloženju presude piše da se optuženima na teret stavlja da su učinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz člana 287 Krivičnog zakonika.

Dodaje se i da je 10. aprila zastupnik optužbe dostavio sudu sporazume o priznanju krivice, zapisnike o pregovaranju i zapisnike o priznanju okrivljenih. Istog dana održano je i ročište, a sud je, kako se navodi u obrazloženju presude, cijenio sadržinu dokaza “iz kojih nesumnjivo proizilazi da su okrivljeni u vrijeme, mjesto i na način opisan u izreci presude učinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima”...

Odlučujući o visini kazne iz sporazuma o priznanju krivice, sud je, kako se navodi, našao da je predlog stranaka u vezi sa kaznom prihvatljiv.

Sporazum o priznanju krivice može se zaključiti za krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, osim krivičnih djela terorizma i ratnih zločina.

U svim zaključenim sporazumima o priznanju krivice kazne su zatvorske, s tim što je u nekima kumulativno sa zatvorskom kaznom kao sporedna kazna izricana i novčana kazna, dok je u nekim sporazumima dogovorena i novčana uplata u humanitarne svrhe.

“Okrivljeni nisu ranije osuđivani, shodno čemu su navedene kazne srazmjerne stepenu krivice i težini učinjenog krivičnog djela i istim će se u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja da okrivljeni ubuduće ne vrše krivična djela...”, piše, pored ostalog, u obrazloženju presude sudije Gorana Đukovića.

Okrivljenima će u kazne zatvora na koje su osuđeni, a koje će, kako se navodi, nakon pravosnažnosti presude izdržavati u prostorijama za stanovanje, biti uračunato vrijeme lišenja slobode od 9. aprila, od 13:10 sati.

Okrivljeni su u obavezi da Osnovnom sudu plate troškove krivičnog postupka od po 30 eura, u roku od 15 dana po pravnosnažnosti presude.

“Vijesti” su prije dana objavile da predsjednik danilovgradskog Odbora Demokratske partije socijalista Vukota Stanišić neće krivično odgovarati, iako je zatečen u jednom kafiću u tom gradu. Iz Uprave policije “Vijestima” su, pored ostalog, kazali da je dežurni tužilac u Danilovgradu obaviješten da je u ugostiteljskom objektu, koji je bio zatvoren, policija zatekla dva lica. Kazali su i da je državni tužilac našao da nema osnova sumnje da je lice V. S. izvršilo krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opsne zarazne bolesti.

U objašnjenju su naveli da je “ugostiteljski objekat bio zatvoren”, da se nije moglo utvrditi da se u njemu obavljala ugostiteljska djelatnost, da se zatvoreni ugostiteljski objekat ne može smatrati javnim mjestom, pa tako nije prekršena ni mjera zabrana okupljanja na javnom mjestu.

“Kako se u konkretnom slučaju ne radi ni o prostorijama za stanovanje, to nije prekršena ni mjera zabrane okupljanja u prostorijama za stanovanje licima koja nisu članovi zajedničkog domaćinstva”, kazali su iz tužilaštva.

Policija tvrdi da u pritvoru poštuju distancu

Iz Uprave policije “Vijestima” su odgovorili da Centar bezbjednosti Podgorica posjeduje deset pritvorskih jedinica, da je u proteklih nekoliko dana u osam bilo smješteno po jedno lica, a u dvije veće - u jednu tri, a u drugu pet lica.

“Veće prostorije ispunjavaju standarde o kvadaturi za navedeni broj lica i u njih su smještena lica iz istih događaja, a oni su u ovim prostorijama imali mogućnost poštovanja socijalne distance.

U slučaju da postojeći kapaciteti nisu dovoljni, kao što je bio slučaj tokom ove nedelje, policija shodno Pravilniku o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova, privedena lica može obezbjeđivati i u drugim prostorijama”. Dodaju i da policijski službenici “prilikom sprovođenja radnji iz svoje nadležnosti nose zaštitnu opremu, rukavice i maske za lice”.

Bonus video: