Maraš: Poljoprivredna proizvodnja ne poznaje termin kriza i virus

„Poštujući i pridržavajući se preporuka Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela najveći dio naših zaposlenih je sa svojim porodicama, kod kuće. U ovoj situaciji, zdravlje i život naših zaposlenih su prioritet, a poslovna aktivnost je smanjena na neophodni minimum“, kazala je izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš
2299 pregleda 1 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2020. 13:44h

Kompanija Plantaže u novonastaloj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa sva sredstva i napore ulaže u primarnu proizvodnju i očuvanje resursa, kako bi po završetku krize nesmetano nastavila da radi, saopštila je njena izvršna direktorica, Verica Maraš.

„U novonastalnoj situaciji cilj nam je da sačuvamo proizvodnju, obezbijedimo i nabavimo neophodni repromaterijal, đubriva i zaštitna sredstva, kako bi se sve agrotehničke mjere u našim vinogradima i voćnjacima sprovele na vrijeme i u zadatim agrorokovima“, rekla je Maraš agenciji Mina-business.

Ona je kazala da poljoprivredna proizvodnja ne poznaje termin kriza i virus i stoga se sva sredstva i napori, trenutno, ulažu u primarnu proizvodnju i očuvanje resursa, kako bi po završetku krize nesmetano nastavili da rade.

„Poštujući i pridržavajući se preporuka Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela najveći dio naših zaposlenih je sa svojim porodicama, kod kuće. U ovoj situaciji, zdravlje i život naših zaposlenih su prioritet, a poslovna aktivnost je smanjena na neophodni minimum“, kazala je Maraš.

Ona je precizirala da su u toku pregovori sindikata, vlasnika i menadžmenta kompanije u cilju definisanja paketa mjera koje će pomoći kompaniji i njenim zaposlenima, da se na najbolji način i sa što manje posljedica prevaziđe novonastala situacija.

Maraš je, odgovarajući na pitanje koliko novonastala situacija može dugoročno da se odrazi na sektor poljoprivrede, kazala da je taj sektor, odnosno proizvodnja hrane, s obzirom na veoma kvalitetne i izdašne zemljišne resurse koje posjeduju, pored turizma morala biti strateška grana razvoja države.

„Kvalitetan crnogorski poljoprivredni proizvod mora da zauzme vodeću poziciju u našoj turističkoj ponudi“, smatra Maraš.

Ona je navela da je danas jasno, da će za vrijeme trajanja pandemije, kada se i izvoz i uvoz odvijaju u otežanim uslovima, biti veoma teško i zahtjevno obezbjediti dovoljne količine hrane za crnogorsko stanovništvo i da je to veliki izazov i za domaće proizvođače i Vladu.

„Veliki izazov za našu kompaniju, koja se bavi proizvodnjom vina i rakija, konzumnog voća, odnosno grožđa i breskve, proizvodnjom ribe i riblje mlađi, masline i maslinovog ulja, u ovom momentu jeste kako sačuvati ovogodišnju proizvodnju, kako obezbijediti nedostajuću sezonsku radnu snagu i naravno obezbijediti likvidnost kompanije“, objasnila je Maraš.

U ovom momentu se, kako je kazala, sve aktivnosti u kompaniji odvijaju u veoma otežanim uslovima, ali su se na dugi rok svakako pripremili da na kvalitetan način prebrode krizu i ovaj period recesije.

Ona je, odgovarajući na pitanje na koji način bi trebalo pomoći sektor poljoprivrede u cilju prevazilaženja krize, rekla da je Vlada već donijela set mjera koje će pomoći privredi da lakše prevaziđe krizu.

„Mislim da se mora razmisliti o državnim subvencijama poljoprivredi kako za nabavku repromaterijala, tako i za brojne fiskalne olakšice, te povećanje sredstava agrobudžeta i sredstava kojima bi se po povoljnim uslovima finansirale izvozno orjentisane kompanije u sektoru poljoprivrede“, smatra Maraš.

Ona je dodala da očekuje i povezivanje i olakšan pristup ino – fondovima, prvenstveno evropskim, koji bi se koristili za programe razvoja.

Bonus video: