Srca mnogih zaključana za djecu sa ulice

“Defendologija” centar utvrdio da se u Nikšiću prosjačenjem bavi više od 25 mališana uzrasta od 3 do 15 godina, upozoravaju da su dodatno ugrožena u doba koronavirusa
2881 pregleda 0 komentar(a)
U centru rade sa djecom, Foto: Defendologija
U centru rade sa djecom, Foto: Defendologija

Tek kada si beskućnik, primjećuješ da je sve nečije vlasništvo i da postoje brave na svemu, pisao je Čarls Bukovski.

A ako si “dijete ulice”, kako najčešće zovu malene prosjake, onda primjećuješ i da mnogi ne žele da “otključaju” srca i pomognu.

“Defendologija” centar iz Nikšića, Ministarstvo rada i socijalnog staranja licenciralo je kao Dnevni boravak za djecu sa problemima u ponašanju i godinama se pokušava da ih skloni sa ulice.

Utvrdili su da se u Nikšiću, konstantnim i povremenim prosjačenjem, bavi više od 25 mališana uzrasta od 3 do 15 godina, koji su svakodnevno izloženi raznim rizicima, počev od eksploatacije, do nasilja. Sada su još dodatno ugroženi - koronavirusom.

“Virus je samo dodatno preduprijedio rizik kojem su svakodnevno izložena djeca koja prose. Ne samo da su izložena novom virusu, već su i mogući prenosioci, a imajući u vidu veliki broj kontakta koji ostvare u toku dana, a posebno bojnost zajednica u kojima žive, rizik se povećava. Ovdje odgovornost nije na djeci, čije djetinjstvo nekako pripada nama, predstavnicima institucija, organizacja i medija, već na svima nama da zajedno utičemo da se ovaj problem smanji, djeca vrate u topla porodična okruženja, a da im se pri tome, posebno u ovim uslovima, obezbijedi elementarno”, kaže za “Vijesti” direktorica “Defendologija” centra Jelena Milić.

Jelena Milić
Jelena Milić(Foto: Svetlana Mandić)

Prosjačenje u Nikšiću i drugim gradovima Crne Gore svedeno je na minimum od pojave koronavirusa. Dobra stvar je to što su djeca skrajnuta sa ulice, ali problem gladi i higijene je ostao.

“Nakon izricanja mjera Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), i Dnevni centar je morao prestati sa punim radom. Međutim, gotovo svakodnevno su nam se javljali za pomoć. Ostati profesionalac pa ne odreagovati na molbe djece u suzama je nemoguće, pa smo se odvažili na traženje pomoći od privatnih kompanija. Prioritet je bio da se za najugroženije porodice čija djeca su pogođena prosjačenjem obezbijedi pomoć”, ističe Milić.

Ističe da su i uspjeli, zahvaljujući kompanijama “Popović”, MI “Goranović”, NTC, sirari “Miljanić”, Narodnoj kuhinji i organizaciji Save the children.

“Prvobitnom podjelom 12 porodica je dobilo vrijednu donaciju u higijeni i hrani koja je, prema procjeni, dovoljna za mjesec dana. Nakon toga smo koordinacijom sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom osigurali podršku ostalim porodicama, a u toku je prikupljanje dodatne pomoći kroz projekat koji imamo sa Save the children. Centar za romske inicijative je u saradnji sa Vodovodom organizovao dezinfekcije naselja, dok je Centar za afirmaciju RE populacije donirao higijenske artikle”.

12. aprila obilježava se Međunarodni dan djece ulice

Milić objašnjava da su se na samom početku priče o koronavirusu, dok je još centar radio punom parom, potrudili da organizuju radionice sa djecom i roditeljima, kako bi ih upoznali sa opasnostima koje virus nosi, a medijator u zajednici Fljamur Delija potrudio se da sve prevede i prilagodi.

“Naš stručni tim je pratio situaciju i preduzeo cijeli niz aktivnosti u skladu sa politikom o djelovanju u kriznim i vanrednim situacijama, te na terenu i u Dnevnom centru djeci podijelio maske, rukavice i instrukcije o ponašanju i preventive od širenja koronavirusa. Mnoge su prepreke u razumijevanju odredbi NKT-a u ovom kontekstu. Prva je siromaštvo, nemogućnost prihodovanja od sekundarnih sirovina, te drugih načina na koji su porodice funkcionisale, a onda i jezička barijera koja je apsolutno prisutna, a na neki način zanemarena kada su u pitanju djeca od koje se očekuje da pohađaju školski sistem online, te da se pridržavaju mjera”, objašnjava Milić.

Defendologija
Dio pomoći za najugroženije porodice(Foto: Defendologija)

Prosjačenje je, ističe ona, kompleksan fenomen koji zahtijeva duboko i temeljno razumijevanje, a ne osudu, pa poziva građane na empatiju, razumijevanje i prije svega odgovornost.

Kaže da da je situacija sa koronavirusom samo još jedna potvrda koliko su dnevni centri, poput “Defendologije”, potrebni.

“Kao pojedinci nismo svjesni tereta koji nosi odgovornost, ali djeca je potrebna pomoć od nas starijih i onda kada je od nas direktno ne traže. Pomoć u ovom slučaju može biti smanjenje diskriminacije, saradnja sa institucijama i da im umjesto novca, koji je podsticaj na prosjačenje, ponudimo hranu, odjeću, obuću, a prije svega ljudskost i razumijevanje. Postojanje inkluzivnog servisa kakav je Dnevni centar ‘Defendologija’ je važan dio postupanja u ovim, ali i mnogim kriznim situacijama za najugroženije, pa se nadamo da će ovo probuditi svijest o važnosti postojanja makar mobilnih kancelarija koje su, sa svim iskustvima koje Defendologija ima, dovoljne za kvalitetno reagovanje i postupanje kada je u pitanju oblast prosječenja”.

Ona kaže da se nada da će koronavirus brzo postati prošlost, a da će ljudi ovo vrijeme iskoristiti da postanu humaniji, bolji i razumniji.

Daleko je učenje na daljinu za većinu djece RE populacije

Kada je riječ o učenju na daljinu, ono je gotovo neostvarivo za djecu koja prose, ali i za većinu učenika pripadnika RE zajednice.

“Praćenje obrazovnog sistema podrazumijeva pristup Internetu i elektronskim uređajima. Ne mogu se složiti da djeca u RE naseljima imaju pristup istom, što automatski stvara odstupanje od predviđenog načina. Prepoznavajući ovaj problem, uz prije svega dobru saradnju sa školama i praćenje ove problematike, trudili smo se da pronađemo najbolje rješenje, te smo pisali mrežnim operaterima u Crnoj Gori da im obezbijede besplatan Internet, ali nažalost, do sada smo bez pozitivnog odgovora. Nastojaćemo da i dalje pratimo ovaj dio, te da pravovremeno reagujemo uz podršku škola, ali i strateških partnera, prije svega organizacije Save the children, koja je naš dugogodišnji oslonac i podrška”, ističe Jelena Milić.

Bonus video: