Pljevlja: Nadležni ćute dok se od sumpora teško diše

Koncentracija sumpor-dioksida od 509,2 mikrograma po metru kubnom za bilježena u petak, 100 puta veća nego u Podgorici i Nikšiću...
88 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.02.2018. 18:53h

Koncentracija sumpor-dioksida u Pljevljima je u petak bila znatno iznad dozvoljene, ali nadležni nijesu reagovali.

Instrumenti Ekotoksikološkog zavoda registrovali su u u 13 časova koncentraciju sumpor dioksida od 509,2 mikrograma po metro kubnom.

Dozvoljena satna koncentracija je 350 mikrograma po metro kubnom.

Koliko je vazduh u Pljevljima opterećen prisustvom sumpor- dioksida pokazuju i uporedni podaci sa mjernih stanica u Podgorici i Nikšiću. U tim gradovima je u isto vrijeme sadržaj opasnog gasa iznosio nešto malo više od pet mikrograma po metro kubnom, što je 100 puta manje u odnosu na koncentraciju u Pljevljima.

Iako je riječ o velikoj koncentraciji sumpor-dioksida, niko od nadležnih iz Agencije za zaštitu životne sredine i Opštinske kancelarije za zaštitu životne sredine nije upozorio građane na povećano prisustvo štetnog gasa u vazduhu.

Građanski aktivista Kemal Pajević kaže da je Agencija ili opštinska služba trebalo da upozori građane na veliku koncentraciju, kako bi izbjegavali boravak na otvorenom.

Pajević je pozvao nadležu inspekciju da utvrdi razlog zbog kojeg je došlo do prekoračenja dozvoljene koncentracije, kako se ubuduće ne bi ponavljala.

Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice disajne puteve. Veća vlažnost vazduha i magla povećavaju opasnost stvaranja sumporne kiseline.

Dugoročno izlaganje sumpor- dioksidu može izazvati respiratorne simptome i bolesti. Osobe sa astmom su najviše osjetljive, kao i ljudi sa drugim hroničnim plućnim ili kardiovaskularnim bolestima, djeca i starije osobe mogu takođe biti pogođeni tim efektima.

Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca u vrijeme povišenih koncntracija sumpor dioksida trebalo bi da izbjegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom.

Štetni uticaj gasa povećava se kada je istovremeno povećana koncentracija praškastih čestica ili drugih štetnih zagađujućih materija u vazduhu.

Najveći izvor emisije sumpor- dioksida je sagorijevanje fosilnih goriva u Termoelektrani Pljevlja, kao i u kotlarnicama i individualnim ložištima.

Pajević: Lokalna kancelarija nema običaj da obavijesti o incidentima

Pajević tvrdi da je u petak, u 12 i 14 časova, koncentracija sumpor- dioksida bila visoka, što pokazuju i podaci sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine.

“Po zakonu, Agencija obavještava građane tek ako tri uzastopna satna mjerenja pređu koncentraciju od 500 mikrograma po metro kubnom. To ne znači ništa onim građanima koji su se u vrijeme povećane koncentracije zatekli na otvorenom prostoru, a bio ih je veliki broj s obzirom da je u Pljevljima bio pazarni dan, a djeca odlaze u školu i vraćaju se kući. Lokalna uprava ima svoju kancelariju za zaštitu životne sredine, ali nemaju praksu da obavještavaju građane o ekološkim incidentima”.

Bonus video: