Za pet minuta praznog hoda, auto proizvede 11 kg ugljen-dioksida

Samo jedan minut praznog hoda motora emituje u vazduh više ugljen-monoksida nego pušenje tri pakla cigareta
210 pregleda 1 komentar(a)
auto, zagađenje, Foto: Shutterstock
auto, zagađenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2018. 18:13h

Automobili u praznom hodu ozbiljno zagađuju okolinu i ugrožava zdravlje ljudi, a samo jedan minut praznog hoda motora emituje u vazduh više ugljen-monoksida nego pušenje tri pakla cigareta. To je, povodom kampanje ,,Ugasi motor’’, koju zajednički sprovode UNDP i Vlada kroz projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma”, “Vijestima” kazala Radica Zeković iz UNDP-a.

“Njom je predviđeno da vozači motor gase ispred škola, na autobuskim stajalištima i prilikom zadržavanja u blizini drugih zajedničkih prostora kao što su javni parkinzi, gdje se stvaraju gužve i i povećava koncentracija izduvnih gasova”, kazala je Zekovićeva.

Ona je pojasnila da svaki dan svega pet minuta praznog hoda emituje 11 kilograma zagađenja u vazduh i 120 kilograma ugljen-dioksida svake godine, doprinoseći klimatskim promjenama.

“Prosječan vozač izgubi do dva puna rezervoara goriva svake godine na račun praznog hoda. Smanjenje praznog hoda takođe štedi gorivo, smanjuje habanje motora i štedi novac. Osim toga, većina ljudi ne shvata da je zagađenje puno veće unutar automobila nego na ulici prilikom praznog hoda, jer unutar vozila nivo ugljen-monoksida može dostići sedam puta veći nivo nego što je vani u tom trenutku. Neprekidan rad motora vozila emituje toksične hemikalije, gasove, praškaste čestice i čađ u vazduh, doprinoseći stvaranju smoga, kiselih kiša i globalnim klimatskim promjenama. Na svaka četiri litra potrošenog goriva proizvede se više od devet kilograma gasova sa efektom staklene bašte”, kazala je Zekovićeva.

Kampanju, u saradnji sa UNDP-om, realizuju ministarstva turizma i održivog razvoja, pravde i pomorstva i saobraćaja, Institut za javno zdravlje i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

Zekovićeva je navela da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, udisanje štetnih gasova iz automobila izaziva astmu, alergije, druge respiratorne probleme i kardiovaskularna oboljenja. Emisije štetnih gasova su prisutne i opasne po zdravlje čak i kada ih ne vidimo golim okom.

“Monitoring vazduha na prostoru u blizini škola u Evropi, pokazao je povišene nivoe benzena, i drugih toksičnih materija u vazduhu, upravo u vrijeme kada roditelji uzimaju svoju djecu iz škole ili ih dovoze u školu i baš zbog toga što u brzini ne gase motor”, kazala je ona.

Fokus na djeci kako bi uticala na starije da ugase motore Kako su nam ciljna grupa djeca, kao posebnu podršku kampanji, uradili smo info flajer za najmlađe, koji najbolje mogu uticati na ,,svoje odrasle'' da ugase motor kad automobil nije u pokretu. Table sa oznakom “Ugasi motor, čuvaj zdravlje, štedi novac i gorivo”, instalirane su i na svim licenciranim autobuskim stanicama.

Često paljenje i gašenje vozila neće oštetiti motor. Naprotiv, prazan hod može oštetiti motor jer motor tada ne radi na optimalnoj radnoj temperaturi. Neprekidan rad motora vozila emituje 20 puta više zagađenja od vozila koje ide 50 kilometara na sat”, kazala je Zekovićeva.

Bonus video: