Milović: Gubici veliki, ali nećemo otpuštati radnike

Ne želimo da smanjujemo broj zaposlenih, već da u ovoj situaciji budemo sa njima, kaže za “Vijesti” direktor preduzeća “Helada Mont” Vojislav Milović. Ističe da su morali da smanje plate...
13303 pregleda 4 komentar(a)
Milović, Foto: Svetlana Mandić
Milović, Foto: Svetlana Mandić

Vlasnici kompanije “Helada Mont”, koji pored veleprodaje i maloprodaje, imaju i tri hotela - Trebjesu i Yugoslavia u Nikšiću i Helada u Tivtu, ne namjeravaju da otpuste radnike iako se, zbog pandemije Covid-19, nalaze u teškoj situaciji.

“U tri hotela imamo oko 70 zaposlenih. Odlučili smo da sačuvamo sve zaposlene pa smo produžili ugovore i onima kojima su istekli, kao i radnicima koji su nam bili najavili da će na ljeto ići na primorje. Želimo da pokažemo solidarnost sa zaposlenima onoliko koliko smo u mogućnosti, jer su radnici u turizmu posebno pogođeni“, kazao je “Vijestima“ direktor kompanije Vojislav Milović.

Prema njegovim riječima, zaposlene su o situaciji u preduzeću upoznali cirkularnim pismom koje je svima poslato mejlom.

“Ovu platu smo smanjili 20 odsto, a ostale će biti na nivou minimalne zarade u Crnoj Gori. Ne želimo da smanjujemo broj radnika, već želimo da u ovoj situaciji budemo sa njima, ali gubici su veliki pa nećemo biti u mogućnosti da isplatimo veće zarade od minimalne“, kazao je Milović. Kako je istakao, Nikšić je posljednje dvije godine bilježio rast noćenja za 50 odsto, tako da su gubici preduzeća veliki, ne računajući gubitke koji, kada je sezona na primorju u pitanju, slijede, ali u ovom trenutku, kako je kazao, zdravlje je najvažnije.

“Najvažnije je sačuvati zdravlje ljudi”. Firma “Helada mont” je 2011. godine kupila Trebjesu od nekadašnjeg HTP Onogošt za 420.000 eura. Hotel je zadržao stari izgled, a u njegovo renoviranje uloženo je više od milion eura. Ponovo je otvoren u aprilu 2012. godine, dan nakon obilježavanja šest godina od smrti njegovog idejnog tvorca Slobodana Vukajlovića.

Hotel Yugoslavia je nekadašnji Sindčel koji je Helada Mont kupila od države na licitaciji u julu 2017, po cijeni od 833.135 eura. Preduzeće za sada, kako je kazao Milović, nije koristilo ponudu zamrzavanja kredita jer novac za zarade koriste iz rezervi i kreditnih linija, ali vidjeće da li će morati da iskoriste neku od ponuda Investiciono-razvojnog fonda.

“Trenutno nam rade maloprodajni objekti u Budvi, Kotoru i Tivtu. U maloprodaji je zaposleno oko 30 radnika i njima naravno nećemo smanjiti zarada. Oni su posebno izloženi riziku, a radno vrijeme im je u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela. Što se tiče veleprodaje, gdje imamo četrdesetak radnika, posao je stao oko 70 odsto. Njima je radno vrijeme skraćeno, od 8 do 13 časova, a zarade će im biti smanjene 20 odsto”, kazao je Milović.

Istakao je da je “Helada Mont” do sada bila veoma stabilna kompanija i da se nada da će tako i ostati, kao i da će se situacija brzo normalizovati i ekonomija polako početi da se oporavlja.

Postoji nada da se nešto od sezone sačuva

Nezahvalno je prognozirati sezonu, ali svi živimo u nadi da će ovo brzo proći. Ako bude, kako najavljuju, trajalo do 1.juna, opet postoji nada da se nešto od sezone sačuva, ocijenio je Milović.

Podsjeća da je Crna Gora je posljednjih godina bila veoma popularna turistička destinacija.

“Mislim da će ovoga ljeta najviše biti domaćih turista, jer sve zemlje pozivaju stanovništvo da ljetuje u svojoj zemlji, kako bi pomogli domaću ekonomiju. Mislim da će doći i do pada cijena”.

Bonus video: