EU: Ispitati objavljivanje povjerljivih podataka pacijenata

Komentarišući privođenja povodom objavljivanja netačnih informacija, i da li je to najbolji način suzbijanja širenja panike među građanima, iz EU pozivaju na balans i proporcionalan odgovor
4794 pregleda 8 komentar(a)
Ana Pisonero Hernandez, Foto: Ec.europa.eu
Ana Pisonero Hernandez, Foto: Ec.europa.eu
Ažurirano: 14.04.2020. 10:43h

Evropska unija je zabrinuta zbog nedavnog objavljivanja povjerljivih podataka o pacijentima inficiranim koronavirusom, saopšteno je iz Evropske komisije.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je za RTCG da očekuju brzu i efikasnu istragu tužilaštva.

"Sa velikom zabrinutošću smo primijetili kršenje povjerljivosti ličnih podataka osoba inficiranih Kovidom-19. Očekujemo brz i odlučan odgovor crnogorskih vlasti. Početni korak koje je tužilaštvo preduzelo mora se efikasno nastaviti", saopštila je Pisonero Hernandez.

Komentarišući privođenja povodom objavljivanja netačnih informacija, i da li je to najbolji način suzbijanja širenja panike među građanima, iz EU pozivaju na balans i proporcionalan odgovor, prenosi portal RTCG.

"EU poziva crnogorske vlasti da nađu pravi balans između poštovanja slobode izražavanja i proporcinalno postupaju kada pokušavaju da izbjegnu širenje panike i lažnih vijesti u ovim teškim trenucima. Sloboda izražavanja je fundamentalna vrijednost EU i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU", ocijenili su u Evropskoj komisiji.

Iz Komisije su poručili i da je EU uz Crnu Goru u ovim izazovnim trenucima za sve nas.

Bonus video: