Prvi mjesec rada KASPER aplikacije

Glavni grad: Pristigle 52 prijave nepravilnog odlaganja otpada

Iz Glavnog grada navode da je uz animiranje i inicijativu sugrađana, napravljen veliki iskorak ka sistemskom i inovativnom rješavanju problema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine
569 pregleda 0 komentar(a)
Nelegalno odlaganje otpada, Foto: PG Biro
Nelegalno odlaganje otpada, Foto: PG Biro

Tokom prvog mjeseca rada Kasper aplikacije (Kolektivna aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje) za Android i iOS uređaje, koja je građanima pružila mogućnost da prijavljuju nelegalno odložen otpad na teritoriji Podgorice, pristigle su 52 prijave nepravilnog odlaganja otpada.

Iz Glavnog grada navode da je uz animiranje i inicijativu sugrađana, napravljen veliki iskorak ka sistemskom i inovativnom rješavanju problema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine.

"Od aktivacije Kasper aplikacije, ukupno su pristigle 52 prijave, a samo osam njih je nerealizovano i to zbog nenadležnosti nad predmetnim lokacijama. Naime, ekipe gradskog preduzeća Čistoća doo očistile su 40 lokacija, dvije prijave su se odnosile na privatne posjede, a dvije nijesu bile na teritoriji glavnog grada, o čemu su i obaviješteni podnosioci prijava putem aplikacije", navode iz Glavnog grada.

sss
Nelegalno odlaganje otpada(Foto: PG Biro)

Osim prijavljivanja nepravilno odloženog otpada, aplikacija građanima pruža i informacije o cjelokupnoj pratećoj komunalnoj infrastrukturi nadležnih gradskih preduzeća – reciklažnim dvorištima, mobilnom reciklažnom dvorištu, kao i lokacijama podzemnih i nadzemnih kontejnera.

"Kreiranjem ove aplikacije Glavni grad i partneri na projektu žele da ukažu na značaj zdrave i čiste životne sredine za sve naše građane. Oni mogu na lak i jednostavan način, besplatno, da prijave otpad na teritoriji Podgorice, kao i da prate status svoje i drugih prijava. Istovremeno, aplikacija je namijenjena i kompanijama koje prilikom prijave unose podatke o vrsti i količini otpada koji je prikupila i selektovala", navodi se u saopštenju lokalne samouprave.

Smatraju da će se korišćenjem ove aplikacije unaprijediti efikasnost gradskih službi u oblasti upravljanja otpadom i stvoriti mogućnost efikasnije komunikacije sa građanima na polju unaprjeđenja životne sredine. 

"U krajnjem, ona će pomoći u povećanju ukupne selekcije otpada na nivou grada i centralne regije Crne Gore. Cilj je da što manje otpada ide na sanitarnu kadu, jer tada je životna sredina čistija, a veći procenat otpada ide u ponovnu proizvodnju, odnosno dalju komercijalnu valorizaciju. To može spriječiti i sivu ekonomiju, jer nažalost trenutno postoji veliki broj ilegalnih trgovaca sekundarnim sirovinama koji uništavaju životnu sredinu, nijesu fiskalizovani, niti imaju neophodne ekološke dozvole, koje nadležno gradsko preuzeće Deponija, kao zaokružen sistem posjeduje", saopšteno je iz Glavnog grada.

Preporučujemo za Vas