Francuzi isporučuju specijalno vozilo od skoro četvrt miliona eura

Novi pushback na električni pogon će znatno olakšati rad kako aerodromskim ekipama za zemaljsko opsluživanje, tako i samim posadama vazduhoplova
2995 pregleda 1 komentar(a)
Pushback kakav dobija Aerodrom Tivat, Foto: Tld-group.com
Pushback kakav dobija Aerodrom Tivat, Foto: Tld-group.com

Aerodrom Tivat uskoro će dobiti vrijednu novu opremu - specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi (tzv. pushback tegljač), čime će se, kada se obnovu redovan avuosaobraćaj koji je prekinut zbog vanrednih okolnosti u vezi sa epidemijom koronavirusa, znatno unaprijediti pružanje usluga avionima.

Novi pushback na električni pogon će znatno olakšati rad kako aerodromskim ekipama za zemaljsko opsluživanje, tako i samim posadama vazduhoplova koji su se do sada rulanjem na sopstveni pogon, parkirali na platformi tivatskog aerodroma ili sa nje odlazili na polijetanje.

ddd
Pushback kakav dobija Aerodrom Tivat(Foto: tld-group.com)

Aerodromi Crne Gore su sklopili ugovor sa kompanijom „Osmanagić co“ iz Nikšića koja će aerodromu Tivat za par mjeseci isporučiti novi pushback tegljač vrijedan 238.938 eura sa PDV-om, i pružiti usluge obuke osobvlja za korišćenje te nove opreme.

Tivatski aerodrom dobiče električni pushback tegljač TLD TPX-100E renomiranog fracunsko-američkog proizvođača aerodromske opreme TLD Group. Riječ je o tzv. towbarless pushback tegljaču koje ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje aviona, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi i klinova, a sve sa navođenjem preko kamera i lasera.

ddd
Pushback TLD TPX 100 E(Foto: tld-group.com)

Novi tegljač koji stiše na aerodrom Tivat snagom i dimenzijama je dovoljan za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 100 tona (veličine embraera E-195, airbusa A-220, airbusa A-320, boeinga B-737 ili novog ruskog aviona irkut MS-21).

Nabavka pushback tegljača za Tivat je bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona na relativno uskoj platformi te vazdušne luke.

Bonus video: