Njemačka vlada i Help dijele pomoć za Rome i Egipćane u Crnoj Gori

Preko 1.600 paketa za skoro 1.300 porodica, i 100 pametnih telefona sa internetom
683 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Help-montenegro.org
Ilustracija, Foto: Help-montenegro.org

Novih 1.650 paketa pomoći za 1.296 romsko-egipćanskih (RE) porodica biće podijeljeno u 13 crnogorskih opština.

Osim hrane i higijenskih sredstava, najugroženijoj kategoriji građana u Crnoj Gori, romskoj i egipćanskoj populaciji, kako je saopšteno iz njemačke organizacije HELP, će biti dodijeljeno 100 mobilnih telefona sa internet paketima za 100 RE djece zbog pandemije koronaviusa, kako bi se podržao program #učidoma, imajući u vidu da veliki broj RE populacije nema internet konekciju.

Još 12 SIM kartica sa mobilnim internetom u trajanju od dva mjeseca će biti dodijeljeno za 12 školskih medijatora koji pomažu RE djeci.

"Vrijednost pomoći koja je finansirana od strane Vlade Savezne Republike Njemačke, a koju će Crveni Krst Crne Gore distribuirati u saradnji sa Help-om je 82.900 eura. Kompanija Telekom sufinansirala je cijenu telefona i interneta. Telekom je uz to obezbijedio i 12 kartica sa 30GB interneta za 2 mjeseca bez naknade za romske medijatore u Nikšiću, Podgorici i Beranama. Ukupno učešće Telekoma u ovoj incijativi je 9.263,76 eura", saopšteno je iz HELP-a.

Nova pomoć će se dijelti u opštinama Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Ulcinj, Herceg Novi, Bar, Budva, Kotor, Tivat, Podgorica, Cetinje, Pljevlja i Rožaje.

U srijedu, 15. aprila u OŠ ”Božidar Vuković Podgoričanin” biće podijeljno 70 telefona za RE djecu.

Bonus video: