Tajanstvena "inspektorka" protiv narodne kuhinje

Narodna kuhinja u Baru danas je ponovo otvorena nakon duže pauze. Otvaranju je prethodio pokušaj zastrašivanja od nekoga ko se predstavio kao sanitarna inspektorka.
14126 pregleda 7 komentar(a)
Ispred kuhinje
Ispred kuhinje

Uvođenjem novih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za prevenciju širenja koronavirusa, kuhinja je bila zatvorena, kako se njeni korisnici ne bi izlagali riziku.

Članice nevladinog udruženja ‘Žene Bara velikog srca’, koje rukovode narodnom kuhinom, su podijelile pakete namirnica koje su zadovoljavale dvonedjeljne potrebe. U međuvremenu su se latile šivenja maski za sugrađane.

Dvije nedjelje su brzo prošle, pa su korisnici uluga narodne kuhinje tražili pomoć. Kad su žene krenule da ponovo otvore kuhinju, po ugledu na druge u Crnoj Gori, i o tome obavijestile nadležne, uslijedio je telefonski poziv, piše PCNEN.

“Bez obzira što je bila nedelja, neradni dan, uslijedio je poziv izvjesne sanitarne inspektorke. Prijetećim glasom, bila je kategorična da narodnu kuhinju nipošto ne smijemo otvoriti”, kaže Ljiljana Vujović, direktorica udruženja.

Inpektorka joj je kazala “da se tu pita opštinski štab, te da se primire kućama i puste ljude da rade”.

Kad je od inspektorke zatražila da joj dostavi pisanu odluku s obrazloženjem, inspektorka je, prema Ljiljaninim riječima odgovorila: “Šta će vama pisana odluka” i dodala da “nema vremena da se bakće oko toga”.

Kao važan dio telefonskog razgovora sa inspektorkom, Ljiljana izdvaja svoje pitanje: “Žašto mi ne možemo dijeliti hranu ugroženima, kad restorani mogu da vrše dostavu?”

Odgovor je bio, prema Ljiljaninim navodima – “Ali to su samo pice i priganice”.

Sanitarna inspektorka Radmila Dragaš, sa kojom smo razgovarali, nije bila upoznata sa ovim problemom. Ona nam je objasnila da je ona zapravo „jedina sanitarna inspektorka u Baru“ , ali da nema veze sa telefonskim pozivom o kome govori Ljiljana Vujović.

Kazala nam je i da je imala par koleginca koje jesu radile sa njom ranije, ali sada rade u Upravi za hranu i fitosaniranoj inspekciji, pa nas je uputila na njihove pretpostavljene.

I Šefik Kalač, fitosanitarni inspektor koji se nalazi na čelu ove uprave, je rekao da nije upućen u ovu problematiku. Na naše pitanje, ko je zvao gospođu Vujović i to u nedjelju, Kalač je rekao da “se svaka naredba mora donijeti u zakonskom roku i u pisanoj formi“.

Vujović je kazala da će se lično obratiti Kalaču, kako bi pokušala da dobije odgovore.

“Žene Bara velikog srca” su otvorile narodnu kuhinju 6. novembra 2018. Godine. Svakodnevno su kuvale obroke za 200 građana Bara. Većinom su to stariji ljudi, nemoćni i oni bez ikakvih primanja. Među njima je 61 dijete.

Bonus video: