VELIKA AKCIJA TOKOM VIKENDA

Nekadašnji restoran u srcu naselja Sveti Stefan, nakon 14 godina viđe nije ruglo

MZ “Sveti Stefan”, uz pomoć vatrogasaca, komunalaca i volontera očistila napušteni restoran
7357 pregleda 1 komentar(a)
Bivši restoran bio zatrpan smećem, Foto: Vuk Lajović
Bivši restoran bio zatrpan smećem, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.04.2020. 16:55h

Gomile smeća, raznog otpada, polomljeni inventar, neprijatni miris koji se širi unaokolo, ispisani zidovi - više nijesu slika nekadašnjeg restorana “Golubinj“ u srcu naselja Sveti Stefan.

U velikoj akciji koju su tokom vikenda organizovali predstavnici Mjesne zajednice “Sveti Stefan”, a kojoj su se odazvali Služba zaštite i spasavanja, Komunalno preduzeće i brojni dobrovoljci, oronuli restoran je kompletno očišćen, a prostor i okolni dio naselja dezinfikovan.

Predsjednik Savjeta MZ Vladislav Mitrović kazao je za “ Vijesti” da je Golubinj ruglo i izvor zaraze, stanište za napuštene životinje i skitnice.

“Odlučili smo da ovaj prostor koji godinama unazad predstavlja ružnu sliku za naše mjesto, očistimo, dezinfikujemo, te zatvorimo, kako se ne bi nastavila praksa da i dalje bude deponija, javni toalet i izvor zaraze u srcu Svetog Stefana”, kazao je Mitrović. Raduje ga to što su se akciji odmah odazvali vatrogasci, komunalci i brojni mještani. “Na ovome nećemo stati, već danas sličnu akciju ćemo sprovesti u Pržnu, gdje ćemo očistiti stari poslovni centar naspram hotela “Maestral” gdje su adaptirane uz pomoć Opštine Budva kancelarije naše Mjesne zajednice”, kazao je Mitrović.

Golubinj punih 14 godine, otkad je dobio novog vlasnika, svjedočanstvo je još jedne neuspjele privatizacije.

Bivši restoran “Golubinj”, koji je poslovao u sastavu hotela “Sveti Stefan”, još 2006. je prodat za 350.000 eura kompaniji “Fin invest”, koja je bila povezana sa sada odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, predsjednikom “Atlas grupe”.

Nakon toga, atraktivnu nekretninu kupuje inostrana firma “Fifth avenue investment limited“, povezane sa Oliverom Ilinčić, koju potražuje Specijalno tužilaštvo, kao članicu budvanske kriminalne grupe na čijem je čelu Svetozar Marović,

Viši sud u Podgorici još u junu prošle godine donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, čime je blokirana jednospratna zgrada od oko 700 kvadrata.

Ilinčićeva, nekadašnja bliska saradnica srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i nekadašnja savjetnica predsjednika državne zajednice SCG Svetozara Marovića, nalazi se na optužnici koju je nedavno podiglo Tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić, označivši je da je učestvovala u prevari. Iako je još krajem januara 2006. dobio novog vlasnika, “Golubinj” je svih prethodnih godina bio ostavljen zubu vremena. Restoran više nikada nije bio ugostiteljski objekat.

Iako je ranijih godina bilo incijative mještana da se restoran „Golubinj” očisti i cijeli lokalitet upristoji, jer se nalazi u centru samog ljetovališta, činjenica da je privatno vlasništvo vezalo je svima ruke da reaguju.

Interesantno je da je upravo na mjestu “Golubinja”, Detaljnim urbanističkim planom “Sveti Stefan”, koji nikada nije dobio zeleno svjetlo ucrtana šestospratna građevina. “Golubinj” je prije nego što je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu bio na prodaji, i za njega je traženo oko dva miliona eura.

“Peta avenija”, kako u prevodu glasi naziv kompanije, koja se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi kao vlasnik, gazduje dvijema parcelama na samoj pjeni od mora u Bečićima.

Vlasnik je hiljadu kvadrata, jedne između hotela “Splendid” i Svetog Tome, gdje su planskim dokumentima ucrtana dva solitera od po 12 spratova, kao i dvije i po hiljade kvadrata na stotinjak metara dalje, pored nekadašnjeg hotela “Naftagas”. Obje parcele blokirali su istražitelji Specijalnog tužilaštva u okviru istrage koju su vodili protiv Ilinčićeve.

Preporučujemo za Vas