Gdje sa zemljom koja se iskopa u Budvi?

Nekadašnja deponija na Brajićima je zatvorena...
589 pregleda 3 komentar(a)
deponija, zemlja, Foto: Vijesti
deponija, zemlja, Foto: Vijesti
Ažurirano: 19.02.2018. 15:25h

Iako je od Jaza do Buljarice aktivno više od 30 manjih i većih gradilišta, na području Opštine Budva ne postoji deponija za odlaganje građevinskog otpada.

Iz građevinskih kompanija koje se bave iskopom i zemljanim radovima pozvali su Opštinu Budva da što prije riješi taj problem i pronađu lokaciju na koju bi mogli da odvoze uglavnom zemlju i kamenje.

Nekadašnja deponija na Brajićima je zatvorena zbog izgradnje puta, što je dovelo do haosa.

Proteklih 15 dana komunalna policija i inspekcija u velikoj akciji zatvorila je sve divlje deponije u gradu, gdje su građevinske kompnije istovarale zemlju.

“Trenutno najunosniji biznis u gradu je onaj koji ima deponiju sa dozvolom za odlaganje građevinskog otpada“, kazao je vlansik građevinske kompnije „Cool commerce“ Igor Labović.

On kaže da nemaju gdje da odvoze zemlju i kamenje i najavljuje da bi građevinske kompanije mogle da preduzmu i radikalne poteze, ako se problem ne riješi.

Priča da postoji deponija na Cetinju, gdje moraju da plaćaju 10 eura po toni, što je skupo i praktično se nikome ne isplati.

Tvrdi da to dovodi u pitanje poslovanje brojnih građevinskilih kompanija koje se isključivo bave zemljanim radovima.

Načelnik Komunalne inspekcije i policije Aleksandar Mijatović potvrdio je za „Vijesti“ da se u protekle dvije sedmice izvodila akcija suzbijanja divljeg deponivanja u gradu.

On je napomenuo da inspekcija neće tolerisati odlaganje otpada na lokacijama za koje ne postoji dozvola.

Labović ističe da Opština gubi veliki novac.

“Mogla bi da odredi lokaciju, dovoljno je da postavi rampu i uposli dva radnika. Imate mjesečno najmanje od 20 do 50 hiljada kubika zemlje i kamena. Nema ko od građevinskih kompanija ne bi tu odlagalo, jer je na području grada. Zamislite koliko bi novca Opština inkasirala... Sada imamo situciaju da zemlju moramo

odvoziti na područje kotorske opštine, gdje nas tamošnja inspekcija takođe sprečava“.

Labović navodi da je sada po srijedi nelojalna konkurencija, jer ko ima deponiju - preuzima sve unosne građevinske poslove u gradu.

“To vam je isto kao da ste pekar, hoćete da pravite hljeb, a ne daju vam brašno. Pitamo se gdje da istovarmimo zemlju, jer Opština izdaje građevinske dozvole, i otvaraju se gradilišta, a nama koji radimo te poslove se praktično ne dozvoljava da radimo. To nećemo tolerisati“.

Bonus video: