o pomoći regionu i pravima građana

Palmer: Crna Gora da se što prije vrati na ranije stanje kada kriza prođe

"Crna Gora ulaže velike napore da osigura da se virus ne ukorijeni i širi u zemlji. I mi to razumijemo. I kakva god se ograničenja, restrikcije ili smanjenja prava smatraju neophodnim u ovom periodu krize, veoma je važno da te restrikcije budu vremenski ograničene..."
24527 pregleda 19 komentar(a)
Palmer, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Palmer, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Ažurirano: 15.04.2020. 15:08h

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, Metju Palmer, izjavio je da poslije pandemije koronavirusa svuda treba da uslijedi ukidanje privremenih mjera i povratak poštovanju ranijih građanskih sloboda.

Na pitanje kako SAD komentarišu mjere koje je Crna Gora preduzela u sprečavanju širenja virusa, od kojih su pojedine oštrije od onih koje se preduzimaju u Americi, Palmer je kazao da svaka zemlja treba da utvrdi svoje granice i nađe drugačiji balans.

"Sjedinjene Države neće diktirati gde bi taj balans trebalo da bude. U demokratiji bi to trebalo da identifikuju zvaničnici, idealno u dijalogu sa građanima. Crna Gora ulaže velike napore da osigura da se virus ne ukorijeni i širi u zemlji. I mi to razumijemo. I kakva god se ograničenja, restrikcije ili smanjenja prava smatraju neophodnim u ovom periodu krize, veoma je važno da te restrikcije budu vremenski ograničena i ciljana i da Crna Gora, kao i sve druge demokratske države, radi na tome da se vrati na ranije stanje što je prije moguće jednom kada kriza prođe i virus bude poražen. I ja sam ubijeđen da ćemo poraziti virus", kazao je Palmer.

Palmer je rekao i da se američke kompanije sve više uključuju u pružanju pomoći Crnoj Gori i dodao da očekuje da će SAD u budućnosti tražiti priliku da urade još više da pokažu podršku i solidarnost sa Crnom Gorom i da budu partneri crnogorskim vlastima u borbi protiv virusa.

Palmer je rekao i da se pored već izdvojenih suma u Vašingtonu aktivno razmatra dodatna pomoć za region. "Kada se radi o značajnijim sumama potrebno je neko vrijeme da se to realizuje, ali uvjeren sam da će SAD nastaviti da pružaju pomoć našim prijateljima, partnerima i saveznicima, da prođemo kroz sve ovo i izađemo snažniji", dodao je Palmer-

U razgovoru za Glas Amerike (VoA) o američkoj pomoći regionu u borbi protiv COVID-19, Palmer je istakao da Amerika pruža značajnu pomoć Balkanu, ali i da je ta pomoć - ponekad obostrana.

On je rekao da su najhitnije potrebe u Srbiji, kao i u regionu i većem dijelu svijeta testovi, oprema za ličnu zaštitu i podrška osoblju za vanredne situacije, podsjetivši da je u Srbiju, prošle nedjelje stiglo 6.000 testova za koronavirus i najavljena pomoć u hrani i sanitarnim paketima.

"Biće potrebno 500 miliona dolara da se pomogne zemljama širom svijeta u najhitnijim potrebama. Dio tog novca će stići u zemlje Balkana, naravno, ali će se ulivati u sisteme, čiju su izgradnju i jačanje SAD pomogle tokom godina", rekao je Palmer navodeći da su SAD u proteklih 20 godina uložile milijarde dolara pomoći u region.

Na navode da u Srbiji pomoć Rusije i Kine dobija veći publicitet nego pomoć iz EU i SAD Palmer je rekao da nije riječ o takmičenju i da je "sjajno ako Kina i Rusija mogu da pomognu Srbiji i drugima na Zapadnom Balkanu". ​

"EU pružaju sve veću pomoć. SAD pružaju pomoć direktno pojedinačnim zemljama Zapadnog Balkana, ali i kroz podršku međunarodnim institucijama. SAD su najveći pojedinačni donator relevantnim međunarodnim akterima - UN, Svjetskoj banci, MMF-u, Evropskoj banci za obnovu i razvoj", rekao je.

Palmer je naglasio da je važno da svi shvate da je u pitanju globalni izazov i da "virus ne poštuje granice".

On je rekao i da su zemlje Zapadnog Balkana pomogle SAD. "Zemlje regiona su bile veoma velikodušne, dozvoljavajući Amerikancima da se iz njihovih zemalja vrate u SAD, često bez naplate troškova. Srbija je to uradila, Crna Gora i Albanija. Zahvalni smo zbog partnerstva i pokazivanja solidarnosti", dodao je.

Upitan da li postoji zabinutost da pojedini lideri koriste krizu kako bi ograničili građanska prava i slobode Palmer je rekao da "u kriznim situacijama uvijek postoji rizik da bi osnovna ljudska prava i slobode mogli da budu narušeni" i da je "važno da vlade oprezno donose odmjerene odluke do kog stepena mogu da utiču na prava i slobode svih građana kako bi se uspješno nosile sa krizom - u ovom konkretnom slučaju problemima koje je izazvao virus".

On je naglasio da postupci i mjere vlasti treba da budu "odmjereni i proporcionalni i da mogu da se ukinu čim se epidemija završi", dok građani treba da budu svjesni mjera koje preduzima vlast.

Govoreći o regionalnoj saradnji u borbi protiv koronavirusa, Palmer je ocijenio da je saradnja Srbije i Kosova u vezi sa pandemijom "zaista ohrabrujuća".

"To je rijetka dobra vijest u ovoj situaciji, povećana je trgovina. Postoji saradnja u zdravstvu. Kosovo i Srbija su, vjerujem, obje u sistemu 'zelenih koridora'. U stvari, mislim da su sve zemlje Zapadnog Balkana u Zelenim koridorima (u okviru CEFTA sporazuma, prim. nov), koji bi trebalo da olakša i ubrza razmjenu hrane i ljekova u ovoj krizi. Tako da je ohrabrujuće vidjeti da Srbija i Kosovo nalaze zajedničke tačke i sarađuju da bi prevazišle zajednički prijetnju", rekao je.