Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
1085 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Povodom novonastale situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, udruženj "Euro Gusinje" iz Njujorka je odlućilo da pomogne Vladu Crne Gore, odnosno Nacionalno kordinacionalno tijelo (NKT) sa 10000 dolara, a opštine Gusinje i Plav sa 5.000 dolara, saopšteno je iz tog udruženja.
"Danas su u Gusinju i Plavu shodno preporukama NKT-a, predstavnici udruženja u saradnji sa Opštinom Gusinje, Medžlisom Islamske Zajednice i predstavnicima Crvenog krsta podijelili 144 paketa sa namirnicama u vrijednosti od 5.000 dolara. Zahvaljujemo se na saradnji: predstavnicima Opštine Gusinje, predsjednici Aneli Čekić i potpredsjedniku Husu Brdakiću koji su pružili i logističku pomoć prilikom raspodjele paketa, volonterima Crvenog krsta i njihovoj predstavnici Elviri Mulić, MIZ Gusinje efendiji Alenu Šaboviću i koordinatoru našeg udruženja Alenu Seferagiću", navodi se u saopštenju.
Kako bi pružila prodršku naporima Vlade Crne Gore u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, farmaceutska kompanija Novartis donirala je 40,000 američkih dolara Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti kao podršku zdravstvenom sistemu u snabdijevanju medicinskom opremom neophodnoj za zaštitu zdravstvenih radnika i liječenje stanovništva.

Crveni krst Crne Gore od početka marta, uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, u 15 opština u Crnoj Gori (Bijelo Polje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Petnjica, Plav, Gusinje, Rožaje i Prijestonica Cetinje) realizuje program pomoć u kući za odrasla i stara lica sa invaliditetom. Uslugu pomoć u kući tokom marta pružalo je 116 saradnica za oko 1160 korisnika.

Pored programa koji finansira Ministarstvo, opštinske organizacije Crvenog krsta Bar, Budva i Tivat takođe pružaju uslugu pomoć u kući u saradnji sa lokalnom samoupravom. U ove tri opštine, 14 saradnica obilazi 140 starijih osoba.

"Briga o starijim osobama spada u prioritetne oblasti djelovanja Crvenog krsta, pa je od samog početka pojave korona virusa djelovanje naše organizacije fokusirano na najugroženije starije osobe (socijalno ugrožene, starije osobe koje žive same i lošeg su zdravstvenog stanja, kao i one koje zavise od tuđe pomoći prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti). Program pomoć u kući je nastavljen uz poštovanje svih preventivnih mjera preporučenih od strane nadležnih institucija i identifikovanje prioritetnih korisnika kojima su neophodne kontinuirane kućne posjete. Trajanje posjeta je skraćeno, a saradnice se prioritetno bave čišćenjem površina koje se najčešće koriste i pripremom obroka. Za sve druge korisnike svakodnevna komunikacija sa saradnicama obavlja se putem telefona, kako bi se pratilo njihovo stanje i potrebe. U ovom periodu pomoć se, prije svega, odnosi na obavljanje svih poslova van doma korisnika (nabavka hrane, higijene, ljekova, štampe, izbacivanje smeća, plaćanje računa i obavljanje drugih administrativnih poslova), kako bi se starijima omogućilo da ostanu kod kuće poštujući preporuke i izbjegavajući izlaganje riziku. Za socijalno najugroženije starije osobe Crveni krst obezbijedio je i humanitarnu pomoć u vidu hrane i higijene, a u dostavi pomoći pored volontera angažovane su i saradnice", navode iz Crvenog krsta.

Ističu da je pojava virusa kod starijih izazvala zabrinutost i zbunjenost.

"Iz tog razloga posjeta saradnica ili njihov telefonski poziv, značajan je vid podrške u danima kada su one gotovo jedine osobe sa kojima korisnici imaju kontakt. Sve saradnice dobile su instrukcije od opštinskih organizacija Crvenog krsta o tome na koji način umiriti i normalizovati pojavu određenih emocija, kao i flajere sa mjerama opreza jer su dezinformacije i nedostatak znanja o onome što se dešava najčešći uzrok pojave strahova. Važno je napomenuti da saradnice ovih dana pokazuju solidarnost ne samo sa korisnicima programa pomoć u kući, već sa svim ugroženim ljudima, pa svakodnevno učestvuju u brojnim aktivnostima naše organizacije i tako daju svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv korana virusa", navode iz Crvenog krsta.

Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom - iseljenicima, Milenko Perović, zahvalio se u ime Savjeta dijaspori na mnogobrojnim donacijama Crnoj Gori.

"Brojni pojedinci velikog srca i snažnog patriotskog osjećaja poslali su veliku pomoć svojoj Crnoj Gori", ističe Perović Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom - iseljenicima, Milenko Perović, zahvalio se u ime Savjeta dijaspori na mnogobrojnim donacijama Crnoj Gori.
Vijesti.me | Sourcefabric

Zaposleni u podgoričkim kompanijama “Genex” i “Bemax” su od svojeg mjesečnog primanja izdvojili iznos kojim su uspjeli da oforme 2.073 paketa hrane, koji će preko Crvenog krsta biti dostavljeni onima kojima je najpotrebnije.

“Motivi naše donacije su jasni a mi smo željeli da nezavisno od naše kompanije, kao pojedinci uradimo nešto konkretno u borbi protiv ove opasne zarazne bolesti. Nepredvidivo je koliko ova borba može trajati ali smatramo da nema mjesta kalkulacijama i sebičnosti, nego da treba snažno ustrajati u ovoj borbi. Nadamo se da osim što izdvajanjem od naših ličnih primanja pomažemo, ovim potezom budemo i što više primjer i drugima“, u ime zaposlenih je saopšteno iz podgoričke kompanije “Genex”.

Sa druge strane, zaposleni “Bemaxa” su, kako se navodi, posebno zadovoljni što su svi imali identičan stav po ovom pitanju i što je generalni zaključak da se samo nesebičnim odricanjem pojedinca, privrede i društva u cjelini može i mora pobijediti u preventivnim mjerama protiv COVID-19, a što uključuje i pomoć onima koji su finasijski najugroženiji a u skladu sa formiranim prioritetima podgoričkog Crvenog krsta.

Zaposleni u “Bemaxu” su "bili složni i u tome da je jako značajno što je njihova kompanija već snažno krenula u razne obilke doniranja u borbi protiv koronavirusa, između ostalog i kupovinom respiratora KBC-u, ali su naglasili da oni osjećaju potrebu da daju i lični doprinos", navodi se u saopštenju.

Menadžmenti kompanija “Genex” i “Bemax” su već ranije korporativno uplatili po 20 hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za nabavku respiratora.

Paketi pomoći
Paketi pomoći
Paketi pomoći
Paketi pomoći
Budvanska kompanija “Megapromet,” vlasnik lanca supermarketa, donirala je respiratore kotorskoj Opštoj bolnici i cetinjskoj bolnici Danilo I. Izvršni direktor Balša Mitrović kazao je da je ovo nastavak humanitarnih aktivnosti njihove porodične kompanije .
“Nastavljajući sa društveno odgovornim poslovanjem naša kompanija je prepoznala pottebe našeg društva u borbi sa ovom pošasti koja nas je zadesila , tako da smo odlučili da doniramo dva respiratora , jedan bolnici “ Danilo I” na Cetinju i jedan Opštoj bolnici u Kotoru. Ljudski život i zdravlje nemaju vijenu. Naš doprinos je simbol zajedničke borbe sveukupnog crnogorskog stanovništva i privrede u ovim teškim vremenima”, kazao je Mitrović nakon uručenja vrijedne opteme.
Napomenuo je da je ovo samo nastavak humanitarne aktivnosti “Megaprometa”, a koje su intenzivirane izbijanjem pandemije.
“U saradnji sa Crvenim krstom Budva organizovali smo više akcija dodjele humanitarnih paketaonima kojima je pomoćnila najpotrebnija, a u svojoj režiji realizovali smo nekoliko akcijapomoći pojedinvims iz našega grada”, poručio je Mitrović.
Opštinski odbor DPS-a Budva je uručio donaciju u namirnicama budvanskom Crvenom krstu u vrijednosti od 3.150 eura, a 105 doniranih paketa su formirani po preporukama i standardima Crvenog krsta.
“Uvjereni smo da će preko Crvenog krsta i njihovih požrtvovanih volontera pomoć stići socijalno najugroženijim sugrađanima kojima je pomoć potrebna. Ova donacija je samo jedna u nizu aktivnosti koje je preduzela Opštinska organizacija DPS-a Budva a na ovaj način želimo da iskažemo solidarnost i društvenu odgovornost u kompleksnim uslovima borbe protiv korona virusa”, naveli su u toj partiji.
Poslovni Centar Riviera Kotor spremio je 500 paketa koji će preko lokalnog Crvenog krsta biti uručeni ugroženim porodicama u tom gradu, saopšteno je danas iz te kompanije.Kako ističu, sadržina paketa su hrana i hemija, a izbor je napravljen nakon konsultacija sa nadležnim stručnim licima o trenutno najedekvatnijem vidu pomoći koje je kompanija mogla obezbijediti. Vrijednost donacije je 10.000 eura.
“Donacija nije samo kratkoročna akcija već neka vrsta inicijative za svojevrsnu mobilizaciju svih društveno-odgovornih firmi i pojedinaca da se svi zajedno uključimo u borbu protiv opasnosti koja nam prijeti kao cjelokupnom društvu. Opšte dobro je obaveza svih nas da aktivno razmišljamo na koje načine možemo sve pomoći u aktuelnoj situaciji. Ovo je trenutak kada nas osnovna humanost obavezuje da razmišljamo mnogo više o drugima nego o sebi.
Mnogo je pojedinaca i kompanija koje su već snažno podržale borbu protiv COVID19 i ponosni smo da smo dio tog tima”, navode u kompaniji “PC Riviera”.
Ugledni privrednici sa Cetinja, članovi Klastera Crnogorski pršut, cetinjske firme : SNJ Gornič, Interproduct, Martex, Mianja, Montstate i Zrnožit, donirali su Bolnici „Danilo I“ mobilni repirator, dva bolnička kreveta sa motornim sistemom za pacijente na intenzivnoj njezi i jedan veći aspirator. Ukupna vrijednost donacije je 16.620,00 eura. Odmah nakon što je bilo izvjesno da će se Crna Gora i Prijestonica Cetinje suočiti sa virusnom epidemijom, ugledni privrednici sa Cetinja stupili su u kontakt sa menadžmentom Bolnice „Danilo I, kako bi dobili informaciju što je u ovoj situaciji ustanovi najpotrebnije od opreme.
Direktorica Bolnice „Danilo I“ na Cetinju dr Sonja Radojičić je izrazila zahvalnost Cetinjskim privrednicima koji su uvjek imali senzibiliteta za potrebe bolnice i bez zadrške pomogli svaku donatorsku akciju ove ustanove. Ova sada donacija nam je pomogla da u kratkom vremenu opremimo novu prostoriju za intenzivan tretman pacijenata i tako dobijemo dva nova bolesnika mjesta na Internom odeljenju Cetinjske bolnice, kako bi mogli pružiti maksimalno moguću kvalitetnu zdravstvenu uslugu i najtežim pacijentima. Donirana oprema je standard i svakako će biti od velikog značaja i u periodu kada se ova epidemija završi.
Nastavnici i svi zaposleni u JU OŠ “Mahmut Lekic” - Tuzi, osim svakodnevnog profesionalnog doprinosa, donirali su i 1220 eura pomoći za potrebe građana Opštine Tuzi. Simboličan doprinos su dali roditelji i učenici VI-4 naše Škole koji su uz podršku odjeljenske starješine nastavili sa projektom "Kad se naša srca slože, sve se može!", takođe i V-5 zajedno sa odjeljenjskim starješinom i asistentkinjom u nastavi. Oni su zajedno dali (137,50 + 80 eura) pomoć djeci koji su članovi NVU “Djeca Crne Gore”.
Udruženje pčelara "Pčelar" iz Bijelog Polja, na čijem je čelu Vladimir Šebek, uručilo je danas skromnu donaciju Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta.
Oni su za naše najugroženije sugrađane obezbijedili 19 kilograma meda, propolis kapi i novčanu donaciju u iznosu od 120,00 eura, koja će biti iskorišćena za nabavku humanitarne pomoći. Na ovom humanom gestu, pčelarima se u ime CKBP zahvalio sekretar organizacije Zoran Rudić.
Crnogorsko kulturno društvo Toronto doniralo je Crnoj Gori 5.000 kanadskih dolara za borbu protiv koronavirusa.U saopštenju Uprave Društva (Zoran V. Raičević, Seadin Dino Kolar, Branislav Vujović, Miroslav Vukićević, Srđan Vukmirović, Pero Rašović, Marija Selić, Zoran Kovačević i Filip Raičković kaže se da su, povodom pandemije COVID-19 u stalnom kontaktu članovima Društva, kao i prijateljima u Kanadi, Crnoj Gori i širom svijeta.
“Takođe, aktivno učestvujemo u aktivnostima koje imaju za cilj pomoć onima kojima je neophodno, poštujući sve epidemiološkle mjere koje su propisane”, saopšteno je iz te organizacije.
Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje juče je dobila četiri donacije, što je pokazatelj da sugrađani i društveno odgovorne firme brinu o svim sugrađanima kojima je naročito u ovim trenucima borbe protiv korona virusa potrebna pomoć.Kako su saopštili iz ove humanitarne organizacije, ATV CROSS klub Bijelo Polje danas je obezbijedio pomoć za 15 porodica u vrijednosti od 500,00 eura, a pored toga ovaj klub pruža pomoć i u dostavljanju pomoći na nedostupnim terenima naše opštine.I FEMIĆ d.o.o. Bijelo Polje, kao društveno odgovorna firma, takođe je pokazala da brine o svojim sugađanima, te je i ona obezbijedila pomoć za 15 porodica, takođe u vrijednosti od 500,00 eura.
Udruženje Pčelara Bijelo Polje doniralo je Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Bijelo Polje 19 kg meda, propolis kapi i novčanu donaciju u iznosu od 121,00 euro, koja će biti iskorišćena za nabavku humanitarne pomoći.
Milin Popović bjelopoljskom Crvenom krstu donirao je 5 tona brašna, a Ivan Petrović, sudski izvršitelj iz Podgorice, uputio je donaciju u vidu hrane za socijalno ugrožene u vrijednosti od 500,00 eura.