Sektor turizma prva putovanja očekuje ili od jula ili od jeseni

Turističke agencije možda će posljednje izaći iz problema sa poslovanjem zbog koronavirusa, poručuju sagovornici “Vijesti”
5708 pregleda 2 komentar(a)
Turističke agencije možda će posljednje izaći iz problema sa poslovanjem zbog koronavirusa, poručuju sagovornici “Vijesti”, Foto: Stefan Đukić
Turističke agencije možda će posljednje izaći iz problema sa poslovanjem zbog koronavirusa, poručuju sagovornici “Vijesti”, Foto: Stefan Đukić

Sektor turizma zbog krize izazvane koronavirusom je u teškoj situaciji, neizvjesno je i nemoguće pouzdano znati kada će se stanje normalizovati.

To su “Vijestima” saopštili predstavnici turističkih agencija, navodeći da je proljećna sezona izgubljena, a da se nadaju da će ljetnja možda početi u julu.

Menadžer prodaje u Turističkoj agenciji “Guliver” iz Podgorice Stefan Jelušić kazao je da se, nažalost, sektor turizma našao prvi na liniji udara virusa korona, a vjeruje da će posljednji izaći iz problema sa poslovanjem.

“S obzirom na to da se za sada ne može predvidjeti kada će granice ponovo biti otvorene i kada će se normalizovati saobraćaj, posebno avionski. Mi posljedice osjećamo za pojedine destinacije na istoku planete već od početka godine, a kulminacija je svakako mjesec mart kada je obustavljen saobraćaj u Evropi”, rekao je Jelušić.

On je istakao da su ranije otkazani aranžmani za Vaskrs, a s obzirom na zabranu putovanja, biće otkazani i pomjereni za neki drugi period planirani aranžmani za maj. Portparol Turističke agencije “Galileo” iz Podgorice Milan Koprivica kazao je “Vijestima” da je najteže što se ne zna kada će se stanje normalizovati.

Za sada ne može predvidjeti kada će granice ponovo biti otvorene i kada će se normalizovati saobraćaj, posebno avionski

“Bojimo se da će da potraje”, kazao je Koprivica.

On je istakao da ne rade od osmog marta, odnosno da su otkazali veliki broj aranžmana za inostranstvo za taj popularni period za putovanja, zbog krize sa koronavirusom, kao i za predstojeće vaskršnje i prvomajske praznike.

“Znači što se tiče proljećnih aranžmana, od toga neće biti ništa. Kako mjere budu ukidane, vidjećemo kako će se ova aktuelna situacija odraziti. Planiramo da od jula počnemo da turama, bili bi zadovoljni kada bi od ljetnjih mjeseci krenuli sa radom”, kazao je Koprivica.

Ističe i da je u kontaktu su sa kolegama iz inostranstva, koji su takođe u velikim problemima, ali da ima nekih ohrabrujućih vijesti - epidemija u Španiji i Italiji stagnira. “Od Nove godine, može da se kaže da nismo imali putovanja. U proljećnom periodu organizujemo putovanja za Italiju, Španiju, Francusku. Tokom ljeta se fokusiramo na Grčku i Tursku, najzanimljivija tržišta. Za Grčku imamo najavu popuštanja mjera, aviokompanije najavljuju letove, poput njemačkog prevoznika „Lufthansa“. Dosta toga zavisi od globalne situacije u Evropi, svijetu, kada će biti dopušteno kretanje. Vidjećemo kakav će stav imati Svjetska zdravstvena organizacija, od njih zavisi dosta toga”, pojasnio je Koprivica.

Generalno, istakao je, hotelijerstvo i turističke agencije, su najviše pogođene zbog trenutne situacije.

“Pitanje kako će se kriza odraziti i na platežnu moć stanovništva. Međutim, iz iskustva od ranije, kada su se dešavale krize, a nakon što prođu, činjenica je da građani imaju još veću želju da putuju”, kazao je Koprivica.

Do septembra očekuju redovno stanje

Jelušić je kazao da imaju svakako u planu aranžmane za ljeto, ali više za mjesece jul i avgust.

“Pretežno za Grčku, Tursku i Egipat. Pratimo dalje razvoj situacije u vezi s koronavirusom, pa ćemo naknadno i odlučiti šta će biti sa realizacijom aranžmana”, rekao je Jelušić.

On je istakao da se nadaju da će se do ljeta stanje normalizovati ili eventualno na jesen.

Bonus video: