KIPS podnio inicijativu Ustavnom sudu: Ponovo računi veći od realnih

Kako su pojasnili iz „Kipsa“, novi Zakon o komunalnim djelatnostima precizno odvaja individualne komunalne potrošače, kojima se odvoz i deponovanje otpada naplaćuje po stvarnoj količini, a ne po metru kvadratnom kao i zajedničkim komunalnim potrošačima
5566 pregleda 2 komentar(a)
Podnijeli novu inicijativu Ustavnom sudu protiv odluka o naplati odlaganja otpada: Kompanija “Kips”, Foto: Arhiva "Vijesti"
Podnijeli novu inicijativu Ustavnom sudu protiv odluka o naplati odlaganja otpada: Kompanija “Kips”, Foto: Arhiva "Vijesti"

Preduzeće „Kips“, odnosno izvršni direktor Risto Drekalović, podnio je prije dva dana Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu saglasnosti nove Odluke o održavanju čistoće na teritoriji glavnog grada.

Ta odluka je stupila na snagu 12. marta.

U „Kipsu“ smatraju da su i novom Odlukom, kao i prethodnom koju je krajem prošle godine poništio Ustavni sud, izigrani propisi, s obzirom na to da ponovo nije usaglašena sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača.

Kako su pojasnili iz „Kipsa“, novi Zakon o komunalnim djelatnostima precizno odvaja individualne komunalne potrošače, kojima se odvoz i deponovanje otpada naplaćuje po stvarnoj količini, a ne po metru kvadratnom kao i zajedničkim komunalnim potrošačima.

“Međutim, preduzeće ‘Deponija’ i ‘Čistoća’ iz Podgorice su potpuno ignorisali odredbe novog Zakona i individualne komunalne potrošače tretirali kao zajedničke i naplaćivali usluge po metru kvadratnom. Koristeći monopolski položaj nastavili su da cijenu izvršene usluge obračunavaju u nesrazmjerno visokom iznosu u odnosu na stvarnu vrijednost i nezakonito fakturišu uslugu po metru poslovnog prostora”, kazao je referent za pravne poslove preduzeća „Kips“ Darko Radošević.

Iz “Čistoće” su novinara uputilli na Službu za odnose sa javnošću Glavnog grada, koja nije odgovorila na dostavljena pitanja u vezi sa inicijativom “Kipsa”.

Pojasnio je da je nalaz vještaka finansijske struke u postupku pred Privrednim sudom pokazao da je ta usluga “veća u odnosu na stvarnu za čak 50 puta”.

“Ostaje da se vidi kada će Ustavni sud uzeti u razmatranje inicijativu, a sve dok se to ne desi, javnim preduzećima ‘Deponija’ i ‘Čistoća’ će biti omogućeno da bez uporišta u zakonskim normama i u narednom periodu nastave sa dosadašnjom praksom pljačkanja individualnih potrošača”, kazao je Radošević.

Podsjetio je da je Ustavni sud po njihovoj inicijativi poništio Odluku o održavanju čistoće prošle godine, jer je utvrđeno da nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom.

Navodi i da su, iako je odluka bila ukinuta, a nova nije nije još bila usvojena, “Deponija” i “Čistoća” nastavili da nezakonito fakturišu komunalne usluge individualnim potrošačima po metru kvadratnom.

„U toku javne rasprave od 13. do 27. januara smo blagovremeno upozorili na nezakonitost nove Odluke i tražili da se reguliše pitanje individualnih komunalnih potrošača. Nažalost donosilac odluke je ignorisao primjedbu ‘Kipsa’ i drugih individualnih komunalnih potrošača...“, kazao je Radošević.

Istakao je da pojedine opštine u Crnoj Gori svojim odlukama prepoznaju individualne potrošače, a da je tako “Kips” sa privrednim društvom “Komunalne usluge” iz Bara zaključio ugovor o odvozu i deponovanju otpada iz njihovog objekta, a obračun, odnosno fakturisanje se radi po pravilima za individualnu komunalnu potrošnju u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Naglasio je da se to preduzeće “još 2015. pobunilo protiv ovakve pljačke individualnih komunalnih potrošača i pokrenulo postupak protiv javnih preduzeća radi naknade štete pred Privrednim sudom u Podgorici“.

“S obzirom na to da je ‘Kips’ potrošač koji samostalno sakuplja otpad, još tada smo uvidjeli da smo individualni komunalni potrošač. Nažalost, Privredni sud je ignorisao naše tužbene zahtjeve i odbio ih, sa obrazloženjem da je obračun komunalnih usluga vršen u skladu sa važećom Odlukom o održavanju čistoće, na osnovu cjenovnika, na koji je saglasnost dala Skupština glavnog grada”, kazao je Radošević.

Bonus video: